Evropa

Mamaja, neotkrivena destinacija za letovanje u Rumuniji

Kada dođe sezona godišnjih odmora uvek se postavlja pitanje kuda na odmor? Zavisno od debljine novčanika moguće je putovati i na daleke egzotične destinacije ali mnogi od nas se zadovoljavaju obližnjim plažama.

No šta se desi nakon što ste već 2 puta bili u Grčkoj i Turskoj tri puta obišli i Bugarsku i Hrvatsku, a Crnoj Gori ne brojite više posete?

Skoro je sigurno da niste ni pomislili na rumunsko primorje.

Možda zato što ga baš i nema u ponudama naših agencija ili stoga što je Crno more i dalje na glasu kao hladno? Sve greška do greške. Ovo za agencije ćemo teško mi da ispravimo, ali u sledećih par redova je moguće srušiti mit da Rumunija nema primorje vredno odlaska. Rumunija ima svoje glavne odmarališne centre locirane u potesu od 50 ak km od Mangalije (gdje je inače banja sa lekovitim peloidom ), pa do Mamaje u čijoj je blizini Eforie Nord još jedno letovalište sa lekovitim blatom.

Ovo područje je bilo naseljeno i u 7 veku pre nove ere grčkim kolonijama i ovde je zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i lekovitim svojstvima blata kombinovanim sa morskim vazduhom cvetala civilizacija. I danas, Konstanca kao najveći grad ove regije ima da ponudi zadivljujuće arheološke nalaze koji pokazuju koliko je ovde bila razvijena grčka kultura.

Kako stići do Mamaje?

Do Mamaje se putuje preko Konstance. Naime Mamaja je ništa drugo nego manje mesto vezano uz Konstancu od koje je udaljeno svega 7-8 km. Naši vozovi idu do Bukurešta a odatle se može uhvatiti voz za Konstancu pa busom br 40 na prevoz do Mamaje no najsigurniji način putovanja je automobil. Njime možete direktno do Mamaje bez iscrpljujućeg menjanja prevoza.

Šta videti u Mamaji?

U pitanju je uglavnom mesto za mlade, željne dobrog provoda i kupanja. Mamaja je koncentrisana uz kilometrima dugu nestvarno lepu peščanu plažu. Najlepši deo je na severu i zove se la butoaie. Mekani sitni žuti pesak, bistro more ležaljke i gomila restorana i klubova nude zagarantovano dobar provod.

Mamaja ima i svoj akva park te se nalazi na prevlaci između mora i jezera Sautghiol koje nudi sjajne mogućnosti za bavljenje sportom. Mesto tokom sezone živi bukvalno 24 sata dnevno te se stalno nešto dešava kako u klubovima tako i na plažama. Potom tu je delfinarijum, te žičara sa cenom 2 evra za one koji bi da vide kako izgleda mesto iz vazduha ili da se prebace od tačke a do tačke b.

Ukoliko ste pak hteli nešto više da vidite otiđite u par kilometara udaljenu Konstancu i birajte da li želite da vidite mnogobrojne džamije koje su ostale kao nasleđe otomanskog perioda ili pak želite do arheološkog ili pomorskog muzeja.

Možda da prošetate do nacionalne kuće, vidite rimske mozaike ili posetite stare pravoslavne manastire ili ste se jednostavno zaželeli mira pa prošetajte do obližnje čorbu plaže koja je jedna od preostalih kako ih zovu devičanskih plaža.

Za sve one kojima je biodiverzitet privlačan i bave se foto safarijem tu je delta Dunava sa svojim savršenim parkovima prirode i skoro 2000 biljnih, te blizu 4000 životinjskih vrsta.

Ukratko – lokacija za sve ukuse. Već kada smo kod ukusa postavlja se sledeće logično pitanje:

Šta probati?

Jedna od stvari koje treba znati o rumunskoj kuhinji je da je kao i srpska bila pod uticajem mnogih kultura koje su imale doticaj sa Rumunima. Naravno, najpre se oseti uticaj turske kuhinje ali Rumuni imaju par svojih autohtonih recepata . Bulz cuiobane je jedan od njih, u pitanju je testo od palente koje se rastanji i puni puterom i sirom te potom formira u kuglice i prži na ulju. Izuzetno ukusna kombinacija koju služe uz salatu kao kompletno jelo.

Na svakom koraku se može naći i mamaljuga koja je zapravo samo gušća palenta koja se može seći na kriške, grilovati koristiti umesto hleba, a Rumuni obavezno sarmu serviraju sa njom. I kombinacija je zaista osvežavajuća.

Još jedan specijalitet koji valja spomenuti su perisoare ili ćufte koje se uglavnom služe u gusto ukuvanoj čorbi koja se potom zakiseli limunom. Malo neobično za naš ukus, ali mnogima se dopada. Za utehu onima kojima se ne dopadne mogu to popraviti pavlakom koja se ovde zove smetana.

Nadalje, svaki narod se naravno ponosi svojom rakijom ili bilo kojim nacionalnim pićem koje spada u žestine pa ni Rumuni nisu izuzetak. Njihova rakija je slična našoj, vrlo je jaka, pravi se uglavnom od šljive i zovu je Tuica. ..

Uglavnom, ovo je u najkraćim crtama opis Mamaje i oblžnjih lokacija. U iščekivanju da naše turističke agencije progledaju i krenu prema Rumuniji ozbiljnije, a ne samo do Temišvara na šoping ture – istražite je i sami – toplo vam preporučujemo.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: