Saveti

Šta je dentalni turizam i koje su njegove prednosti?

Verovatno već znate za pojam medicinski turizam, koji podrazumeva putovanje u drugu zemlju radi podvrgavanja određenoj medicinskoj proceduri ili tretmanu. Jedna od grana medicinskog turizma je i dentalni (stomatološki) turizam. On prati sličan model, i poput medicinskog turizma, sve je popularniji širom sveta.

Dentalni turizam zasnovan je na konceptu koji podrazumeva kombinaciju putovanja sa stomatološkim procedurama, i pogodan je za osobe koje žele da uštede novac ili da dobiju više stvari za istu količinu novca. U ovom drugom smislu, dentalni turizma je „dva u jedan“ usluga – za iste pare dobijate i lečenje zuba i nezaboravno putovanje na atrkativnim turističkim lokacijama.

Motivacija za ovakav vid turizma i za odabir određene destinacije dolazi od više faktora:

  • Ušteda novca;
  • bolje i brže stomatološke procedure;
  • kvalitetni stomatološki materijali i savremene metode rada koje dentalnom turisti nisu dostupne u zemlji u kojoj živi;
  • turistička ponuda zemlje.

Dentalni turizam – definicija

Dentalni turizma poznat je i pod nazivima stomatološki turizam ili stomatološki odmor i može se definisati kao putovanje čiji je primarni cilj dentalna nega, ali koje istovremeno pruža mogućnost za uživanje u raznim turističkim aktivnostima.

Pacijenti (turisti) na dentalnom odmoru mogu očekivati usluge koje zadovoljavaju najviše standarde dentalne zaštite koji se primenjuju u najrazvijenijim zemljama, a uz to i ogromne uštede u novcu. Dakle, povoljnije cene nikako ne znače žrtvovanje kvaliteta stomatoloških usluga ili uštedu na materijalima koji se koriste u stomatološkim procedurama.

Danas mnogi turisti iz najrazvijenijih zemalja sveta posećuju razne strane zemlje koje nude bezbedne i visokokvalitetne stomatološke usluge uz prosečnu uštedu novca od 60%, mada ušteda, zavisno od  destinacije, može da bude i puno veća. Bez ozbira na znatno niže cene, dentalnim turistima su na raspolaganju vrhunski stručnjaci iz oblasti stomatologije, dentalna nega na najvišem mogućem nivou, kao i vrhunski materijali i najsavremenije stomatološke metode.

Koliko cene stomatoloških usluga zaista mogu da budu niže?

Razlike u ekonomiji, niži troškovi rada i niži režijski troškovi utiču na to da cene mogu da budu niže i po nekoliko puta, a svei stomatološki tretmani  su po standardima koji se poštuju i u najbogatijim zemljama.

Postoje mnogi atraktivni razlozi zbog kojih brojni turisti sedaju na avion i koriste prednosti dentalnog turizma. I to ne samo razlozi vezani za lečenje zuba. Tu su i čisto turistički motivi, jer dentalni turisti mogu da troše ono što su uštedeli na stomatološkim tretmanima, i da iskoriste taj novac za uživanje u odmoru i razgledanju znamenitosti zemlje u koju su došli da leče i ulepšavaju svoje zube. Čak i kada se saberu svi dodatni troškovi putovanja, poput avionskih karti, luksuznog smeštaja ili odlaska u najskuplje restorane, pacijenti se obično vraćaju kući sa nešto ušteđenog novca u svom novčaniku.

Kako stomatološke usluge istog kvaliteta mogu da budu toliko jeftinije?

Postoji nekoliko razloga za to. Kao što smo već pomenuli, to su troškovi života, niska cena rada i niski ostali troškovi, koji su u nekim zemljama i po 10 puta manji u poređenju sa troškovima koje imaju stanovnici najbogatijih zemalja sveta.

Što se tiče materijala, više od 70% ordinacija koristi materijale istih vrhunskih brendova kao i najbolje stomatološke klinike širom SAD, Kanade, Velike Britanije, Australije, Nemačke, Švajcarske i drugih zemalja koje su poznate po skupim stomatološkim procedurama. To je zato  što multinacionalne korporacije koje snabdevaju stomatološke klinike i ordinacije imaju različit cenovnik za iste robne marke prilikom njihove distribucije na različita globalna tržišta, kako bi bile konkurentne u različito razvijenim ekonomijama.

U skladu sa tim, naknade koje naplaćuju stomatološke ordinacije za razne usluge kao što su , na primer, ugradnja zubne krunice ili ugradnja implanta, su znatno manje u poređenju sa cenama istih takvih usluga u najrazvijenijim zemljama.

Svi ovi faktori reflektuju se na celokupno niže cene stomatoloških usluga.

Da li je dentalni turizam zdravstvena zaštita ili putovanje?

Odgovor je i jedno i drugo. Danas u bogatim zemljama postoji na hiljade agencija koje se bave medicinskim i dentalnim turizmom i koje su na raspolaganju ljudima kako bi im pomogle u organizaciji odmora koji uključuje i stomatološke usluge.

Neke agencije za dentalni turizam nude čak i turističke vodiče čija je obaveza da sačekaju i pozdrave dentalne turiste po dolasku na odgovarajuću destinacije u drugoj zemlji. Vodiči stoje na raspolaganju dentalnim turistima i nude im stalnu međusobnu vezu i komunikaciju kako bi im pomogli da ispune sva svoja očekivanja – i zdravstvena i turistička.

Posao agenta dentalnog turizma smatra se uspešnim samo pod uslovom da su turisti dobili kvalitetan stomatološki tretman i nakon obavljenog posla krenuli kući bezbedni, zadovoljni i zdravi, sa naknadnom negom u svojoj zemlji ako je to potrebno, ali i sa ušteđenim novcem.

Koje zemlje su najbolje za dentalni turizam?

Putovanje u inostranstvo radi povoljnih stomatoloških usluga ima smisla jer je u državama kao što su Nemačka, Švajcarska, Australija, Velika Britanija, SAD, Kanada, zdravstvena zaštita izuzetno skupa, bilo da je plaćate iz sopstvenog džepa ili da je pokriva osiguranje.

Međutim, niska cena stomatoloških tretmana i mogućnost vrhunskih stomatoloških usluga nisu jedina stvar na koju dentalni turisti obraćaju pažnju prilikom odabira zemlje. Za veliku većinu njih je važno i kakva je turistička ponuda zemlje u koju odlaze da leče zube.

Dentalni turizam u Srbiji

U našoj zemlji postoji na stotine stomatoloških ordinacija i klinika koje nude vrhunski stomatološki tretman prilagođen najvišim svetskim standardima. U tome prednjači, naravno, Beograd, ali i drugi veliki gradovi, poput Novog Sada ili Niša. Gotovo svaka  stomatološka ordinacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i drugim većim gradovima obezbeđuje pacijentima privilegiju da ih leče zubari najvišeg mogućeg nivoa stručnosti, koji primenjuju najsavremenije metode u stomatologiji i koriste najmoderniju stomatološku aparaturu. Prema procenama, čak 80% stomatoloških ordinacija u Srbiji ispunjava standarde koji važe i u najrazvijenijim zemljama sveta.

Zbog visokog kvaliteta usluga i veoma povoljnih cena, ali i zbog bogate turističke ponude, dentalni turizam u Srbiji beleži konstantni rast već godinama unazad. Osim naših ljudi iz dijaspore, koji su najčešći tražioci stomatoloških usluga u Srbiji, sve je više stranaca zainteresovanih da doputuju u našu zemlju i da leče zube u našim stomatološkim ordinacijama.

Najviše dentalnih turista u Srbiju dolazi iz Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, a poslednjih nekoliko godina konstantno raste i broj Amerikanaca i Australijanaca. Isplati im se da sednu na avion, plate smešaj u najboljim beogradskim hotelima i srede zube. Evropljanima pogotovu, jer smo im blizu i dobro smo povezani direktnim avionskim linijama sa većinom evropskih zemalja.

Osim toga, u Srbiji su višestruko povoljnije cene stomatoloških usluga u odnosu na najbogatije zemlje. Tako na primer, jednom Švajcarcu bilo bi potrebno oko 60.000 evra za kompletnu ugradnju implanta u svojoj zemlji, dok će u Beogradu za istu uslugu platiti svega 12.000 evra, možda i manje, jer je sve više ordinacija koje imaju posebne ponude sa sniženim cenama stomatoloških usluga. Čak i da se vrate više puta u Beograd, i da rezervišu smeštaj u hotelima visoke kategorije i da troše novac bez ustručavanja na tuističke sadržaje, ukupno neće potrošiti više od 20.000 evra, što je opet tri puta jeftinije nego u Švajcarskoj.

Najbolje svetske destinacije dentalnog turizma

Koje zemlje predstavljaju najbolji izbor za dentalni turizam?  Odgovor na ovo pitanje zavisi od konkretnih potreba i želja dentalnog turiste. Neke zemlje imaju višestruko niže cene stomatoloških usluga, ali su previše daleke. Druge zemlje su bliže, ali su zato stomatološke usluge u njima nešto skuplje. Neke zemlje, pak imaju bogatiju i jefitniju turističku ponudu od drugih. I tako dalje.

U nastavku teksta nalazi se lista 10 najboljih zemalja dentalnog turizma na svetu, sastavljenu na osnovu nekoliko važnih parametara, kao što su turističke vrednosti, cena stomatoloških usluga, širok izbor klinika i kvalitet usluga na tim klinikama, kao i relativna blizina u odnosu na zemlje čiji su stanovnici najzainteresovaniji za dentalni turizam.

Španija

Španija je širom Evrope poznata po najmodernijim klinikama i vrhunskim stručnjacima iz oblasti stomatologije, po kojima je među vodećim državama sveta. Španija je istovremeno poznata i po neverovatno pristupačnim cenama stomatoloških usluga. Tako na primer, prosečna cena ugradnje implanta iznosi samo 653 dolara, što je dosta jeftinije u odnosu na većinu drugih zemalja zapadne i severne Evrope, a čak  se može uporediti i sa cenama stomatoloških usluga u Meksiku (750 dolara) ili Kostariki (650).

Međutim, Španija u Evropi ima jaku konkurenciju, koju pre svega predstavljaju pojedine zemlje centralne i jugoistočne Evrope, kao što su Poljska, Mađarska, Rumunija ili Srbija. Ove zemlje nude još jeftiniju ugradnju zubnih implanta, a gotovo podjednako su udaljene od, na primer Nemačke, Velike Britanije, Irske ili Švajcarske, kao evropske države u kojima su stomatološki tretmani daleko skuplji.

Ipak, kvalitet stomatoloških usluga u Španiji je najbolji mogući i na njega nikako nisu uticale niske cene. Stomatološki tretmani u Španiji su već decenijama unazad jako pristupačni, bez obzira što je njihova ekonomija u velikoj deflaciji, što bi moglo negativno da utiče i na cene stomatoloških usluga. Još jedna prednost Španije su svakako turistički sadržaji, jer je ova mediteranska zemlja jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za putnike iz čitavog sveta.

U španskim stomatološkim ordinacijama svoje oralno zdravlje najčešće leče Englezi, Irci i Nemci, a poslednjih godina i Amerikanci i Kanađani, jer se i njima isplati da dolete čak do Španije kako bi ugradili implante, i da se usput provedu i odmore uživajući u svim njenim turističkim čarima.

Turska zastava

Turska

Kao retko koja druga zemlja na svetu, Turska je mesto velikih kontrasta, zemlja u kojoj se mešaju prošlost i sadašnjost, staro i moderno, što je čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu, čak i van konteksta stomatoloških usluga. Osim što je svojevrstan turistički dragulj, Turska se takođe smatra jednom od najboljih zemalja za dentalni turizam, pre svega zbog rigorozne internacionalne prakse kojom se najbolji i najiskusniji turski stomatolozi mogu pohvaliti.

Turska je destinacija u kojoj dentalni turista može dobiti zubnu negu najvišeg mogućeg kvaliteta i veliki broj stomatološki usluga, od ortodoncije do kozmetičke stomatologije ili ugradnje implanta, a sve to po izuzetno pristupačnim cenama. Tako na primer, za ugradnju jednog zubnog implanta potrebno je izdvojiti u proseku između 550 i 575 dolara u najboljim turskim stomatološkim klinikama.

Poljska

Poljska je jedna od najpoznatijih zemalja za dentalni turizam. Ona nudi stomatološke usluge koje su u rangu sa uslugama u najrazvijenijim zemljama kao što su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Švajcarska, Nemačka, ali po neuporedivo povoljnijim cenama. Svega 506 dolara prosečno po zubnom implantu svrstava Poljsku u grupu evropskih zemalja koje su najpovoljnije za dentalni turizam. Osim toga, Poljska je svetski poznata po svojim vrhunskim klinikama i stomatološkoj opremi.

Iako je nešto skuplja od Mađarske u pogledu stomatoloških usluga, niže cene smeštaja nadokadiće razliku u troškovima za dentalni odmor u ove dve zemlje.

Najzad, ono što Poljsku čini posebno povoljnom destinacijom dentalnog turizma jeste i njen geografski položaj i laka pristupačnost iz zapadnoevropskih i skandinavskih zemalja. Poljska je omiljena destinacija dentalnog turizma među Norvežanima, Šveđanima, Dancima, Englezima, Austrijancima i Nemcima.

Mađarska

Mađarska svoju kandidaturu za najbolju zemlju za dentalni turizam potkrepljuje činjenicom da je u njoj počeo razvoj dentalnog turizma u Evropi. Kao i u drugim opisanim zemljama sa ove liste, i u Mađarskoj postoje vrhunske ordinacije i klinike koje svojim pacijentima obezbeđuju najbolji mogući tretman, a cene stomatoloških usluga (ugradnja implanta u proseku košta oko 480 dolara) svrstavaju je među najjeftinije destinacije dentalnog turizma ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu.

I to nije sve, jer turisti, dok se oporavljaju od stomatološke intervencije, mogu posetiti veličanstvenu Budimpeštu, muzeje i galerije Sentandreje, vodene parkove i bazilike u Đeru, odmarališta na jezeru Balaton…

Mađarska kao destinacija stomatološkog turizma privlači najviše turista iz Austrije, Nemačke, Francuske, Danske, Irske, Engleske, ali i iz nekih udaljenih zemalja, kao što su SAD i Australija.

Češka Republika

Poslednjih godina Češka se takođe našla na mapi najbojih destinacija dentalnog turizma. U Češkoj pacijenti iz raznih krajeva sveta mogu dobiti odlične stomatološke usluge po izuzetno pristupačnim cenama, i to u samom srcu češke prestonice Praga, istorijskog grada i jednog od najlepših gradskih turističkih centara u čitavom svetu. Let do Praga avionima low-cost kompanija omogućava Evropljanima ostvarivanje neverovatnih ušteda.  Iz tog razloga, Prag je destinacija dentalnog turizma koja je izbor broj jedan za mnoge pacijente iz Austrije, Nemačke Švajcarske, Engleske i drugih evropskih zemalja.

Prag je u stvari dentalna i medicinska turistička destinacija u razvoju, i baš to je glavni razlog zašto još uvek drži najpovoljnije moguće cene za stomatološke usluge koje zadovoljavaju najviše standarde. Prema brojnim mišljenjima, Prag je grad u kome se nude najbolje stomatološke usluge  u Centralnoj Evropi.

Filipini

Iako su Filipini zemlja trećeg sveta sa siromašnim stanovništvom i sa velikim neplaćenim dugom kod Svetske Banke, devizni kurs i deflacija pezosa su činjenice koje idu u prilogu razvoju dentalnog turizma. Filipini predstavljaju top destinaciju koja pruža vrhunske stomatološke usluge kod stomatologa svetske klase, uz najniže moguće cene. Razvoju dentalnog turizma na Filipinima doprinosi i sama činjenica da je reč o egzotičnoj tropskoj destinaciji koju obožavaju turisti širom sveta.

Najčešći posetioci Filipina kao dentalne turističke destinacije su Novozelanđani, Australijanci, Kanađani i Amerikanci.

Tajland

Sa prosečnom cenom od 746 dolara za ugradnju implanta u najboljim zubnim ordinacijama, Tajland je vrhunska svetska destinacija dentalnog turizma. U najvećim i najmodernijim klinikama na Tajlandu zagarantovane su stomatološke usluge svetske klase.

 

Međutim, cena i kvalitet usluga nisu jedini razlog zašto desetine hiljada dentalnih turista svake godine odlazi u Kraljevinu Tajland, jer je ova zemlja jugoistočne Azije poznata i kao svojevrstan tropski raj i jedna od najpopularnijih egzotičnih destinacija na svetu.

Za stomatološki odmor na Tajlandu zainteresovani su putnici iz čitavog sveta. Najčešći gosti koji na Tajland dolaze zbog lečenja zuba su Novozelanđani i Australijanci, a sve je više i Kanađana i Amerikanaca.

Meksiko

Za Amerikance i Kanađane, Meksiko je nesumnjivo jedna od najpopularnijih destinacija dentalnog turizma, koja osim što nije daleko, nudi jeftine i kvalitetne stomatološke usluge,  ali i mnoštvo aktraktivnih turističkih sadržaja.

Meksiko je destinacija dentalnog turizma pogodna pre svega za stanovnike pojedinih država SAD. Amerikanci koji žive u Kaliforniji i Teksasu, kao i u drugim saveznim državama u blizini granice SAD sa Meksikom, često odlaze u meksičke stomatološke klinike kako bi uštedeli novac. Za njih je putovanje u obližnji Meksiko jednostavno i povoljno, često i mnogo jednostavnije i bliže nego da otputuju u neku drugu saveznu američku državu. Jedina razlika je u tome što moraju da ponesu pasoš i drugu potrebnu dokumentaciju.

Kratkom vožnjom preko granice sa Meksikom, Amerikanci će dobiti vrhunske stomatološke usluge po znatno nižim cenama. Prosečna cena ugradnje implanta u Meksiku iznosi oko 750 dolara.

Kostarika

Kostarika je jedna od onih destinacija dentalnog turizma koja privlači dentalne turiste uglavnom zbog stomatologa koji su se školovali u Americi i koji tečno govore engleski jezik, ali i zbog neverovatnog gostoprimstva Kostarikanaca. Takođe, stomatološke usluge su pristupačne, pa tako recimo ugradnja implanta u Kostariki prosečno košta svega 650 dolara. Iako je smeštaj skuplji u poređenju sa većinom drugih destinacija dentalnog turizma, troškovi se balansiraju zahvaljujući jeftinim stomatološkim uslugama po najvišim američkim standardima.

Razvoju dentalnog turizma u Kostariki pomažu i prelepa turistička mesta, kao što su Nacionalni parkovi Korkovado, Tortuguero i Manuel Antonio, ili gradovi Liberia, Tamarindo, Monteverde i San Jose, kao i brojna druga turistička odredišta.

Sve ovo čini Kostariku omiljenim odredištem dentalnih turista iz SAD i Kanade i jednim od glavnih kandidata za najbolju zemlju dentalnog turizma u Severnoj i Južnoj Americi, koja se po svemu može porediti sa Španijom, vodećom destinacijom stomatološkog turizma u Evropi.

Dubai, UAE

Dubai je nesumnjivo vrhunska svetska destinacija koja može da ispuni prohteve svakog turiste, grad koji udovoljava svim ljudima koji žele da uživaju u luksuzu, ali je takođe i vrhunska destinacija dentalnog turizma koja nudi stomatološke usluge svetske klase.

I mada definitivno ne spada u jeftinije dentalne destinacije, Dubai je zbog visokokvalitetnih stomatoloških usluga i najmodernijih klinika u kojima rade vrhunski stručnjaci, postao jedno od najpoželjnijih odredišta dentalnog turizma na svetu. Najčešći posetioci koji u Dubai dolaze radi dentalne nege su Englezi, Švajcarci, Nemci i Amerikanci.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: