Balkan

Crkva Sveta Sofija u Sofiji

Sveta Sofija u Sofiji
Sveta Sofija u Sofiji

Kada se kaže Sveta Sofija, svi pomisle na Aja Sofiju u Istanbulu. Oni sa malo više znanja iz arheologije zanju i za Svetu Sofiju u Solunu, a retko ko zna za Sofijsku Svetu Sofiju.

U ovom članku sledi kratak izveštaj o ovoj bugarskoj crkvi. Kao što se naslućuje po imenu, građena je neposredno nakon proklamovanja Milanskog edikta na osnovama rimskog amfiteatra u drugoj polovini IV veka.

Inače sintagma „Sveta Sofija, tj. Mudrost Božja“ je sinonim, te jedno od ranih imena za mladog Isusa Hrista. U XIV veku ime ove crkve toliko se odomaćilo u oblasti Serdike da je impliciralo novo, tj. ime današnjeg naziva prestonice Bugarske.

 

Ulaz
Ulaz

Enterijer-1

 

 

Oltar
Oltar
Centralna kupola
Centralna kupola
Savršena simetrija
Savršena simetrija ranohriščanskog neimarstva
Ka ulazu
Ka ulazu

Sa arhitektonskog stanovišta današnji izgled dobila je za vreme imperatora Justinijana u drugoj polovini VI veka.

Odolevala je iskušenjima, a pod turskim ropstvom bila je ograđena minaretima i proglašena džamijom. Za simbol oslobođenja od turaka koristi se detalj zvona na drvetu. Naime, crkva i dalje nema izgrađen zvonik, već zvona odjekuju okačena na milenijumskom drvetu, kao podsetnik na teška vremena hrišćanstva. Neposerdno pored crkve sahranjen je Ivan Vazov, jedan od „patrijarha“ bugarske književnosti.

Muzej ispod crkve

Sveta Sofija danas živi životom bugarske pravoslavne crkve. Posebna zanimljivost je što se ispod njenih temelja nalazi raritetan muzej. Ispod crkve se procenjuje da postoji preko četiri stotina grobnica u nekoliko nivoa. Arheološka istraživanja i dalje traju.

Nekropola
Nekropola

Restauracija-grobnice

Zamislite kako je prijatno, leti  pogootvu, kada iz gradske vreme i visokih temperatura uđete u ove podzemne komplekse. Sama izložbena ruta je zamišljenja kao šetnja kroz desetak lokacija, pri čemu se smenjuju nekropole, ukrašene grobnice, mozaici, čak četiri crkve, prezentacija hrišćanizacije Serdike, restaurirana dela i naravno holografske postavke koje su nešto neočekivano zanimljivo.

U jugoistočnoj Evropi teško da postoji bolje mesto za sagledavanje ranog hrišćanstva.

Radno vreme muzeja je svakim danom izuzev ponedeljka od 10 do 17 časova po bugarskom vremenu. Cena karte za odrasle je 6 Leva, za studente 2, a za decu mlađu od 6 godina je besplatna.

Svakog četvrtka ulaz je besplatan, a ulaz u crkvu je uvek slobodan.

Ako ste u poseti Sofiji, ovo je znamenitost koju itekako preporučujemo za posetiti.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: