Turizam Srbije

Značaj mobilnih WC-a: od auto puta do održivog turizma

Pod turizmom se smatra putovanje ograničenog trajanja organizovano u cilju rekreacije, zabave, ugođaja ili posla, izvan sopstvenog mesta stanovanja.

Putujemo svakojakim prevoznim sredstvima, kraće ili duže, u jednom dahu ili s pauzama i prekidima, u sopstvenoj režiji ili u organizovanim grupama, manjim ili većim, sa unapred definisanim sadržajem, najčešće, ili prihvatajući ture iznenađenja; biramo putovanja u skladu sa svojim džepom, navikama, željama, afinitetima, odbojnostima, snovima, strahovima; jeftino ili skupo, za svoje pare ili na kredit, s uredno spakovanom hranom ili rešeni da jedemo isključivo hranu s područja na kojem ćemo boraviti, s vodičem ili bez vodiča, s unapred obezbeđenim  društvom, pratiocem, prijateljima i rodbinom koji nas tamo negde čekaju ili apsolutno sami…

Sve možemo, ovako ili onako, unapred obezbediti. I garderobu i hranu i vodu i vodiče i društvo i zabavu i frizera i masera i ostale usluge koje nam se usput ćefnu, ali postoji jedna stvar na koju nikako ne možemo uticati:  kada su toaleti u pitanju, prepušteni smo na milost i nemilost zemlje u koju smo se uputili.

Kada su, ne tako davno, počele da niču savremeno opremljene benzinske pumpe pored naših auto – puteva, sa svim podrazumevajućim sadržajima, ne tako mali broj naših građana bio je iznenađen luksuzom (za njih, a sasvim normalnom pojavom za one koji su imali prilike da putuju svetom) i urednošću toaleta. Koji su, gle čuda, u onom delu sveta kojem i dalje čežnjivo težimo, sasvim uobičajena pojava.

Paralelno s njima počeli su da se pojavljuju, stidljivo doduše, mobilni toaleti na onim deonicama puteva na kojima nije bilo benzinskih pumpi. Više nije sramota, kako je do ne tako davno bilo, da putnik u autobusu zamoli vozača da stane kod prvog toaleta. Muka ne bira ni vreme, ni mesto, pa se slobodno može reći da su mobilni toaleti jedan od najznačajnijih izuma, ne samo za razvoj turizma svake zemlje, nego i za zdravstveno stanje čovečanstva.

Imam prilike da često prolazim auto-putem Beograd – Niš i, ne tako retko, svedok sam situacije da se posle ovakvih molbi uznemirenih putnika vozači često odlučuju da zaustave autobus na prvom pogodnom mestu za … to da nesrećnik otrči makar  iza busa, ako već nema nekog žbuna i prekrati svoje muke. Kako li je tek turistima iz zemalja u kojima se zna za nekakav red i gde je ovakva radnja kažnjivi prekršaj… e, to već ne znam.

Znam samo da su mobilni toaleti jako korisna, ispostavlja se i turistička sprava i da i od njihove učestalosti na našim putevima zavisi broj turista koji ovuda prolaze. Koji dolaze da ovu zemlju vide, posete, da u njoj borave duže ili kraće vreme.

Podsetimo samo na to da su, ma koliko siromašno bili opremljeni i ma koliko oskudan konfor pružali, nekadašnji karavan – seraji imali dovoljno klozeta za „opsluživanje“ svih namernika koji bi se kretali  tadašnjim drumovima.

Šta se to desilo pa smo jedno vreme prestali da mnogo brinemo o ovim potrebama čoveka, i nije toliko važno. Najbitnije je, ako nameravamo da privučemo neki zavidniji broj turista i samo da prođu kroz zemlju, jer i od toga imamo koristi, ali i da duže borave u njoj, obezbediti dovoljan broj toaleta na auto – putevima, na pristojnoj udaljenosti. Kao, uostalom, i na svim ostalim punktovima. Posebno kada je o turističkim lokacijama i objektima reč, gde vrlo često nema objekata tipa kafića  i kafana.

Stariji ljudi, koji posebno imaju problema ove vrste, znaju koliko je važno imati „logistiku“ za situacije kada zagusti. Pa su sami iznašli lokacije po svojim gradovima i zaista ih ništa i nikada ne može iznenaditi. Zamislite nekoga iz druge zemlje, iz drugog grada, čak, koji ne zna za kafić u blizini mesta koji obilazi, za benzinsku pumpu usput i slične objekte sa manje ili više javnim toaletima.

Možemo govoriti o razmaženosti gostiju ovim ili onim povodom, ovom ili onom prilikom, ali kada su mobilni toaleti u pitanju, ništa nije ni razmaženost ni luksuz. Želimo li dostići rejting turističke zemlje, moramo najpre prebrojati i mobilne toalete. I njihov broj povećati bar duplo.

Ako se pitate gde možete naći više puta spomenuti pokretni toalet. Odgovor je ovde.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: