TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Letovanje u Turskoj


Visit Marmaris


Visit Alanya


Visit Kusadasi

Visit Halikarnas
Visit Halkarnas

Convert euro to Turkish lira Convert Euro
to Turkish liraTravel to Turkey 2009
Halikarnas - The best disco in Turkey

Vremenska prognoza
Turske


Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262

Vikend u Temišvaru


 

Centar Temišvara

Dolazi opet vikend. Jesenja putovanja su u modi. Iscrpili ste najatraktivnije destinacije u Srbiji. Želite nešto egzotično, blisko, jeftino. Predlog je jednostavan, Temišvar.

Rumunija već odavno nije Čaušeskuova Rumunija, zemlja iza gvozdene zavese i mogla bi da bude jedna od destinacija za koje će vas vezati lepe uspomene.

Osim Transilvanije i grofa Drakule Rumunija ima primorje koje vredi istražiti, deltu Dunava i još mnogo toga. Gradovi su posebna atrakcija, Bukurešt i Temišvar su arhitektonski biseri i svaki od njih je priča za sebe. Predstavićemo vam Temišvar, prelepi grad na Begeju, živahni lepotan na uspavanoj reci.

Do Temišvara se putuje 3,5 sata iz Beograda. Realno potrebno vam je nekih 2 do 2,5 sata da dodjete do tamo, zavisi odakle putujete ali uračunajte i bar pola sata do sat čekanja na Rumunskoj granici. Provere su vrlo stroge i ulaz u EU je rigorozno praćen. Ako je za utehu u pravilu je procedura povratka nazad u Srbiju daleko manje komplikovana.

Do samog Temišvara uživaćete u pogledu na ravnicu prošaranu poljima i seoskim imanjima. Banat se ovde nastavlja ne hajući za granice. Arhitektura seoskih kuća je ista kao i u bilo kom selu u Vojvodini. Ni na koji način nećete imati osećaj da ste upravo izašli iz Srbije. Temišvar vas dočekuje svojom industrijskom zonom, čije sive zgrade uskoro se gube pred kitnjastim fasadama nekadašnje Temišvarske periferije. Ono što je nekada bilo predgrađe i daleko od centra danas je obod grada sa luksuznim stanovima i lepim balkonima.

Temišvar je grad koji je većinu svojih atrakcija koncentrisao na tri trga: Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, i Piaţa Libertăţii. Laganim hodom razgledanje svih ovih trgova sa ulaskom u muzeje i slikanjem prelepih zgrada uzeće vam sat- dva.

Prelepa pravoslavna crkva

Na svega 5 minuta od centra grada sa desne strane, nešto pre reke nalazi se prelepa pravoslavna crkva koju ćete zapaziti ne samo po mozaicima koji blistaju sa nje već i po tome što je u pitanju prekopirana Istambulska Aja Sofija samo u manjoj verziji i bez minareta. Put vas potom vodi preko Trajanovog mosta pravo u centar do Ruske crkve odakle kreću skoro sva gradska razgledanja. Sagrađena na neobičan način, mimo kanona koji je zaslužan za izvesnu uniformnost u izgledu pravoslavnih crkava ova bogomolja je svojim dekoracijama predstavila svetu kako izgleda tradicionalna rumunska ornamentika. Crkva je bogato dekorisana i spolja i iznutra a kuriozitet je što se unutar nje nalaze čestice časnog krsta i mošti jednog od sveta tri jerarha. Ukoliko se spustite iza crkve prema Begeju dočekaće vas prelepo uređeno šetalište uz reku sa splavovima restoranima i kafićima.


Video turistički vodič kroz Temišvar

Ispred crkve pogled na centar grada, široki trg pobede PIATA VICTORIEI okružen je prelepim palatama a krunisan je zgradom opere gde je inače karijeru započeo Josif Štraus, fontanom i prekrasnim parkom.

Crkva Svetog Đorđa

Vredno je videti i trg ujedinjenja PIATA UNIRI, koji je ime dobio po, neki kažu tome što se na tom trgu sreću i pravoslavna crkva, ili kako kažu Rumuni za crkvu biserica , i katolička crkva sv Đorđa jedna naspram druge inače, obe iz 18 veka i obe su vredne obilaska. Na svega dvadesetak metara od pravoslavne crkve nalazi se prelepa secesijska građevina koja će vas podsetiti na Gaudijevu casa Millu, Temišvarci je i zovu Gaudijeva zgrada a u pitanju je monumentalna građevina koju je projektovao Marcel Komor u stilu Odona Lehnera.

Na putu do ovog trga preći ćete preko nekadašnjeg centra grada, stare vojne tvrđave koja je danas muzej Banata u pitanju je dvorac Hunjadi koji je u 15 veku podigao transilvanijski vojvoda nama poznatiji kao Sibinjanin Janko. Između trga pobede i trga ujedinjenja nalazi se mali trg slobode PIATA LIBERTATII gde se na postolju, okružen golubovima nalazi jedan od najlepših spomenika koje ima Temišvar u pitanju je spomenik Sv Jovanu Nepomuku. To je prelepa kompozicija sa Majkom Božijom na čelu i neretko se o ovom spomeniku govori kao o kipu gospe.


Temišvar je grad se na ulici često čuje srpski jezik. Naš narod je tokom proteklih vekova ostavio veliki trag u ovom gradu i danas je srpska nacionalna manjina peta po veličini u Rumuniji.

Nekada su se ovde obrazovali umni ljudi i ovde su radili ukoliko im to prilike u Srbiji nisu dopuštale. U gradu je i danas aktivna srpska čitaonica, u takozvanoj srpskoj kući odmah do pravoslavne crkve na trgu ujedinjenja, sa bistom Miloša Crnjanskog na samom ulazu.

A sada malo pragmatičnih i turističkih saveta za hedonistički nastrojene posetioce. U Temišvaru je moguće jeftino jesti i kupovati. Za samo 10 evra tj. 43 leja na raspolaganju taj dan ćete imati za ručak u restoranu, kafu na šetalištu uz Begej, to sve puta dva tj. častićete nekoga i još će Vam ostati koji lej.

Naime, u restoranu Karađorđe dnevni meni košta 15 leja, a kafa na šetalištu je od 4 do 5 leja. Trošak za dvoje – 40 leja.

Za prostala 3 leja možete se počastiti Langošem, ukusnim specijalitetom od testa sličnom našim mekikama 1 do 1,5 lej ili kupiti mleko za telo domaće proizvodnje 2 do 3 leja. Verovatno ste već do sada uvideli da je šoping u Temišvaru povoljan, još povoljniji postaje ukoliko se prošetate do Iulius mall-a na svega 15 min peške od centra gde ćete za 20 do 30 leja na akcijama a za 40 do 90 redovno moći da pazarite kvalitetnu obuću potom za 10 do 20 leja lepe majice i slično. Onima koji zavise od brendova, i putuju u inostransvo zbog H&M-a biće drago da znaju da je ovde otvoren taj butik i da pravi društvo ostalim high street fashion markama kao što su Zara ili Mango.

Ljubitelji prirode i zelenila ovde će biti svoji na svome jer je Temišvar grad jedan od najzelenijih u Evropi. Valja napomenuti da se blizu trga ujedinjenja na putu za Iulius mall nalazi botanička Bašta, a blizu ruske crkve je studentski grad koji se diči svojim prelepim parkom ruža. U tom delu grada prošetajte malo i probajte da pronađete cvetni sat ili pak Bastion, fortifikaciju iz vremena austrougarske monarhije koja je danas cela pretvorena u izložbeni prostor sa kafićima.

Pun spisak atrakcija sa opisima na engleskom jeziku naći ćete na ovom linku, pa ukoliko smo vas ovim zagolicali proverite šta se još zanimljivo može videti.

 

Na kraju, šta reći, osim da su Rumuni veliki tradicionalni prijatelj Srba, pa boravak kod prijatelja je uvek prijatan. Temišvar kao elegantni grad na Begeju sa svojim parkovima, baštama i drvoredima, širokim trgovima i mirnim ulicama ostavlja bez daha i jednostavnom lepotom i poziva vas da dođete opet!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.