Saveti

Bezbrižno na putovanje – šta sve treba proveriti u stanu pre nego što krenete na put

kofer-pakovanje
Pexels.com

U sezoni letnjih odmora uglavnom razmišljamo o aranžmanima za putovanje, biramo destinacije za letovanje i tražimo najbrži način da stignemo do odredišta. Međutim, pre nego što se potpuno isključimo iz svoje svakodnevice i „prebacimo“ na opuštanje koje smo zaslužili, potrebno je da proverimo nekoliko bitnih stvari.

Priprema za putovanje uglavnom podrazumeva dobru organizaciju puta, pakovanje kofera i detaljnu proveru automobila (ako putujemo sopstvenim prevozom). Ipak, da bi uživanje na odmoru bilo kompletno i da bismo bezbrižno otputovali, važno je da osiguramo da je se u našem domu na mestu i kako treba.

Proverite velike kućne aparate – mašinu za veš, sudomašinu, bojler

Poslednja stvar koju želimo je da otputujemo na deset dana i vratimo se kući – direktno u poplavljeno kupatilo ili kuhinju. Nezgode se događaju, a da biste izbegli nepotreban stres i oštećenja imovine, pažljivo pregledajte svoje uređaje najmanje dve nedelje pre putovanja.

Detaljno proverite bojler i veš mašinu, tražeći znakove curenja i propuštanja. Ako naiđete na veš mašini na mesto koje propušta ili eventualno sumnjate da može doći do nekog problema u vašem odsustvu, bolje je da na vreme potražite servisera. Popravite u što kraćem roku svaki kvar kako biste mogli mirno da otputujete.

Servis veš mašina možda potraje neko vreme, ali je svakako bolja opcija u poređenju sa štetom koju voda može da napravi u stanu dok niste tu. Ako vam treba ovlašćeni servis veš mašina i majstori sa iskustvom, pogledajte na linku https://servis-bele-tehnike.com/servis-ves-masina/.

pregled-kuhinje
Pexels.com

Sličnu „inspekciju“ obavite i u kuhinji, pregledajte velike i male kuhinjske aparate i ne zaboravite da isključite sve manje uređaje – ovo će vas zaštititi od električnih požara i ogromne štete.

Zavrnite ventile i isključite vodu u kupatilu i kuhinji

Preventivne mere koje vas mogu sačuvati poplave u stanu svakako podrazumevaju proveru ventila i vodovodnih instalacija. Ako putujete na duže i nemate osobu kojoj ćete poveriti obilazak vašeg doma dok niste tu, najpametnije što možete da uradite jeste da zatvorite glavni ventil za dovod vode. Kad pronađete ventil i zatvorite ga, pustite da voda isteče sa svih slavina u kući.

kupatilo-slavina-kada
Pexels.com

Da budete potpuno sigurni, zavrnite i ventile za slavine na lavabou i kadi, kao i ventil mašine za veš. Takođe potražite ventil sudomašine (obično se nalazi na pozadini uređaja) i nastavite s pakovanjem – učinili ste sve što je u vašoj moći da do poplave ne dođe dok uživate na plaži.

Očistite frižider

Sasvim je izvesno da nam nije posebno stalo do čišćenja i otapanja frižidera dok se pakujemo za more ili planinu, ali očišćen rashladni aparat pre putovanja treba da bude jedan od prioriteta. Niko ne mašta o povratku s divnog odmora direktno u kuću koja smrdi. Sprečite dugotrajne neprijatne mirise u stanu tako što ćete izbaciti svu hranu kojoj je istekao rok trajanja (ili će isteći dok ste odsutni). Ostavite otvorenu kutiju sode bikarbone na vratima frižidera da upije sve druge mirise iz hrane. So u limunu je još jedan koristan trik koji ima isti efekat. Presecite limun na pola, udubite malo, popunite solju i stavite u frižider.

Pored hrane u frižideru, obavezno uklonite voće i povrće sa kuhinjskih ploča. Većina voća ima rok trajanja od tri do pet dana i može privući voćne mušice kada počnu da trunu, pa ih obavezno izbacite pre nego što krenete na put. Proverite i ostavu, odnosno mesto gde držite povrće.

Izbacite smeće (iz svih kanti u stanu)

Još jedan zadatak koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a koji garantuje da se nećete vratiti u kuću punu neprijatnih mirisa je izbacivanje smeća. Pregledajte sve kante – onu u kuhinji, kupatilu i dečjim sobama i iznesite sve van.

Ne samo da će vam ovo pomoći da izbegnete trule mirise kada se vratite, već će i sprečiti štetočine da se usele dok ste odsutni. Nije baš najprivlačnije otkriti nakon divnog odmora da ste za podstanare dobili bubašvabe ili miševe, zar ne?

Proverite korpe za veš

Pakovanje i pospremanje stana može nas učiniti skroz zauzetim i – zaboravnim. Događa se da smetnemo s uma čak i očigledne stvari, kao što je prljav veš u korpi. Stoga nekoliko dana pre putovanja obavezno proverite rublje, šta je potrebno da operete, osušite i osigurajte da vas po povratku s letovanja sačeka prazna korpa.

veš-mašina-veš-žena
Pexels.com

Koliko god da ste odsutni, ne želite da vas dočeka prljav veš koji je „imao dovoljno vremena“ da poprimi kiseo miris. Uz to, mislite i na pun kofer odeće koju takođe treba da operete kad se vratite.

Generalno očistite stan

Nikome nije potrebno da se posle relaksirajućeg odmora vrati u prljav stan. „Povratak u realnost“ i hvatanje ritma svakodnevice može biti teško, stoga nemojte dodatno sebi otežavati i očistite dom pre putovanja. Možda će biti potrebno generalno i temeljno sređivanje, a možda možete i samo pospremiti osnove. Oribajte kupatilo, lavabo, kadu, wc šolju. Pospremite kuhinju, sve sudove operite i vratite u ormariće. Zategnite krevete i posredite ormare.

Ne samo da će biti lepo vratiti se u poznato i uredno okruženje, već na ovaj način osiguravate da stvari ne krenu po zlu u vašem odsustvu. Neće biti voćnih mušica koje su napale voće na stolu, buba koje su se uselile zbog pune kante smeća ili groznih mirisa koji se šire iz sudopere i frižidera.

čišćenje-prašine
Pexels.com

Ujedno, sređivanjem garderobera pomažete sebi da nešto ne zaboravite tokom pakovanja. Možda se baš na dnu fioke nalazi majica koju volite a na koju ste zaboravili?

Poslednja provera dan pre putovanja

Na kraju, kada spakujete sve kofere i spremni ste za put, obavite poslednju proveru dan pre puta:

  • Podelite svoje planove putovanja i ključ od kuće sa komšijom ili prijateljem od poverenja. Nikada ne znate šta bi se moglo dogoditi dok vas nema, tako da je pametno dati bar jednoj osobi pristup vašoj kući, kao i šifru alarma (ako imate sigurnosni sistem).
  • Pregledajte svoje dvorište i zaključajte šupu i garažu. Sklonite merdevine i alate – nemojte ostavljati provalnicima otvoren poziv u vaš dom.
  • Ako imate sigurnosni sistem, obavestite vašu kompaniju o datumima odsustva, ostavite ime prijatelja/komšije koji će obilaziti kuću/stan.
  • Dragocenosti kao što su važna dokumentacija i nakit odložite u sef i stavite na skriveno mesto.
  • Operite, osušite i sklopite veš. Ne zaboravite da pogledate još jednom u mašinu za pranje veša.
  • Isključite svoj bojler ili ga podesite na minimalnu temperaturu.
  • Zalijte svoje kućne i baštenske biljke. Ako imate prijatelja koji će obilaziti stan u vašem odsustvu, ostavite mu jasna upustva kako se koja biljka neguje. Možete isprobati i neki od „uradi sam“ sistema za zalivanje biljaka, u slučaju da imate sobno cveće kome treba voda svaki dan.
  • Isključite uređaje, kao što su toster i aparat za kafu.
  • Spustite roletne. Ovo čini vašu kuću sigurnijom i pomaže u regulisanju unutrašnje temperature.
  • Proverite da li ste zatvorili sve prozore i zaključali vrata.

Jednom kad ste sve uredili, pripremili i spakovali se, možete bezbrižno krenuti na put i uživati u svom odmoru bez brige. Vaš dom će vas sačekati onako kao što ste ga i ostavili – bez oštećenja, uredan i čist.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: