Saveti

Koja igrališta i vozila su najbolja za decu?

Igralište
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Koliko je važno da naše dete provodi dosta vremena u aktivnom istraživanju okoline i na svežem vazduhu verovatno je svestan svaki roditelj. Prijatno proleće, jesen i toplo leto su idealni za igranje na otvorenim dečijim igralištima i vožnju dečijih vozila, a mnogi roditelji vole i da im dete bude zaposleno napolju i tokom manje prijatnih zimskih dana.

Motoričke sposobnosti naše dece postepeno slabe

Stručnjaci već duže vreme upozoravaju da su motoričke sposobnosti dece u današnje vreme prilično ograničene. Svaki roditelj bi pored obrazovanja i mentalnog razvoja deteta morao da vodi računa i o razvoju njegove motorike i odgovarajuću količinu kretanja. Kupovina odgovarajućeg dečijeg vozila je idealan način da svoje dete pripremate za kretanje jer su različiti balans bicikli, tricikli i klasični dečiji bicikli izuzetno popularni među decom.

Ako se vaše dete već puno kreće, svakako je zanimljiv izbor akumulatorskog ili pogonskog vozila.

Prilikom kupovine dečijeg vozila obratite pažnju na to koji tip vozila odgovara određenom uzrastu i veličini deteta. Guralice i tricikli su pogodni za decu mlađu od 3 godine, jer omogućavaju kontrolu dečijeg kretanja pomoću ručke ili nožnog kočenja. Deca starija od tri godine uglavnom mogu samostalno da voze dečiji bicikl. Prave dimenzije su takođe ključne za izbor bicikla. Znači, vi tražite idealno dečije vozilo ili igralište, ali ne znate tačno po kom kriterijumu da birate? Srpsko tržište nudi širok izbor dečijih vozila i igrališta različitih manje ili više poznatih proizvođača.

Pre kupovine dečijeg igrališta ili vozila je neophodno da proverite kvalitet proizvoda, jer može da ima ključan uticaj na bezbednost vašeg deteta.

Pre nego što sa s detetom uputite na drum, ne zaboravite na dečiju kacigu!

Zabavni dečiji časovi u domaćem dvorištu

Deca obožavaju igrališta, ali su roditelji manje svesni činjenice da dečija igrališta mogu da budu prilično nebezbedna. Zbog toga se mnogi roditelji odlučuju da dečija omiljena igrališta postavljaju u svoje dvorište. Prilikom izbora pogodnog igrališta oni su često zbunjeni, jer svaki roditelj želi svom detetu da obezbedi maksimalnu sigurnost, kvalitetne materijale, a istovremeno ne želi da potroši svu imovinu na kupovinu dečije kućice, ljuljaške, tobogana, trampoline, peščanika ili igrališta na naduvavanje.

Ako je vaša bašta manja, verovatno će biti odgovarajuća ljuljaška ili peščanik koji je jednostavno montirati i ne zauzima mnogo prostora. Veća dvorišta nude i veći izbor, ali se za kupovinu tobogana ili trampoline ipak ne odlučujete ako je vaše dete još uvek malo i ne zna da koristi svoje motoričke sposobnosti ili na određenom igralištu nema dovoljno samopouzdanja.

Igrališta bi trebalo da budu pogodna i za porodične šetnje

Porodični vikend izleti mogu brzo da se završe zbog nedostatka volje najmlađih članova. Kupovina običnih i lopti na naduvavanje, rolera, lopatica, kofica i drugih igračaka za peščanik, koje uvek možete da ponesete sa sobom, mogu vam spasiti živce.

Tako možete na miru da popijete šoljicu kafe, razgovarate s prijateljima ili da se samo sunčate na klupi, dok vaše dete uživa u igri. Takođe, prilikom biranja peščanika i raznih sportskih igračaka obratite pažnju na uzrast deteta i njegove motoričke sposobnosti.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: