Saveti

Jesen u prirodi – saveti za prelazni period iz toplog u hladno

Jesen je mnogima omiljeno godišnje doba. Nema velikih vrućina ni previše hladnih dana, sa sobom nosi neki poseban miris i atmosferu, a već počinje da se oseća praznična euforija samo bez snega, bljuzgavice i temperatura koje idu ispod nule.

Jesen
Boje jeseni

Zato je jesen vrlo prijatno i prigodno doba za razne aktivnosti u prirodi, izlete i šetnje, s tim što se treba čuvati onoga što može da pokvari jesenji užitak. Ukoliko obratite pažnju na predloge sa ove liste, brige nema, i jesenje aktivnosti mogu da počnu!

Ako ste pročitali naše opservacije o meteoropatiji, vreme je da se malo detaljnije posvetimo ostalim aspektima ovog prelaznog režima iz toplog i hladno sa osnovnim zadatakom da što bezopasnije savladamo ovaj temperaturni gradijenet!

I dok jedni pričaju o globalnom zagrevanju usled efekta staklene bašte, a oni drugi o globalnom hlađenju usled promene magnetnog polja i ostalih geomorfoloških fenomena, na običnom čoveku ostaje ni manje ni više da se podseti donjih pravila:

Odgovarajuća odeća – slojevito oblačenje

Najbolje jesenje rešenje kada je u pitanju odeća za aktivnosti u prirodi je – slojevito oblačenje. Naime, slojevito oblačenje pruža raznorazne mogućnosti i slobodu kretanja. Na primer, pamučne trenerke omogućavaju potpunu fleksibilnost i pokretljivost onoga koji ih nosi, a u skladu sa temperaturom lako je obući ili zameniti gornji ili donji deo trenerke, posebno zbog toga što ne zauzimaju mnogo mesta u torbi i lako je barati njima.

Zbog svojih karakteristika, dobre trenerke ne otežavaju izvođenje jesenjih aktivnosti nego, naprotiv, olakšavaju sve ono što ste zamislili da uradite u prirodi. Kako je briga o odeći ono poslednje o čemu čovek treba da razmišlja kada želi da uživa u jeseni, ovo je lako rešenje koje može sve da poboljša i da dosta pomogne u onome što ste zamislili da radite.

Odgovarajuća obuća – čizma glavu čuva

Ovo je možda i najvažnija stavka sa liste. Ne kaže se bez razloga „čizma glavu čuva“. Iako jesen sa sobom ne nosi niske temperature, kakve su recimo česte zimi, i iako nema snega koji mnogo otežava izvođenje bilo kakvih fizičkih aktivnosti u prirodi, treba na vreme misliti o adekvatnoj obući.

Kiše su ono što vas može odvući od jesenjeg izleta ili šetnje. Da se to ne bi dogodilo potrebno je da imate jedan par otpornih, izdržljivih, vodonepropusnih, odnosno vodootpornih čizama, cipela ili patika. Zbog mokrih nogu i mokre obuće čovek može da se razboli, a ukoliko ste na jesenji izlet ili šetnju krenuli u laganoj, neizdržljivoj obući, čak i slaba kiša može da pokvari sve vaše planove, a to je ono što niko ne voli.

Ako ste zbog opsednosti muzičkog pravca kojim pripadate ljubitelj popularnih All Star (Starki) tj. Konversica, za izlete, planinarenje ili ozbiljnije aktivnosti u prirodi treba se ozbiljnije pripremiti.

Kišna oprema: kišobran ili kabanica

Pored dobre i kvalitetne obuće, kiša ima još neke zahteve. Kišobran je uvek neophodan u jesenjem periodu, međutim, može da bude problem prilikom raznih fizičkih aktivnosti u prirodi. Kišobrani umeju da budu kabasti, teški (u zavisnosti od materijala od kog su napravljeni) i da zauzimaju mnogo mesta, posebno ako niste planirali da sa sobom nosite neku veliku torbu.

Zato je možda bolje rešenje – kabanica. Možda ste poslednji put koristili kabanicu kad ste bili mali i kad su vas roditelji naterali na to, ali kabanica može biti vrlo praktična stvar. Tu roditelji nisu grešili. Iako u svakodnevnim aktivnostima poput odlaska na posao, na fakultet ili do grada kabanica može da smeta jer se ne uklapa lako u normalnu odeću i uvek je upadljiva, to nije slučaj kada je reč o aktivnostima u prirodi. Kabanica štiti celo telo od kiše, ruke nisu zauzete držanjem kišobrana, a i lako se sklapa i ubacuje u torbu, pa je definitivno lakša po tom pitanju od kišobrana.

Još nešto što može biti korisno ako dođe do kiše prilikom vaše aktivnosti u prirodi su vodootporni fotoaparati koji omogućavaju pravljenje fotografija čak i po nevremenu i ne mogu se pokvariti ukoliko voda nekako dođe do njih, pa ste sigurni da se ovaj skupi komad tehnike neće upropastiti.

[php snippet=1]

Hrana i piće za boravak u prirodi

Ukoliko odlazak u prirodu koji planirate znači da nema posete restoranima i hotelima koji se nalaze u blizini, onda morate poneti i odgovarajuću hranu i piće da zasitite potrebe tokom duže ili kratke šetnje, planinarenja ili običnog izleta. Ono što nosite treba biti praktično, ekonomično, kompaktno i lako za upotrebu.

Na prvom mestu, treba voditi računa o kvarljivosti proizvoda. Naime, logično je da je sigurnije na put poneti hranu za koju postoji manja mogućnost da će da se pokvari i izazove razne probleme ukoliko se konzumira. Takva je suhomesnata i konzervirana hrana, dvopek, razne vrste keksa, koštunjavo voće… Ukoliko niste dovoljno sigurni u svoje znanje o biljkama i prirodi, nemojte jesti ono što nađete na putu i što uberete, jer to sa sobom nosi razne potencijalne opasnosti. Setite se naše priče o pečurkama.

Voda je uvek najbolji izbor kada je piće u pitanju. Voćni sokovi iz prodavnica u sebi sadrže puno šećera, pa žeđ ne mogu da utole nego čak izazivaju i kontraefekat, a mogu se i lako pokvariti ako se ne čuvaju u adekvatnim uslovima. Ukoliko baš želite da popijete nešto što nije voda, postoje razni instant napici koje možete sami napraviti. I za vodu, kao i za hranu, važi da ne pijete onu na koju naiđete na svom putu kroz prirodu, jer o njenoj ispravnosti ništa ne znate.

Higijena (antibakterijski gel za ruke)

Vlažne i papirne maramice, antibakterijski gel za ruke, micelarne vode i razna alkoholna sredstva su pravi spas kada je reč o aktivnostima u prirodi. Nedostupnost ili udaljenost toaleta primorava nas da se uz pomoć ovih stvarčica snalazimo. U današnje vreme lako ih je i pronaći jer ih ima i gotovo svakoj prodavnici. Bitno je poneti i priručnu apoteku za prvu pomoć, sa stvarima poput flastera i medicinskog alkohola.

Što se ženske populacije tiče, najbolje je ne koristiti nikakvu šminku. Pored toga što je šminka apsolutno nepraktična kada je reč o dugom boravku u prirodi, jesenji vremenske uslovi mogu da pokvare šminku čak i tokom kraćeg izleta, a to može da pokvari raspoloženje i atmosferu sa kojima se krenulo. Jednostavnost je zlatno pravilo kada je o ovome reč.

Opustite se!

Svrha boravka u prirodi, bilo da on kratko ili dugo traje, jeste uživanje. Zaboravite na internet, društvene mreže, posao, probleme i neraspoloženje. Da biste mogli da se u potpunosti opustite, ne zaboravite da napunite bateriju telefona pre polaska, a postoje i prenosive, eksterne baterije, za svaki slučaj. Uživajte u lepotama jeseni bez griže savesti.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: