FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaBanja Luka za vikend
Banja Luka


Znamenitosti Sarajeva
Sarajevo

Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banjaCaričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Zlatibor
Zlatibor smeštaj 


Sta videti u Dubrovniku
Besna Kobila


Mostar, Stari grad i kameni most


Stari beli kameni most Iako mali po veličini, veliki u pesmama. Stihove su krojili, besedili i pevali o njemu velikani svojega doba, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Pero Zubac, Safet Isović, Himzo Polovina i tako redom.

Bio je strateško mesto na putu od Dubrovnika ka Sarajevu i dalje ka Istanbulu još iz drevnih vremena. Uspeo je da oblikuje prkosnu Neretvu i premosti je najpre drvenim, a potom i kamenim mostom.

Njegov Stari beli kameni most bio je jedan od ponosnih simbola najlepše zemlje na Balkanu, a zatim svedok i žrtva njenog raspada. Danas je opet nezaobilazna tačka na evropskoj karti turizma. Fotogeničan i bajkovit, priča o Mostaru počinje Šantićevom pesmom :

Ljepote! Uz rijeku, kao labud bijeli,
Leži Mostar i pun sunca, adidjara,
Sav trepti, i stremi s kopljima munara,
Kao da bi nebu poletjeti htio.

Rijeka čista,
Prepuna smaragda, putuje i blista,
I red bliskih kuća u njoj se ogleda.
Uz Neretvu, dole, behar se razgrozdo;
Pun fenjera stari Mostar žmiri ozdo,
Spava. mjesečline pokrilo ga platno.
Kanjon Neretve Pogled na Stari most
Kanjon Neretve i pogled na Stari most iz kule

Sa oko 80.000 stanovnika Mostar je oduvek srce Hercegovine. Jedan je od četiri službena grada BiH i sedište Hercegovačko-neretvanskog kantona. Razvijao se u kanjonu Neretve, oko mostova po čijim čuvarima i dobija ime. Centralno mesto pripada Starom gradu i kamenom mestu, kaoji se i nalaze na listi UNESCO-ve kulturne baštine. Omeđen je planinama Velež i Prenj, a najpoznatija brda oko gradske kotline su: Hum, Brnovo Brdo, Galac, Orlovac, Planinica i Fortica. Pored Neretve, kroz Mostar teče i reka Radobolja.

Panorama Glavna ulica
Pogled sa Karađoz-begova džamije i glavna ulica u Starom gradu

O istoriji Mostara može naširoko i nadugačko da se priča. Naseljen još od prastorije, bio je dom mnogih naroda. Držali su ga Iliri za vreme Rimskog Carstva, a zatim osvojili Sloveni. Tokom ranog srednjeg veka ovi prostori su pripadali Humu ili Zahumlju.

Detalji iz Novog dela gradaKamene ulice
Detalji iz Novog i Starog Mostara

Područjem su kratko vreme vladali Nemanjići, a kasnije i bosanski ban. U 14. i 15. veku dominantan uticaj imaju humski knezovi. Najuticjaniji od njih - Stjepan Vukčić Kosača, dobija titulu Hercega (kraljev zastupnik) odakle i potiče naziv Hercegovina. Dan osnivanja samog grada vezan je za izgradnju dve kule uz most, sredinom 15. veka. Utvrđenje sa desne obale Neretve se zvalo Cimski grad, a sa leve Nebojša (ne boj se) što saznajemo iz pisanih dubrovačkih izvestaja. Nakon toga, od 1448. Mostarom vladaju Turci koji 1566. dotadašnji drveni most menjaju kamenim. Pa dolaze Austrougari, grad raste i razvija se, preživljava svetske ratove, a potom i jedan građanski, mnogo krvaviji i opasniji od svih prethodnih. Danas Mostar opet sija punim sjajem. Ovo je grad u kome se ne susreću samo istok i zapad, kako to mnogi umeju da kažu, več i sever i jug!

Karađoz-begova džamija Džamija
Karađoz-begova džamija i jedna novija džamija

Stari grad je istorijska četvrt Mostara koja sa Starim mostom i nizom ostalih sadrzaja čini ovaj grad prepoznatljivom tačkom i na svetskoj llisti Top destinacija. Posebnu pažnju posvetite Krivoj ćupriji, kulama oko Starog mosta i ulici Kujundžiluk. Danas su obe kule pretvorene u muzeje, u njima se obično može pogledati izložba fotografija ili neka aktuelna muzejska postavka. Posvetite vremena načinu gradnje i izvodbe kula, i obavezno fotografišete Neretvu iz različitih perspektiva . Kafa u restoranu ispod mosta je poseban ugođaji i ovo je najjači utisak koji ćete poneli iz Mostara. Od restorana postoji širok izbor, a provereno dobar je svakako tradicionalni etno restoran Šardrvan. Posetite kuću, park i spomenik Alekse Santića.

Spomenik Alekse Šantića Sahat kula
Spomenik Alekse Šantića i Sahat kula

Karađoz-begova džamija je svakako obavezna za posetiti. Pogledajte forumsku priču o najstarijoj džamiji u Hercegovini. Danas je ona otvorena za turiste i moguće je popeti se na vrh minareta. Penjite se lagano i oprezno, naravno sa aparatom pri ruci. Mostar odozgo izgleda fenomenalno i ovo je drugi najjači utisak koji ćete poneti kući.

ArhitekturaKriva Ćuprija
Kamene kuće u Starom gradu i Kriva Ćuprija

Zatim tu su, Bišćević sokak tj. ulica sa poznatom kućom iz osmanlijskog perioda, te naselje Brankovac, sa kućama i avlijama starih mostarskih porodica. U urbanoj zoni grada, verovali ili ne, nalaze se ukupno jos 4 mosta, Most Musala, Lučki Most, Carinski most i Most Bunur.


Stari grad

Krst na brdu Hum je važan simbolični poduhvat. Visok je 33 metra, vidljiv je iz svakog dela grada i podseća i opominje da se patnje i stradanja poslednje decenije dvadesetog veka više nikad ne ponove. Ako ste u višednevnoj poseti Mostaru ovaj izlet ne smete izopštiti. Od preostalih sakrlanih zanimljivosti spomenimo crkvu svetog Petra i Pavla sa najvišim zvonikom u BiH kao i katedralu Marije Majke gde se nalazi treće po težini zvono u Europi.

Neretva
Neretva

Napomenimo da se autobuska i železnička stanice nalaze jedna pored druge. Prosečna cena smeštaja u Mostaru se kreće između 10 i 20 eura po osobi, hercegovci su ljubazni domaćini, pa biće mesta za sve. Verujemo da ste ovom prilkom dobili na motivaciji pa očekamo Vaše slike Mostara na turističkom forumu!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.