Evropa

Verona – najromantičniji grad Italije

Suton nad Veronom
Suton nad Veronom

Sa martom počinje proleće, simbolički posmatrano najlepše godišnje doba.

Za nepopravljive romantike sinonim strasti jeste Italija koja sa prolećnim putovanjima tek razbuktava maštu.

U nizu gradova Italije, najromantičnija od svih jeste Verona, grad odakle su se Romeo i Julija vinuli u najčitaniju ljubavnu priču.

Verona, smeštena u Padskoj niziji, na reci Adidži, ima preko 270.000 stanovnika i naglašenu prošlost.

 

Verona
Verona

Nedaleko je veoma privlačno alpsko jezero Garde.

Krajem III veka pre naše ere Verona je ušla u hemisferu Rimske imperije i otada se ovaj galski kraj brzo romanizuje. Već u vreme cara Augusta u Veroni se podižu hramovi, pozorište, amfiteatar i druge građevine.

Amfiteatar
Amfiteatar

U Srednjem veku u Veroni i oko Verone odigrava se niz događaja, koji su ostavili izvestan pečat na život feudalaca i nastrljivih kondotijera. Verona u srednjovekovnoj anarhiji nije umela da se osamostali kao neki drugi gradovi. Suviše je bila izložena i na putu drugima. Postaje plen čas Venecije, pa Milana, zatim opet Venecije i td.

I u ovakvim uslovima Verona se podiže i razvija. O tome svedoče mnogobrojne srednjevekovne građevine, stisnute u unutrašnjem pojasu gradskih zidina. Ovaj grad je bio na putu i Napoleonu i pokorio ga je. U XIX veku Verona je dvaput ušla u istoriju. Tu je 1822. godine održan poznati kongres reakcionarne Svete Alijanse, koja je sprečila oslobodilačke težnje i akcije nekih zemalja. Nedaleko od Verone odigrale su se dve krvave bitke (Mađento i Solferin) između Austrije i Italije pomognute od Francuske (1849. godine) i tom prilikom se rađa ideja o osnivanju Crvenog krsta.

 

Julijin balkon
Julijin balkon
Julija
Julija

Zahvaljujući Šekspiru i njegovoj besmrtnoj tragediji “Romeo i Julija”, čiji se sadržaj, odnosno velika ljubav ovog uvek idealnog ljubavnog para odigravala na livadama i balkonima ovog grada, Verona je postala privlačna tačka. Julijinom grobu (da li njenom?) i danas prilaze hiljade zaljubljenih parova sa pobožnim pijetetom i zaklinju se na večnu ljubav.

Mora se iskreno priznati, kao što je Pizu proslavio krivi toranj, tako Verona može da bude zahvalna mašti i književnoj slavi velikog Šekspira. Bez toga bi Verona ostala malo poznat grad.

Trg Sinjorije
Trg Sinjorije

Nekoliko ulica i mnogo građevina, naročito na Trgu Sinjorije, živo podsećaju na Srednji vek, ali u kome nema bogatstva Firence i raskoši Venecije. Sve je skromnije mada na tim popločanim ulicama i starim zgradama ima šarma i elegancije.

Mnogo puta i uporno obnavljane zidine i gradske kapije svedoče da je grad imao zaista burnu i nemirnu prošlost.

Stari rimski amfiteatar iz I veka naše ere vrlo je sličan pulskom. Veličina je 152×128 metara. U amfiteatru je bilo mesta za 30 hiljada gledalaca. Ovde se u letnjim mesecima održavaju veliki spektakli baleta, orkestarske muzike, hora i lirike.

Rimsko pozorište na levoj obali  Adidže je najbolje očuvano u Severnoj Italiji. Datira iz I veka naše ere. Svake godine ovde se izvode Šekspirove drame, a naročito “Romeo i Julija”.

 

Dante Aligijeri
Dante Aligijeri

Fotografisanje uz statuu Dante Alegijerija je veoma prepoznatljiv motiv. U Veroni ima i nekoliko crkava u kojima su slikali Tintoreto i Veroneze (Paolo Kalijari) koji je ovde i rođen. Za kraj pogledajte jedan odličan promo video vodič o najromantičnijem gradu Italije:

 

Tagovi


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: