Saveti

Koji su kvarovi najčešći na automobilu?

Automobil je složeni sklop sa puno pokretnih i nepokretnih elemenata. Konstruisan je tako da prelazi veliki broj kilometara i traje dugi niz godina. Zato je sasvim normalno da posle određenog vremenskog period njegovi delovi gube svoje osnovne karakteristike i svojstva. Međutim, nekada se dogodi da se i pre nego što očekujemo neki od delova ošteti i otkaže. U najvećem broju slučajeva u pitanju je ili vek trajanja ili nebriga vozača.

Neke kvarove na automobilu možda ćete moći sami da rešite, dok će vam za druge biti potrebna pomoć majstora. Najneprijatnija okolnost je ako se teži kvar desi dok putujete, na prometnoj saobraćajnici. U takvim slučajevima biće vam potrebna pomoć na putu i brzo rešenje, kao što je usluga šlepanja. Šlep služba, odnosno firme koje pružaju ovakve usluge su danas brojne, ali je važno da pronađete pouzdanu i brzu opciju, kao što je https://spstarbike-slepsluzba.com/.

Ipak, nadamo se da vam se ovakav peh nikada neće desiti. Da biste izbegli takve i slične situacije i da bi vaš automobili bio uvek spreman za duga i zahtevna putovanja najvažnije je prevenirati iznenadne kvarove koji mogu dovesti do velike štete, a redovno održavanje vozila predstavlja najbolju prevenciju. Na taj način produžićete vek trajanja svom automobilu i što je još važnije, on će biti bezbedniji za vožnju. 

Koji su to najčeši kvarovi na automobilu i šta možete učiniti ako do takvog kvara dođe? Odgovore potražite u nastavku teksta.

#1 Prazan i slab akumulator

Problemi sa akumulatorom spadaju u jedan od najčešćih kvarova sa kojima se vozači suočavaju. Baterija je ključna za pokretanje vozila i napajanje električnih komponenti poput svetlosne signalizacije, multimedije, sistema za paljenje i velikog broja elektromotora koji regulišu pokretanje drugih delova u autu. Ako ste dugogodišnji vozač, onda se verovatno i vama nekad dogodilo da auto neće da upali jer je otkazao akumulator. 

Najčešći uzroci njegove istrošenosti su dotrajalost i ostavljena upaljena svetla ili radio. Na primer, kod starijih automobila svetla se ne isključuju automatski kada ugasite vozilo. Sistem je napravljen tako da ona ostaju upaljena sve dok ih ručno uz pomoć prekidač ne isključite. Ako ih zaboravite, računajte da će se akukulator isprazniti za par sati pa bez pomoći prijatelja i drugog vozila, tj drugog akumulatora i kablova nećete moći da startujete vozilo. Isto tako, ako vam automobili dugo stoji u garaži može se dogoditi da se akumulator isprazni. 

Da biste izbegli ovaj problem, povremeno proverite kleme na akumulatoru i pričvrstite ih ako primetiti da su se olabavile. Takođe, ne dozvolite da se na njima pojavi korozija. Savesni vozači koji brinu o svom autu jednom godišnje, obično pred zimu, posete autoelektričara i provere stanje baterije.

Treba reći da je prosečan radni vek akumulatora oko 5 godina, ako ga pravilno koristite. Međutim, što se tiče garancije proizvođača teško ćete pronaći one koji nude duži garantni rok od 3 godine. 

#2 Problemi sa pneumaticima

Iako ovo možda nije klasičan kvar na vozilu, svakako da loše gume imaju značajna uticaj na bezbednost u vožnji. Uzroci lošeg stanja pneumatika mogu biti dotrajalost, neodgovarajući model, nedovoljan pritisak u njima i vožnja po neadekvatnom putu. 

Kako biste izbegli ovaj problem pre svega proverite koliku dubinu “šare” imaju vaše gume. Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, minimalna dubina šare za letnje pneumatike je 1,6 mm dok je za zimske 4 mm. Takođe po zakonu ne možete staviti različite tipove guma na točkove na istoj osovini. Dimenzije, proizvođač ali i šare moraju biti iste. 

Ono što još treba da uadite je da na svakih 500 pređenih kilometara ali i češće po potrebi proverite pritisak u gumama. Ali i svaki put pre nego što krenete na neko dalje putovanje, na primer u inostranstvo. U zavisnosti od modela putničkog automobila, pritisak u njima treba da bude između 2 i 2,2 bara. Jedan od znakova da vam je jedna guma ispustila je ako osetite da auto “vuče” u jednu stranu.  

Isto tako vodite računa da u odgovarajućem godišnjem periodu koristite lenjte odnosno zimske pneumatike. Vožnja u letnjim uslovima sa zimskim gumama znači da će se one brže trošiti a pritom često možete čuti i škripu. U suprotnom slučaju, ako zimi vozite sa letnjim pneumaticima, u velikom ste riziku od proklizavanja, posebno ako je kolovoz vlažan. 

#3 Problemi sa kočnicama

Kočnice su u stvari najvažniji deo svakog vozila kada je u pitanju bezbednost. Kvarovi na njima se manifestuju kao vibracije pri kočenju, imaćete duži zaustavni put i čućete neobične zvuke. 

Jedan od najčešćih problema je istrošenost kočione pločice. Kada se pločica istroši deo koji dolazi u dodir sa diskom proizvodiće neobičan zvuk. U stvari taj zvuk proizvodi metal na kojem je nalepljena grafitna, sinterovana, vlaknasta ili neka druga prevlaka i koji je u tom slučaju u kontaktu sa diskom. Osim što je nebezbedno voziti takav auto, lako se može dogoditi da oštetite kočioni disk i druge elemente ovog sistema. Zato se savetuje vozačima da nakon svake dve ili tri godine promene pločice. 

Ako ipak i dalje imate problema možda je rešenje u zameni kočionih cilindara. Jedan od znakova da su gumice na ovom delu sistema dotrajale i da puštaju ulje je propadanje pedale kočnice. Mada u slučaju propadanja mogu da budu u pitanju i kočiona creva. Ipak, pre nego što bilo šta uradite podignite haubu i proverite nivo kočione tečnosti. Ukoliko je nema dovoljno, dolijte je i odvezite auto do servisa.

#4 Dotrajale svećice

Ovo se uglavnom odnosi na starija vozila, ali i na novije automobile koji su prešli veliki broj kilometara. Najčešći znakovi koji pokazuju da imate problema sa svećicama je slabije ubrzavanje vozila i “štucanje”, posebno pri vožnji uzbrdo. Takođe, loš rad u praznom “ler” hodu koji se gubi kako se vozilo zagreva i poteškoće pri startovanju motora, posebno po kiši i vlažnom vremenu. Još jedan ne tako redak simptom loših svećica je i veća potrošnja goriva nego inače. 

Ono što možete učiniti kako biste preventivno delovali je da redovno menjate svećice. To radite prema preporuci proizvođača automobila. Obično je preporuka da ih menjate na svakih 40.000 – 50.000 kilometara

#5 Problemi sa motorom

Na instrument tabli automobila koji radi normalno prikazuju se sat koji meri brzinu, broj obrtaja motora, pokazivač nivoa goriva ili signalne lampice za upaljeno svetlo i ručnu kočnicu (kada je podignuta9. Međutim, možda i najvažnija signal koji stoji na svakoj instrument tabli je onaj koji pokazuje temperaturu motora. Optimalna temperatura pri kojoj radi motor se kreće otprilike od 700C do 900C. Ako skala pređe 90 stepeni, to ukazuje na pregrevanje motora

Jedan od mogućih uzroka pregrevanja motora može biti nedostatak rashladne tečnosti u sistemu. To može da znači da sistem negde gubi vodu, možda curi neko crevo ili hladnjak. Drugi mogući uzroci su olabavljen ili pokidan kaiš koji pokreće ventilator. Takođe, uzrok može da bude i nedovoljna količina ulja u motoru (na instrument tabli će se uključiti odgovarajuća signalna lampica), zaprljan ili zamašćen hladnjak i neispravan termostat. 

Drugi čest problem sa motorom je da se on sam gasi. Mogući uzroci su zapušena dizna za regulisanje praznog hoda, zapušen filter vazduha, odstojnik na usisnom sistemu, ali i loš kontakt na spojevima električnih instalacija. 

Na kraju, može se dogoditi i da motor troši više ulja nego što bi trebalo. Ovo se obično događa kod vozila koja su prešla zaista veliki broj kilometara. U većini slučajeva događa se da su se istrošile karike ili dotrajao dihtung poklopca ili glave motora. Jedan od uzrok je i loša zaptivka kartera. Sve ovo možete proveriti jednostavnim vizuelnim pregledom motora nakon što otvorite haubu. Ako se na instrument tabli uključi lampica za nedostatak ulja, što pre posetite majstora. Ukoliko to ne uradite na vreme, rizikujete da nastanak daleko veće štete na motoru vozila.

Ovo su bili neki od najčešćih kvarova na automobilima. Neke ćete možda moći sami da rešite dok će vam za druge biti neophodna pomoć servisera. U svakom slučaju, ako primetite nepravilan rad vozila ili nekog njegovog dela nemojte odugovlačiti, već rešite problem što je moguće pre.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: