TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Bugarska 10 dana


Ostale države
za vaše
novo letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2014

Turska 2014


Vi ste ovde: TT Group naslovna >> Letovanja >> Bugarska letovanje >>Sofija znamenitosti - šta videti u slici rečiKažu da je drugi najstariji glavni grad u Evropi. Omeđena je planinom Vitošom sa južne strane, Starom planinim na severu i planinom Ljulin na zapadu. Sa skoro 1 300 000 stanovnika predstavlja petnaestu metropolu po broju stanovnika u Evropi. Pogađate, reč je glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Civilizacije nad Sofijskim tlem se smenjuje već desetinama hiljada godina, a arheolozi u šali ovaj fenomem nazivaju 14 metara kulture. Naime, na pojedinim lokalitetima u Sofiji vršena su iskopavanja do 14 metara dubine u kojima se smenjuju različiti slojevi kulture.

Sofijska mineralna banja
Sofijska mineralna banja i palata predsednika Bugarske

Sofija je osnovana pre sedam hiljada godina. Tokom vremena imala je više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi. Sofija je prvo bila tračka naseobina po imenu Serdika, nazvana po tračkom plemenu Serdi. U doba Antičke Makedonije ova obalst je bila na krajnjem severu grčke civilizacije. Rim ju je osvojio 29. godine nove ere, i postala je glavni grad provincije Dacia Mediterranea. Huni su je uništili 447. Grad je ponovo izgradio vizantijski imperator Justinijan i preimenovao u Triadica.

Ostaci nekadasnjeg koloseumaOstaci antičke Serdike
Ostaci nekadasnjeg koloseuma i antičke Serdike

Bugari su prvi put zauzeli Serdiku 809. godine i grad ubrzo dobija slovenski karakter. Pod Bugarima je ime grada bilo prvobitno Sredec, a kasnije je promenjeno u Sofija (što na grčkom znači "mudrost").

Crkva Svete SofijeCrkva Svetog Đorđa
Crkva Svete Sofije i Crkva Svetog Đorđa iz 4. veka

Tokom zadnjih vekova srednjeg veka grad je zahvaljujući udaljenosti od carskog Carigrada postao središte bugarske vlasti, a time značajno trgovište i zanatsko središte. Sofiju je 1382. osvojilo Otomansko carstvo, i postala je glavni grad turske provincije Rumelije. Pod Turcima Sofija je bila bezmalo 5 veka. Sofiju su oslobodili Rusi 1878. godine. Sledeće godine Sofija je proglašena glavnim gradom kneževine Bugarske.

Paisij HilandarskiKirilo i Metodije ispred biblioteke
Paisij Hilandarski i Kirilo i Metodije ispred biblioteke

Podsetimo se iz istorije da u trenutku stvaranja srednjevekovne države Nemanjića, Bugarska je doživela raspad već drugog carstva.

Narodno Pozorište Ivan Vazovlikovna akademija
Narodno Pozorište Ivan Vazov i likovna akademija

Za potrebe nove države izgled grada je radikalno pormenjen za sve 2-3 decenije i dobio potpuno 'evropske' crte. Tokom ovog vremena grad je doživeo i nagli ekonomski i demografski uspon. Posle Drugog svetskog rata uspostavljena je nova komunistička država, ali je grad i dalje nastavio sa rastom i razvojem. Posle otvaranja Bugarske ka Zapadu i demokratizacije društva državu su zahvatili tranzicioni procesi u kojima je Sofija privukla nove strane investicije i nametnula jedno nove evropsko ruho.

Spomenik na centralnom trguRuska crkva u Sofiji
Spomenik na centralnom trgu i Ruska crkva u Sofiji

Na pitanje šta videti u Sofiji, probali smo da odgovorimo fotografijama. Ovde su prikazane najnačajnije destinacija koje trebate obići. Pitanja i predloge možete pogledati i postaviti na forumu o Sofiji. Destinacije se smenjuju, tema se zahuktava, a ponestaje prostora. Srećom galerija na forumu je opširna pa odvojite par trenutaka za nju. Uživajte u fotografijama!

Simbol SofijeCrkva Kirila i Metodija
Simbol Sofije i Crkva Kirila i Metodija

Crkva Svete NedeljeMošti Kralja Milutina
Crkva Svete Nedelje i mošti Kralja Milutina u njoj

Kad se odlučite za čuveni šoping u glavnome gradu Bugarske, vremenska prognoza Sofije za 10 dana je data na linku. Informacije o odnosu Lev Evro takođe pogledajte na kursnoj listi. Na kraju, ne zaboravite da je mastika uz šopsku salatu najukusnija u sofijskim kafanama.

 

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2024, All Rights Reserved.