Saveti

Smeštaj u apartmanu iz ličnog ugla (zašto ne volim hotele)

apartman-stan

Činjenica je da nismo toliko spremni da se odreknemo komfora koliko mislimo, čak iako volimo da putujemo. Možda je reč samo o meni, jer sam se u to uverio na ličnom primeru, kroz godine i godine iskustva sa putovanjima i odsedanjima u kojekakvim hotelima, i sa druge strane apartmanima.

Putovanja su nam primamljiva gotovo isto koliko i velika plata, kojoj sam lično uvek stremio, baš kao što stremim vrhunskom poslu, zdravlju i satisfakciji koju udoban smeštaj na putovanju donosi. Sve pomenute stavke su međusobno povezane i pretpostavlja se da ću moći da putujem ako imamo dovoljno novca i ako me zdravlje služi.

Postoji posebna draž u otkrivanju novih destinacija. Svako novo putovanje nam otkriva stvari o svetu, kao i o nama samim koje do tada nismo znali. Zato i ne treba da nas začuđava kada čujemo priču o nekome ko je uspeo da obiđe pola sveta.

Većina ljudi ipak ne želi da poseti baš svaki kutak naše planete. Takav podvig zahteva veliku snagu volje i određeno prilagođavanje. Nećete naići na toplu vodu iz bojlera u udaljenim selima centralne Azije, luksuzne hotele u planinama Južne Amerike ili udobne krevete u apartmanima.

Zbog posla sam putovao po čitavoj Srbiji i regionu, i odsedao sam u raznim tipovima smeštaja, ali sam naposletku uvideo da su mi najviše odgovarali apartmani. Bilo da su u pitanju apartmani u našoj zemlji, u gradovima bivše Juge, ili sa druge strane u prelepim letovalištima.

smestaj-apartman

Gostoprimstvo vlasnika vile koji mi je nudio novac!

Ovaj odeljak priče neće imati mnogo veze sa tim zašto ne volim hotele, već zašto obožavam smeštaj u apartmanima i vilama!

Putovao sam 2014. godine, po četvrti put na prelepi Tasos! Bio sam smešten u prelepoj vili koja se nalazi sa gornje strane magistrale u gradiću Potos. Opet ću reći, četvrtu godinu za redom. Posle drugog putovanja sam se direktno sa vlasnicima dogovarao oko smeštaja.

Četvrti put kada sam posetio Tasos, bio je nažalost i najneprijatniji. Obili su nam kola na parkingu (na magistrali) kod plaže Paradise beach, usred bela dana. Da li mislite da bi vaš hotel interesovalo to što su vam ukrali dokumenta i novac? E pa vlasnika moje vile u kojoj sam iznajmio apartman je to toliko potreslo, da je insistirao da nam, kao svojim stalnim gostima pozajmi novac za ostatak letovanja dok se ne snađemo i ne vratimo u Srbiju. Upravo to je odnos koji je još jednom potvrdio moju veliku pristrasnost prema iznajmljivanju apartamna.

Naravno, moram da se ogradim da je situacija mogla da bude i potpuno suprotna ovoj, u šta se jesam uverio sa sličnim incidentom u drugom apartmanu, ali činjenica da bi se neko ko vas ne poznaje “zaista”, iscimao da vaš smeštaj i boravak na odmoru prođe neometano, me je kupio zauvek!

apartman-soba

Imao sam mnogo više prostora

Ono što mi oduvek smeta kod hotelskog smeštaja je nedostatak prostora. Sobe u hotelu i apartmanu se znatno razlikuju po kvadraturi. Raspored u apartmanima je prosto takav da je više prilagođen za svakodnevne potrebe čoveka.

Užasno mi je smetalo što u mnogim hotelima u kojima sam odsedao nije bilo dovoljno mesta za rad. Imao bi neki mali radni sto, sa kojeg bi mi uvek prelivala dokumenta. U apartmanu sam mogao lepo k’o čovek da se raskomotim preko stola, na kojem sam mogao da postavim sve što mi treba, pa makar bio i trpezarijski.

Ne samo da sam u apartmanima mogao komotnije da radim, nego sam u nekim slučajevima organizovao i sastanke, što bi bilo nemoguće u hotelu. Ne volim toliko da se vučem po restoranima i kafanama, uglavnom se usmrdiš na cigare i izgubiš više vremena nego što je potrebno.

Kuhinja za sve “želje”

Da li sam već rekao da ne volim restorane? U redu, u njima možete probati vrhunske specijalitete lokalne kuhinje, i priznajem da je ponekad stvarno jednostavnije otići u restoran i ne razmišljati previše, ali u većini slučajeva više volim sam da spremam svoju hranu. Kada često putujem na različita mesta, teško je pronaći pravu preporuku i ukačiti koji restorani valjaju, a koji ne. Čak i kada se radi o hotelskom restoranu.

Zato više volim slobodu izbora kuhinje u apartmanu. Sigurno je da spremanje hrane zahteva više truda nego odlazak u restoran, ali se u mojim očima to isplati. U hotelima nemate drugi izbor osim da jedete po restoranima, a ako se desi da uzmete hranu za poneti, ostatke ne možete da stavite u frižider, jer ga nema!

Čak i kada postoji, nije vam dozvoljeno da stavljate bilo šta u njega, već samo da uzimate šta ima unutra. Onog ko je to izmislio treba strpati u taj mini frižider.

Ako odsedate u privatnoj sobi, retko gde ćete imati kuhinju; a gde je ima je obično zajednička. Trebali da ističem to kao manu, ili je prilično jasno?

dnevna-soba-apartman

Privatnost i komfor sa porodicom

Kada često putujete tek tad shvatite šta znači svoj dom. Ne kažu za džabe Doroti u Čarobnjaku iz Oza: ,,Ne postoji mesto kao dom’’. Nemojte pogrešno da me shvatite, ne mislim da hoteli nisu komforni, ali se u hotelu ne osećate kao da pripadate tu. Pa i kad je hotel star 1300 godina. Naravno, to je negde i ideja hotela, vi ste tu gost, ali meni to ume da izazove neprijatnost.

Ni apartmani ne mogu da se izjednače sa sopstvenim domom, ali se mnogo prirodnije osećam u apartmanu nego bilo gde drugde. Ne moram da prolazim pored recepcije i da se prijavljujem bilo kome, ili da razmišljam kad će da dođe spremačica, da li ću da prijavljujem goste i slično

Kada sam u nepoznatom gradu, sretnem se sa gazdom, uzmem ključeve i vidimo se kad treba da mu ih vratim, a ako sam u dobropoznatom grčkom letovalištu, kao što već rekoh na početku teksta, bliskost sa vlasnikom vile može te spasi neprijatnosti. Treba li više da pišem?

Meni super, kao i ljubaznim vlasnicima koji nude iznajmljivanje apartmana. Što bi se reklo, bingo!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: