Saturday 24th of February 2018 08:25:17 AM

Kursna lista konvertibilne marke Bosne i Hercegovine na današnji dan

Napomena: Za vikend, tj. subotu i nedelju važi kursna lista od petka.

Valuta Količina Kupovni Srednji Prodajni
BAM 1 0.0000 63.0758 0.0000

Konvertibilna marka je zvanična valuta u Bosni i Hercegovini. Međunarodna bankarska šifra (ISO CODE) za konvertibilnu marku je BAM (BAM). Sto feninga čine jednu marku. Konvertibilna marka ima fiksan kurs prema evru u paritetu 1 EUR = 1,956 KM. Taj paritet, kao i samo ime „marka“ su preuzeti od nemačke marke, koja je dugi niz godina bila nezvanična valuta u bivšoj Jugoslaviji.

Centralna banka Bosne i Hercegovine štampa papirne novčanice konvertibilnih maraka (sve osim najvećeg apoena od 200) u dve serije, jednoj za Federaciju, drugoj za Republiku Srpsku. Opšte grafičko rešenje entitetskih novčanica je identično, ali se razlikuju likovi, kao i motivi na poleđini. Obe serije važe na celoj teritoriji BiH, a kovanice su jedinstvene.

Novčanica od 1 konvertibilne marke za Republiku Srpsku, koja je trebala nositi lik književnika Ive Andrića, zvanično nikada nije puštena u opticaj, kako je objašnjeno, zbog tehničke greške. Andrić se kasnije pojavio na zajedničkoj novčanici od 200 konvertibilnih maraka. Međutim, u stvarnosti je zaista ušla u opticaj, vjerovatno u veoma malom broju.

Izvor kursne liste: Narodna Banka Srbije

Datum: Saturday 24th of February 2018 08:25:17 AM

Napomena: Za vikend, tj. subotu i nedelju važi kursna lista za konvertibilne marke Bosne i Hercegovine od petka.