Balkan

Crkva Sedmočislenici ili Crkva Sedam Svetaca

Broj sedam je mnogim ljudima srećan broj. On jeste biblijski broj, spominje se na puno mesta u svetim spisima, ali i u narodnoj književnosti (sedam gora, sedam mora) kao i u istočnjačkim tradicijama, sedam samuraja i tako dalje.

Ne ulazeći u numerologiji niti istoriju religije, gledajući mapu i turistički vodič Sofije, pažnju nam je privukla crkva Sedmočislenici. Neki rogubatni prevod na srpski bi možda glasio Crkva Sedam Svetaca ili Sveta Sedmorica. Naime, Bugari su svece koji su delovali u ovim krajevima i bili posebno zaslužni za širenje glagoljice i ćirilice uobličili ovim nazivom i posvetili im posebnu crkvu.

Sedam svetaca
Sedam svetaca sa posebnim zaslugama za širenje hrišćanstva na ćirilici i glagoljici

Sveci kojima je posvećena crkva su Ćirilo i Metodije, njihovi učenici Kliment i Naum, Sveti Sava, Sveti Goražd i Angelarij. Napomenimo da kad kažemo Sava, ne mislimo na srpskog Svetog Savu (Rastka Nemanjića) već kanonisanog Savu iz IX veka nove ere. Obojica su dobili sakralno ime Sava po Svecu iz IV veka koji je bio pročut po podizanju hrišćanskih crkava u Jerusalimu još u IV ceku nove ere.

Crkva Sedmočislenici
Crkva Sedmočislenici

Crkva-Sedmocislenici-Main

Ulaz

Crkva je podignuta ili možda bolje reći prepravljena na osnovama takozvane Crne Džamije. Ime Crna je dobila najverovatnije po tome što su minareti bili ozidani od crnog mermera, a tokom svog delovanja korišćena je kao magacin za oružje i zatvor.

Crkva se nalazi u ulici Grafa Ignjatova, neposredno pored stadiona Levski.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: