FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaZnamenitosti Mostara
Mostar


Znamenitosti Sarajeva
Sarajevo

Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banjaCaričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Zlatibor
Zlatibor smeštaj 


Sta videti u Dubrovniku
Besna Kobila


Banja Luka za vikendGospodska ulica Ono što Banja Luku čini izuzetnom je urbana legenda o broju devojaka. Naime, govori se, da na jednog muškarca dolazi čak 7 žena. Ova činjenica sa čuđenjem izaziva sumnju. Prvi zadatak koji smo postavili bio je provera da li je ovo odista tako.

Za jedan vikend, naravno, tako precizne analize teško je spovesti, al dominacija ženske lepote u ranim jutarnjim časova po punim klubovima Banja Luke učinila je da prihvatimo ovu tvrdnju bez daljih sumnji.

O ovome fenomenu više nema diskusije, a slike iz diskoteka nećete dobiti, jer neke stvari moraju se lično iskusiti.

Naš naredni korak je neposredni kontakt sa gradom. Banja Luka nije veliki gradić. Broji jedva 300 hiljada stanovnika. Ovde nema arhitektonskih čuda ili lokalieta na UNESC-ovoj listi, ali sve je ušuškano jedno uz drugo, sve možete dotaći laganim hodom, ili kako to filozofi opisuju, ovo je pravi grad po meri čoveka.

Počnimo od Trga Krajine. U samom centru je zanimljiva fontana, oko koje je smeštena tržnica, robna kuća, trgovački objekti. Tu se nalazi i naknadno podignut krivi sat, koji simbolizuje vreme udara velikog zemljotresa 1969. godine. Kao i svaki sat, on je mesto susreta i orjentir za zakazivanje sastanaka. Odustvo velike saobraćajne gužve u centru je pozitivno iznenađenje.

Gospodska ulica predstavlja nastasvak pešačke zone. Lepo uređene fasade jednospratnih zgrada, prijatno šetalište, podeća na Tkalčićevu ulicu. Na njenom kraju nalazi se zgrada predsednika Republike Srpske. Tu su Banski dvori kao i prelepi Hram Hrista Spasitelja koji sagrađen od crveno žutog kamenja vulkanskih stena sija i dominira prostorom. U sklopu ove priče posetite i crkvu Svete Trojice i Katoličku katedrala sv. Bonaventure sa futurističkim tornjem.

Fontana Trg Krajine
Fontana i Trg Krajine

Hram Hrista Spasitelja
Hram Hrista Spasitelja

Mali parkovi sa obe strane, a letnje bašte i sladoled čine sve neophodne institucije za čaršijsku hroniku. Najbolji banjalučki ćevap možete probati kod Muje. Velika porcija je stvarno velika, a cena je mala.

Palata Puškin
Palata Republike Srpske i spomenik Puškinu

U samom centru je i pozorište, arhiv, etnografski muzej, kao i narodni i muzej savremene umetnosti.

Banski DvoriNarodno pozoriste
Banski dvori i pozorište

Banja Luka pored kulturnog čini i univerzitetski centar Republike Srpske. Univerzitet čine elektrotehnički, tehnološki, mašinski, pravni, ekonomski, medicinski, poljoprivredni, šumarski, filozofski, arhitektonsko-građevinski i prirodno-matematički fakultet, akademija umjetnosti i tri više škole. Za studente iz Srbije zbog aktuelnosti profesije posebno je popularna farmacija.

Crkva Svete TrojicePark
Crkva Svete Trojice i park ispred Katedrale

Cene smeštaja su pristupačne. Noćenje u samačkom hotelu Banja Luka za jednu osobu iznosi 30 KM, dok soba sa 2 kreveta staje samo 40 maraka. Ugostiteljska ponuda je solidna, a postoje i nekoliko hostela za mlađe avanturiste. Za one sa dubljum džepom Hotel Bosna u samom centru je odlično rešenje.

Tvrdjava KastelLetnja Pozornica
Par detalja sa Kastela

Tvrđava Kastel i reka Vrbas su dva simbola ovog grada. Vrbas je izvorno planinska reka, zelene boje bogata ribom. Spuštajući se niz bosanke planine kroz banjalučku ravnicu do ušća u Savu ne gubi svoji snagu. Popodnevna kafa u hladovini pod vrbama Vrbasa je obavezna. Uz levu stranu Vrbasa u središnjem delu grada smeštena je tvrđava Kastel. Tvrđava je lepa i zanimljiva, ima svoju letnju pozornicu i ovde se održavaju nekoliko manifestacija. Večera u nacionalnom restoranu "Vrbas" s one strane Kastela takođe spada pod obavezno. Uostalom pogledajte sliku!

Kapmus parkPogled sa Mosta
Kapmus park i pogled na Vrbas sa jednog od mostova

Pored ovih standardnih tema, ukoliko ste kolima zanimljivo je posetiti izletište Banj i Kameni most. Banj je brdo iznad grada gde se nalazi spomenik palim Krajišnicima u II svetsko ratu, jedno od remek dela prestižnog hrvatskog skulptora Antuna Augustinčića. Spmenik Oslobodiocima Niša je takođe delo ovog autora. S druge strane, Kameni mosti je prirodni fenomen, poslastica za alpiniste, a nalazi se na nekih 25 km regionalnim putem ka Jajcu. Kažu da sa kamenog mosta može da se vidi Vrbas pri ulazu u Zvečajsku klisuru. Mi nismo stigli, al nadamo se da će neko od naših drugara s one strane Drine postaviti par slika na forumu o Banja Luci.

Kafa uz VrbasRostilj
Kafa i ručak uz Vrbas su obavezni

Od poznatijih ljudi, svakako vredi pomenuti Petra Kočića, političara i najpoznatijeg pisca krajiškog života čija satira „Jazavcu pred sudom“ i danas verno opisuje srpskog seljaka. Sa sportskog aspekta, najpoznatiji je fudbalski klub Borac.


Eto, verujemo da smo vam predstavili ovaj grad i podstakli maštu, da skreneta na odvajanju od autoputa Beograd Zagreb kod Stare Gradiške. Odatle, za samo 45 minuta stižete u centar Banja Luke. Voz je sporija varijanta, ali što da ne. Kako god, pogledajte kurs konvertabilne marke u odnosu na dinar, pa želimo Vam srećan put sa vremenskom prognozom za Banja Luku!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.