Amerika Mistična mesta Putovanja iz snova

Paria Kanjon u Arizoni

Kad sam krenuo sa proučavanjem „Digitalne fotografije, moja omiljena knjiga Skot Kelbija počinjala je scenama iz Paria kanjona. Svi koji smatraju da imaju talenat za fotkanje, preporučujem da naručite ovu knjigu, nećete zažaliti. A sada, vratimo se temi.

Paria Canjon je stvorila Paria reka, pre svog ušća u Kolorado. Raritetna lokacija, raj za planinare, kampere, upražnjavaoce kanjoninga i fotografe proglašena je nacionalanim spomenikom pod originalnim nazivom Paria Canyon – Vermilion Cliffs Wilderness.

Za lepotu kakav je danas Paria Kanjon, čak je i prirodi sa svim njenim silama trebalo više od milion godina da izvaja ovo mesto. Svakako spada u kategoriju mesto koje je privilegija videti. Širom sveta poznato zbog svoje lepote i posebnosti. Divljina je tu, samo za vas, uživajte u donjem klipu.

Budite svedoci neobičnih geoloških karakteristika koje ranije niste nigde zapazili. U praistoriji, ova regija je naseljena od strane drevnih Puebloan ljudi, a kasnije od strane naroda Paiute. Kod Paiuta, reč “Paria” znači slana voda. Zbog rigidnog terena, ova zemlja je uglavnom ostala ista, još od vremena kad su prvi istraživači i mineri došli na ovo mesto.

Površina Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness iznosi 455 kvadratnih kilometara i nalazi se u državi Arizona, Sjedinjene Američke države. Jedan deo kanjona se prožima kroz Jutu. Ova oblast je poprilično izolovana i udaljena, pa ne postoji mnogo znaka i putokaza koji usmeruju na cilj. Možda je tako i zanimljivije. Zato je prepušteno sve vama, avanturistima, da otkrijte i sprijateljite se sa ovom divljinom.

Pre nego što krenete u avanturu, potrebno je da obezbedite “Hikers Permit” planinarsku dozvolu. Ovo je veoma važan korak, jer se time štiti i priroda i vi. Dozvole su najbolji način da se nastavi sa očuvanjem ove neukrotive lepote. Postoje i noćne dozvole, koje se mogu uzeti preko interneta. Noćne dozvole možete nabaviti za dve oblasti: Kanjon Paria i Buckskin Gulch.

Ove dozvole se moraju izvaditi pre nego što krenete na put, a kapacitet je samo 20 dozvola po noći. Dnevne dozvole je lakše nabaviti i limitirane su za grupe sa maksimum 10 ljudi. Malo je teže izvaditi dozvolu za Coyote Buttes, severni i južni deo. Sve dozvole možete nabaviti preko interneta ili u samom centru za posetioce.

Limitiranjem broj posetilaca, ideja je da smo najuporniji, pravi ljubitelji prirode istraju na autentičnom dodiru sa njom, odnosno sprečavanje mase koja ide na izlete iz nekih nižih strasti.

Ukoliko ste nespremni, ova priroda može da bude i poprilično surova. Voda, duboki pesak, oštre stene i uzbrdice su samo neke od izazova na putevima. Ovi putevi su gotovo neprolazni kad su mokri. Posle oluje ili jake kiše, ne savetujemo vam da krenete na put. Ukoliko rentirate automobil, pomoćni alat i rezervnu gumu (po mogućtsvu čak i dve) gledajte da uvek nosite sa sobom. Ne dozvolite da se nađete u neprijatnoj situaciji.

Planinari isto moraju da se pripreme za ekstremne vremenske uslove. Tokom zime, temperatura je ispod nule. Letnji meseci su veoma vrući. Vrućina na jednoj strani i hladnoća na drugoj. Čuvajte se grmljavina i udara gromova. Pazite se poplava, to se najčesće dogadja u mesecima: jul, avgust i septembar. Nagla promena vremena je čest slučaj, al krajnji cilj je vredan svih neizvesnosti.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: