TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaLetovanje
Marmaris Turska

Alanja Turska


Vremenska prognoza Moskva


     Moskva je glavni i najveći grad Rusije i Evrope. Nalazi se na reci Moskvi i obuhvata površinu od 1097,12 km². Broj stanovnika brzo raste i prema popisu iz 2008. ima ih 10,5 miliona. Samim tim Moskva je najnaseljeniji grad u Evropi, dok urbano stanovništvo grada čini 1/10 ruske populacije.
Moskva ima status grada federalnog značaja (federalnog subjekta). Uz nju, takav status u Rusiji ima još samo Sankt Peterburg. Nalazi se u Središnjem federalnom okrugu. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave.

U središtu grada nalazi se Kremlj, utvrđeni kompleks koji je do 1703. bio političko središte Ruskog carstva, a od 1918. Sovjetskog Saveza, i od 1991. Ruske Federacije. Uz istočni zid Kremlja prostire se Crveni trg, mesto mnogih državnih ceremonija. Na trgu se nalaze i dve verovatno najpoznatije moskovske građevine - crkva Sv. Vasilija Blaženog i mauzolej Lenjina.
Moskva je takođe veliki ekonomski i trgovački centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad koji je najskuplji na svetu za život.

Najtačnija vremenska prognoza Moskve :

 Bugarska 2009: Zlatni pjasci, Sozopol, Nesebar
Bugarska leto

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši


Letovanje na Krfu

Zavojsko jezero

Posetite školu digitalne fotografije:

Vodic kroz Staru planinu

 

     

     U Moskvi, većini zapadne Rusije i Sant Petersburgu se primenjuje ista vremenska zona. Tokom zimskog perioda, primenjuje se takozvano Moskovsko standardno vreme, koje je 3 sata napred, a tokom letnjeg perioda, 4 sata unapred.

Najstarije jezgro i centar grada je Kremlj, ispod kojeg je Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu. Kremlj je centralni deo starih ruskih utvrđenih gradova iz feudalnog doba opasan zidovima sa kulama. U Kremlju su se nalazili knežev dvor, saborna crkva i kuće plemstva. Posle Drugog svetskog rata izgrađene su mnogobrojne prostrane stambene četvrti, široki bulevari sa alejama, trgovima i parkovima.
Grad je političko-upravno podeljen na 17 rejona. Sedište je najviših državnih organa i naučnih ustanova (kojih u Moskvi ima 535), sanitetskih ustanova, instituta, laboratorija, biblioteka (oko 4.000), muzeja, pozorišta, umetničkih galerija.
Moskva ima nekoliko univerziteta (među kojima su MGU Lomonosov, MGIMO, MGTU, MFTI, MIREA, MЭI i drugi), sa univerzitetskim gradom izgrađenim na Vrapčevim brdima. Najstariji univerzitet je Lomonosov, osnovan 1755. godine. Moskva je grad sa mnogobrojnim umetničkim i arhitektonskim spomenicima.
U blizini Moskve nalazi se atomski centar Rusije i institut za nuklearna istraživanja. U okolini grada izgrađena je i prva atomska električna centrala. U zoni od oko 10 km od Moskve je šumski zeleni pojas u kojem su podignuti mnogi stadioni i sportski centri.
Budući da je zvanično pismo u Moskvi a i u ostatku Rusije - ćirilica, prema važećim propisima, svaki pravni subjekt je u obavezi da izvrši registraciju naziva firme na ovakvom pismu. To svakako olakšava većini stanovnika upoznavaenje sa pravilnim izgovorom stranih brendova a turistima predstavlja jedninstvenu i nezaboravnu atrakciju.


 


Google
 

Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.