Turizam Srbije

Pečurke i održivi turizam

Sa stanovišta eko i održivog turizma branje lekovitog i šumskog bilja je posebna vrsta izazova koji pored rekreacije i dugog pešačenja ima i ekonomsku povratnu spregu. Naravno, samo za one koji umeju da razlikuju bez greške i izgovora u svakoj situaciji i na svakom mestu jestive od otrovne. U branju pečuraka se greši samo jednom!

Puno informacija o ovim malim bićima u najobuhvatnijem video vodiču o domaćim jestivim pečurkama.

Pored toga, gljive se nalaze svuda oko nas, ali je većina skrivena od naših očiju. Najvidljivije su tokom razmnožavanja, jer tad šire svoje spore na plodnom zemljištu oko sebe u vilinskim krugovima. Da li su gljive biljke ili životinje? Može se s pravom reći da su one jedan poseban drugačiji svet. One nemaju ni koren ni listove, pa tako nisu u mogućnosti da svoje potrebe za energijom ostvaruju samo kroz sunčevu svetlost.

Žive tako što kroz zemlju I drveće šire samo mikroskopski vidljiva vlakna. Ako dođu u dodir sa nečim što je za njih jestivo u stanju su da razore ćelijske zidove i iskoriste te materije kao izvor hrane i energije.

U vreme razmnožavanja na mikroskopskim vlaknima micelijuma može izrasti kapitalni primerak recimo šampinjona kapitalca koji bi jedva stao u korpu.

Takav primerak recimo može osloboditi bezbroj spora koje vetar raznosi po zemljištu. Spore koje padaju na odgovarajuće mesto mogu krenuti svoj razvoj i novi život.

Da napomenemo da je najotrovnija pečurka na svetu je zelena pupavka od čijeg 5 miligramskog otrova čovek može umreti u kratkom roku. Ona raste na severnoj polulopti Zemlje i neupadljiva je u šarenolikosti njenih boja maslinasto -braonkastim nijansama.

Njen otrov oštećuje bubrege i jetru, a simptomi trovanja su vidljivi čak nekoliko sati nakon unošenja otrova u organizam. Bez adekvatnog lečenja smrt može nastupiti u roku od 10 dana. Veliki prsten na dršci je jedan od karakterističnih njenih znakova.

Samo obazrivost, ako niste 100 posto sigurni u jestivost, jer je više otrovnih od jestivih. Možda je bolje držati se starih dobrih šampinjona, bukovače, vrganja, lisičare.

Ubrzo će sezona proleća, pa proverite da li je tačna narodna poslovica „niču kao pečurke posle kiše“?

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: