Saveti

Održavanje parketa i laminata – najvažniji saveti

Laminat
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Leto je vreme odmora, ali za mnoge i sezona uređivanja domova i radnih prostora.

Pozabavićemo se malo podovima koji zauzimaju značajnu površinu, u kući i na poslu, dajući im određeni identitet. Ono što je karakteristično i što često zaboravljamo je da podovi traju duže od ostalih delova nameštaja i elemenata enterijera.

Njihova zamena niti je jeftina niti jednostavna pa tako retko ko od nas menja podne obloge po želji, već po nuždi.

Srećom, ekološka svest proizvođača i korisnika se menja i sve više se koriste obnovljivi i održivi materijali, štetnog u materijalu za izradu podova je sve manje. Sa drvenim podlogama ne može se pogrešiti.

20. vek je prilično potisnuo parket sa tržišta
Vekovima je drvo bilo najčešće upotebljavani materijal za oblaganje podova i dugo se nije značajnije menjala predstava o njegovoj primeni. Intenzivan razvoj industrije, novih tehnologija i materijala tokom 20. veka je prilično potisnuo parket sa tržišta.

Devedesetih se u razvijenim zemljama ponovo vratila u modu njegova upotreba i značajno povećao stepen inovativnosti u izradi parketa (koji je do tada bio vrlo nizak u poređenju sa drugim materijalima za oblaganje podova).

Danas je drvo u razvijenim zemljama reprezent savremene ekološke svesti. To je prirodan materijal koji posle finalne obrade i izrade elemenata zadržava svoje optičke, taktilne i mirisne karakteristike.

Od parketa do ostalih vrsta podova

Naziv parket nastao od francuske reči parquet (mali odeljak) a geometrijski oblik parketa je mozaik od delova drveta koji imaju dekorativni efekat. Oblici parketa često su u celosti oblika kvadrata, trouglova, ali mogu imati i zakrivljene oblike.

Najpopularnija struktura parketa je riblja kost.

Postoji nekoliko tipova parketa, proizvode se u daskama, u tablama, u formi mozaika. Način postavljanja je različit – preko podnih dasaka, preko izolacionog materijala ili preko bitumenskog sloja. Završni sloj za parketne podove je tzv. završni lak koji štiti od mrlja, habanja i vode.

Dostupan je u nekoliko boja i nijansi, mat, saten i sjajni premaz.

Redovno održavanje ukratko sadrži: usisavač, dobro isceđena krpa i proizvod za čišćenje koji sadrži vosak.

Ostale podne obloge

Pre par godina patentirana je nova vrsta parketa Hidro parket (hydro parquet), otporan na vodu. Izrađen je tako da bude dopadljiv, elegantan, pruža osećaj topline, i da je otporan na habanje i naravno, na vodu.

Parket inače uvek ima određeni vizuelni identitet i funkcioniše kao celina.

U tom smislu hidro parket se izrađuje od hrastovine, a od vode ga štiti patentiran sistem vertikalnog zaključavanja dveju dasaka napravljen od čvrste gume koja ne propušta vodu na spojevima. Može biti izbeljen ili u prirodnoj boji hrasta.

Klasični parketi imaju oblik riblje kosti ili cik cak linije i dalje su najpopularniji kod nas.

Drveni višeslojni parket se često ugrađuje u prostranim sobama, njegova širina je od 15-30 cm. Rustični podovi su sve traženiji i kod nas i u svetu. Kažu da su to podovi sa karakterom, ručno hoblovani, nesavršeni, sa čvorovima i gitovanim pukotinama.

Ponovo upotrebljeno drvo

Za one koje vole stvari sa patinom ponovo upotrebljeno drvo je sjajno rešenje (reclaimed wood). To su delovi demontiranih vajata, ambara, kuća i starog nameštaja, trajni su, ekološki i simpatični.

Bambus i pluta kao materijali za podove

Jedno od najtvrđih materijala i nije drvo nego trava – bambus, u svetu se mnogo više koristi nego kod nas, trajan je i kvalitetan kao podloga. Tu je i pluta -ekološki zdrava, besprekorna po zdravlje, dobija se od kore hrasta.

Sad se najčešće kupuje kao ploča koja se lepi površinom na podlogu. U završnom delu je lakirana i voskirana. Može se naći u bojama od sive do grafitne, ekstremno svetli enterijeri su u modi.

Kreiranje novih kolekcija i trendova i njihovi efekti

Svake godine projektantski timovi u razvijenim centrima velikih kompanija širom sveta, pored poboljšanja tehničkih karakteristika podnih obloga obogaćuju svoj asortiman novim dizajnom, bojama i uslugama.

U trenutku kad se na tržištu pojave novi proizvodi, dizajneri su već na sredini puta stvaranja sledeće kolekcije. Svaka kolekcija predstavlja jednu do dve godine istraživanja prikupljanja informacija, razvijanja, a u cilju plasiranja ponude sa najboljim rešenjima za što je moguće veći opseg upotreba.

Nove tehnologije, napredak i novi materijali, ideje i efekti se utrkuju, savremene mašine se poigravaju sa bojama i oblicima podova što prostoru daje vedriji izgled.

Pravilan izbor i savremene metode podova

Moderna arhitektura se odrekla složenih stilskih podova u korist trajnih koji se lako održavaju, brzo postavljaju i imaju pristupačnu cenu. Izgled podnih obloga se, u najvećem broju slučajeva, rešava na grafički način.

Danas postoje softveri koji omogućavaju rešenje problema na jednostavan način. Internet je omogućio lakšu vezu između proizvođača i kupca, a izbor je lakši. Na sajtovima kompanija koje se bave proizvodnjom podova imate galeriju (budući da je kod podova od drveta veliki faktor vizuelni efekat i dimenzije daščica, promenljivost teksture i slog parketa).

Ovakav softver bi omogućio bolji pristup i lakši izbor asortimana, dakle složiti podne obloge po klasi, dimenzijama, slogu, vrsti drveta kako bi kupac mogao da proračuna potrebnu količinu materijala i novca.

Sve ovo bi ostavilo malo prostora za lošu odluku i eventualno nezadovoljstvo klijenta tj. kupca.

Na tržištu Srbije, na sajtu MVselection.rs, na stranici vrste laminata možete u vrhunskom korisničkom doživljaju izabrati laminat za vaš pod.

Održavanje

Zaista je lako održavati podove od drveta, kako parket, tako i laminatni pod. Zapravo, i parket i laminat moraju biti očišćeni sa što je moguće manje vode, znači trebalo bi ih uvek prebrisati na kraju suvom krpom i dobro osušiti. To je osnovno.

Prirodni materijali su znatno jači

Dobar laminatni pod imati ima tvrdu površinu, ali kod njega je nezgodno što se može oštetiti ili zacepiti (zato kupite švajcarski laminat sa garancijom od 10 do 20 godina, a nikako jeftin laminat ili second hand laminat) na nekim mestima pa morate menjati celokupnu površinu, ali parket možete popraviti tako da zamenite samo daščice koje su falične ili premazati uljem ili lakom tokom godina.

Ako odaberete laminat kao podnu površinu, trebalo bi odabrati onaj pravljen pod visokim pritiskom, kako biste postigli dobar otpor na habanje i pritisak.

Takođe biste trebali znati da je cena za ovu vrstu laminata često ista kao i za parket.

Laminat je popularniji vid podnih obloga od parketa, jer je otporan na štetičine koje nagrizaju drvo.

Obično čišćenje

Krpa nakvašena nekim rastvorom sredstva za čišćenje parketa (određena količina sredstva za pranje pomešana sa vodom) je dovoljna. Nemojte predozirati količinu tog sredstva.

Nakvašeni mop ili krpu dobro iscedite i nakon brisanja pod osušite suvom krpom.

Redovna upotreba sredstava za brisanje parketa i laminata je odlična jer u stvari impregnira drvene površine i onda ste sigurni da će bit manje osetljive na fleke, prljavštinu i vlagu.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

Da biste uklonili tvrdokorne mrlje, koristite čistu krpu koju nakvasite sredstvom za parket. Nju stavite preko mrlje i neka deluje nekoliko minuta. Uklonite mrlju tako što ćete obrisati čistim mopom tek malo natopljenim mlakom vodom.

Ponovite ako je potrebno. Posle toga osušite.

Čokolada, masnoća, sok, vino, sve se može na ovaj način oprati sa parketa ili laminata. Što se tiče gareži od uglja, pepela, ruža za usne, laka za cipele, mastila, laka za nokte ili cigareta: uzmite alkohol, nakvasite krpu i isto ovako stavite preko prljavštine da deluje bar 10 min.

Takođe, razređeni aceton ili petrolej mogu odlično skinuti fleke.

Vosak i žvakaća guma se lako pomera ako sačekate da se stvrdnu, pa pažljivo ostružete sa poda.

Tragovi od tamne gume i đonova cipela mogu biti odstranjeni gumicom za brisanje. Ukoliko to nije dovoljno, razblažite sredstvo za čišćenje u vodu i energično trljajte ne mnogo nakvašenom krpom.

Dodatni saveti za tretmane u održavanju

Uglavnom laminate i parket ne biste smeli na svoju ruku voskirati i polirati. Pitajte proizvođača ili majstora koji ih ugrađuje da li ta vrsta drveta dopušta ovaj tretman.

Neke površine zahtevaju poseban tretman.

Evo još nekoliko važnih saveta:

 1. Prljavština duže ostaje na tzv. mat teksturama. Stoga preporučujemo da ove vrste podova čistite redovno.
 2. Poliranje: nakon vlažnog čišćenja uvek obrišite suvom krpom.
 3. Podovi sa oštrim ivicama: Budući da se voda može akumulirati u ivicama i u ćoškovima, uvek pazite da sve uvek isušite.
 4. Nikada ne nalivajte vodu na parket i laminat.
 5. Nemojte upotrebljavati deterdžente na bazi sapuna, jer oni mogu ostaviti zamrljane tragove na podu.
 6. Nikada nemojte čistiti žicom, šmirglom, sunđerom, nekim agresivnim sredstvom ili bilo kojim drugim grubim materijalom, jer to može negativno uticati na izgled i strukturu.
 7. Koristite otirače ispred ulaznih vrata kako biste sprečili unošenje prljavštine, peska, delića asfalta i lišća.
 8. Za prekrivanje drvenih podova, parketa i laminata koristite široke tepihe, krpare, koje se lako peru, danas se mogu kupiti i nepromočive staze.
 9. U zavisnosti od intenziteta habanja, preporučujemo da parket premazujete uljem u redovnim intervalima, tako da drvo upije ulje kako treba.
 10. Brzo uklonite sve prolivene tečnosti sa laminata i parketa
 11. U kuhinjama nemojte stavljati parket, već pločice ili laminat. Silikonskim gelom zatvorite bočne ivice na laminatu ispod sudopere, jer obično se ne stavljaju lajsne ispod kuhinjskih elemenata zbog boljeg prijanjanja uz zid. Time se izbegava tokom eventuelnih kvašenja da voda uđe sa bočnih strana u laminat, što mu je jedina slaba tačka.

Za kraj pogledajte ovaj lep video Krono Swiss laminata,

Preporuka
 • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • Ja iskreno to prebrisem jednom u par dana nekim sredstvom, trudim se da ne koristim previse vode zbog vlage i podizanja, i posle 10ak godina je stanje i dalje super.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: