Saveti

Savršena muška košulja – kako je izabrati?

Bred Pit u beloj muškoj košuljiNaći odevni komad koji stoji „kao saliven“ nije nemoguća misija. Međutim, nekada izgleda kao da jeste. Bilo da kupujete za sebe ili za nekog drugog, traženje savršene muške košulje zaista može biti komplikovano.

Muška košulja kao klasični i večni odevni komad idealan je izbor za događaje gde sebe morate predstaviti u najboljem svetlu.

Na primer, nema boljeg komada garderobe od košulje kada je reč o razgovoru za posao.

Ukoliko želite da kupite savršenu mušku košulju, morate obratiti pažnju na kroj i kvalitet, pre svega, ali i na mnoge druge detalje koji mogu uticati na to kako košulja stoji i izgleda na vama.

Ali kako to uraditi? Pogledajte ovaj kratki vodič kroz kupovinu savršene muške košulje, pa će za vas sledeći odlazak u kupovinu biti mačiji kašalj.

Izaberite pravu boju

Nije tajna da su određene boje prikladnije za određene prilike. Međutim, usklađivanje boja nekada može biti vrlo zbunjujuće. Određene boje vezujemo za formalne događaje, dok one druge vezujemo za opuštenije, neposlovne prilike.

Ukoliko ste u potrazi sa savršenom muškom košuljom za razgovor za posao, opredelite se za takozvane „konzervativne“ boje. Istraživanja pokazuju da su bele i plave košulje najbolji izbor ukoliko tražite posao. „Sigurne“ boje su i prljavobela, svetlosiva i svetloplava. Svi znamo koliko prvi utisak može biti bitan, a izbor košulje je idealno sredstvo za postizanje željenog rezultata.

Ako želite da ostavite utisak i budete upečatljivi u nekom izlasku ili na nekoj žurci, dobar izbor su jarke i „nekonvencionalne“ boje. Različite nijanse zelene, narandžaste i roze mogu biti vrlo moderne. Ukoliko želite da se istaknete u gomili, u tome će vam živost ovih boja itekako pomoći.

Svetlo plava košulje na pruge

Uglavnom je odevni stil koji se zahteva od zaposlenih takozvani „business casual“, što znači da određena pravila o oblačenju ipak postoje, i da se na posao ne može dolaziti u navijačkoj majici ili dukserici. Ovo takođe podrazumeva i „doterivanje“ za posao, ali ne previše formalno. Karirane košulje, košulje za različitim šarama i različitih boja su zato najjednostavniji izbor ovde. Na primer, plava i zelena boja se lepo uklapaju sa neutralnim.

Osnovne boje, poput bele, crne i plave dobar su izbor ukoliko uz njih želite da nosite kravatu ili leptir-mašnu u nekoj boji ili šari, jer onda ne morate mnogo da razmišljate o kombinovanju nijansi. Naravno, košulje sa suptilnim šarama i dezenom takođe se mogu lepo uklopiti uz različite kravate i leptir-mašne, samo sa njima treba biti malo pažljiviji.

Odgovarajuća kragna košulje

Kažu da je izrađivanje kragne na košulji zapravo najsloženiji proces u proizvodnji. Isto tako, prilikom kupovine nije jednostavno odlučiti se za savršenu vrstu kragne.

Pored toga što treba obratiti pažnju na to da kragna ne žulja, ne smeta, da je dovoljno meka, ali i dovoljno tvrda, treba birati onu vrstu kragne koja najbolje odgovara vašem izgledu. Ne stoje sve vrste kragni podjednako dobro svakome.

Klasična kragna

Iako postoji mnogo različitih vrsti kragni, može se reći da su najrasprostranjenija klasična i moderna kragna.

Kod klasične kragne, koja je i najčešća u prodavnicama, malo je prostora između ivica okovratnika. Ovakve kragne zapravo izdužuju lice, pa su savršene za zaobljeniji oblik lica.

Modernija vrsta kragne je ona kod koje se ivice okovratnika nalaze na većoj udaljenosti, pa se i stvara veći prazan prostor, jer se ivice ne dodiruju.

Ovakve kragne umeju da podmlade čoveka i smatra se da pažnju onoga ko vas posmatra drže usmerenu na vaše lice. Modernija kragna je dobar izbor za one koji žele malo zaobljeniji oblik lica.

Kroj je najvažniji

Čak i ukoliko ste izabrali pravu boju i pravu vrstu kragnu, možete pogrešiti u jednoj bitnoj stvari i tako kupiti košulju koja vam zapravo uopšte ne stoji dobro i daleko je od savršene. Ključno je izabrati dobar kroj muške košulje.

Tri kroja muške košulje su danas najzastupljenija: slim, atletska i klasična, odnosno tradicionalna. Svaki od ovih krojeva namenjen je muškarcima različite visine i težine, pa treba biti obazriv prilikom kupovine.

Slim košulje

Slim kroj košulje podrazumeva da je košulja uska oko ramena, grudi i struka. Nema suvišnog materijala na leđima i sa strane, nego se u potpunosti prati linija tela. Ovakav kroj košulje idealan je za muškarce koji nemaju problema sa težinom i koji žele što moderniji stil.

Atletski kroj

Atletski kroj košulje podrazumeva da je ona uska samo oko struka, ali ne i oko grudi i ramena, kao slim košulje. Naime, muškarci koji često posećuju teretanu i rade na svom telu imaju problema da pronađu košulju koja će im savršeno odgovarati u predelu grudi i ruku. Atletski kroj pruža neophodni višak materijala.

Klasične košulje

Klasične košulje nisu uske ni u jednom delu tela. Prave se od veće količine materijala nego slim ili atletske košulje, pa ako uvučete košulju u pantalone, višak materijala će se videti na leđima, što ne mora biti loše.

klasicna košulja

Ovo je zapravo najudobniji kroj muških košulja jer dozvoljava najslobodnije kretanje.

Saznajte materijal košulje

Pamuk i lan su dva najčešća materijala korišćena u proizvodnji muških košulja. Svaki od ova dva materijala se koristi u različite svrhe i stvara drugačiji osećaj.

Lan je vrlo čvrst materijal koji može da apsorbuje do 20% tečnosti, pa se vazduh lako kreće. Lan je „tvrđi i oštriji“ od pamuka, ali što se više upotrebljava, postaje sve mekši. Lanene košulje zadržavaju toplotu, pa su bolji izbor za jesen i zimu. Košulje napravljene od ovog materijala idealne su za neformalnije prilike.

Pamuk je takođe čvrst materijal koji može da apsorbuje do 25% tečnosti. Mekši je od lana i pogodan je za sva godišnja doba, za formalne kao i za neformalne događaje.

Lanena košulja

Bitno je da košulja bude napravljena od 100% pamuka. Ukoliko nije, verovatno u sastav košulje ulazi i poliester, sintetička tkanina. Poliester nije najudobniji i najprijatniji materijal, može da iritira kožu, pa čak i da izazove alergijske reakcije, pa treba biti oprezan prilikom kupovine.

Ukoliko ste prošli kroz ovaj kratak vodič i zapamtili ključne momente – boja, kragna, kroj i materijal – možete započeti potragu svoje savršene muške košulje na sajtu Kosulje.rs.

Javite nam kroz komentare vaše utiske!

Napisala: Sonja Todorović

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: