Saveti

Meteogram na TT Group prognozama vremena

Kako bi što tačnije planirali svoje vreme na svim stranicama o vremenskim prognozama u Srbiji uveli smo meteogram za narednih 48 časova. Da tačno ste pročitali, sada možete analizirati opservacije vremenskih uslova po satima.

Na primer, ako planirate večernju šetnju u 20:00 časova, pogledajte da li će u tom trenutku početi da pada kiša ili da duva jak vetar.

Naravno prilagodite svoju garderobu, obuću i opremu (kišobrani, kape, kaputi) aktuelnim atmosferskim uslovima.

Ovakva informacija je itekako vredna za ljude koji obavljaju neke radove na otvorenom, na primer u građevini, poljoprivredi, neke ulične aktivnosti, događaji i koncerti na trgovima i otvorenim površinama i tako dalje.

Ako pogledamo na primer meteogram za Beograd, koje se nalazi na stranici prognoza za Beograd za 10 dana,

Meteogram za Beograd
Meteogram za Beograd, kliknite na sliku za prikaz u prirodnoj rezoluciji

Videćete sledeće veličine:

Temperaturnu krivu, koja ako je crvene boje govori da se radi o pozitivnim vrednostima mereno u Celzijusima (ne u Kelvinima), a ukoliko je plave boje predviđa negativne vrednosti temperature.

[php snippet=2] – Šematski su dati vremenski uslovi: oblačno, vedro, kišovito, grmlajvina i tako dalje.
– Na dnu su prikazane strelice različite orjentacije. One aproksimiraju vetar, ako je strelica usmerena naniže, to znači da će u tom intervalu duvati vetar sa severa ka jugu, a ako je usmerena na desno to znači da će duvati vetar sa zapada ka istoku. Takođe svaka strelica ima jedan ili dva pera na svom dnu. Ova pera govore o permanentnoj komponenti vetra duža crta i povremenom vetru kraća crta. Intenzitet je definisan sa nekoliko pera. U narednim člancima pričaćemo o meteorološkim legendama i principima njihovg očitavanja i tumačenja.

Na osnovu ovih alata sada možete mnogo jednostavnije planirati vaše aktivnosti na otvorenom u naredna  dva dana. Merenja su obezebeđena od strane norveškog vendora za meteorologiju.

Ovako elegantnu prezentaciju za 48 časova za sada nema ni jedan meteo portal, pa nadamo se da će Vam ovaj servis biti dragocen alat. Više detalja ovde, a za sada smo obezbedili meteogram za oko 20 najvećih gradova, opština i turističkim destinacija u Srbiji. Kakvi su vam utisci?

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: