Foto Blog Turizam Srbije

Crkva u Mrtvici – slike i video

Verovatno ste više puta prolazili pored neke znamenitosti ili interesantne građevine i poželeli da je posetite. Onda iz nekog neobjašnjivog razloga, usled lenjosti, nedostatka motivacije ili ko zna čega nađete ubdeljiv razlog odustajanja  i prosto produžite dalje uz floskulu „drugi put„.

Crkva u Mrtvici
Crkva u Mrtvici

Putujući za Vranje viđao sam više puta jedan sakralni objekat koji me u nekoj dubljoj instanci podsećao na grčke Meteore, prostom analogijom kao  „Čardak ni na nebu ni na zemlji„…

Pretražio sam malo web, google Maps, praktično bez ozbiljnih informacija. Rešio sam da ovo otklonim, pa evo nekoliko fotografija crkve u Mrtvici, jedne neobično zanimljive crkve u mestu morbidnog imena.

Sama Crkva pripada opštini Vladičin Han, a nalazi se na ne više od 20 kilometara od Hana ka Nišu. Odvajanje je kod mesta Džep, (poznat po istoimenom Motelu kad idete put Skoplja ili Grčke) gde kombinacija makadama i starog seoskog puta vodi na vrh. Stižete za nekih 10 minuta.

Dosta egzotičan vidikovac, koji sa zvonikom sa jedne i ogromnim orahom sa druge strane litice prosto uteruje strah.  Korišćen je izuzetno široki objektiv, pa ne možete u dve dimenzije doživeti prave dimenzije prostora, ali orah je ogroman, u prečniku možda skoro dva metra, a visina ovog platoa dovoljna da kleckaju kolena kada stanete na ivicu. Ako ovo čita Ivan Nastić, verujem da će poželeti odmah da se popne, al provalija  i ambis nalazi se sa druge strane, dakle dosta je duboko, pa oprezno!

Orah
Orah

Dočekala su nas otvorena vrata, ali bez monaha, videli smo konak sa strane, al ljudi nije bilo, pa ne možemo da vam prenesemo živu reč.

Crka u Mrtvici je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, a po arhitekturi i obliku sigurno je u pitanju ranohrišćanska bazilika. Na žalost nismo mogli da vidimo unutrašnost, tj. freske, sigurno ima šta da se vidi, jer bogomolje ovih krajeva nisu bili izložene velikoj devastaciji od strane muslimansog, odnosno kasnije komunustičkog uticaja. Kažu da temelji ove crkve datiraju iz sredine prvog milenijuma nove ere, dakle šesti vek, što je verovatno čini jednom od najstarijih crkva u Srbiji.

Pogledajte slike, pa ako vas put navede na jug eto dodatne ideje. Svaka konkretna informacija je dragocena, a komentari su ispod. Napisao M. Todorović.

Crkva u selu Mrtvica
Crkva u selu Mrtvica

 

Apsida (Apside)
Apsida (Apside)

 

Pilaz Crkvi
Pilaz Crkvi

 

 

Plato
Plato, prilazna strana, ambis je sa one druge

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: