Saveti

Autobuska stanica Beograd kontakti i red vožnje

Ono koji često putuju ove informacije imaju u malom prstu. Za  one koji svoje vreme ređe provode po belosvetskim autobusima evo nekoliko veoma pragmatičnih saveta. Piše: Aleksandra Ristić

Autobuska stanica Beograd ili skraćeno BAS nalazi se nedaleko od centra grada, pored centralne železničke stanice. Formirana je 3.marta 1966. godine i pripada grupi većih preduzeća. Od stanice se veoma lako i brzo stiže do bilo kog dela Beograda, zahvaljujući dobro organizovanom lokalnom prevozu. Ovde staju linije tramvaja 2, 7, 9 i 13, a autobuske 78 i 83, koje omogućavaju dobru povezanost starog i novog dela grada. Pored gradskog prevoza, kod autobuske stanice postoje i taksi stajališta odakle se brzo i lako možete odvesti do željene destinacije.

Ukoliko dolazite u Beograd, naš savet je da ne nasedate na dosadne teksiste koji se neprirodno utrkuju da nahvataju neiskusnu mušteriju, već kod kultne crvene govornice preko puta Simpove zgrade telefonski pozovete Pink taksi na 0654889977.

BAS - nasovna strana
BAS – nasovna strana

Autobuskim prevozom iz Beograda možete da stignete na veliki broj domaćih i međunarodnih destinacija. Karte se mogu rezervisati i kupiti na autobuskoj stanici 24h dnevno, 7 dana u nedelji. Karte se kupuju kod odlaznih perona, a uz voznu kartu obavezna je i peronska karta (koja je najčešće uračunata u cenu). Neki autoprevoznici imaju politiku po kojoj se dodatno plaća ukoliko svoju torbu želite da ostavite u prtljažniku autobusa. Tipovi i kvalitet vozila se razlikuje od prevoznika do prevoznika.

Autobuska stanica ima garderobu u kojoj možete da odložite svoj prtljag u slučaju da se u Beogradu zadržavate svega par sati. Korišćenje garderobe se naplaćuje 140 dinara po torbi za dan korišćenja. Pored garderobe, na usluzi putnicima stoji i javni toalet, dostupan 24h dnevno. Prijem i oprema putnika i autobusa predstavlja osnovnu delatnost Beogradske autobuske stanice. Pored svih većih mesta u Srbiji. Bas mrežom autobuskih linija pokriva sve zemlje bivše Jugoslavije i redovno održava vezu sa 17 država Evrope: Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Grčka, Danska, Italija, Makedonija, Mađarska, Holandija, Hrvatska, Švajcarska…

U neposrednoj blizini Beogradske autobuske stanice (preko puta dolaznog perona) nalazi se parking BAS-a koji radi 24h dnevno. Na ovom mestu prevoznici kao poslovni partneri BAS-a i treća lica mogu da parkiraju svoje autobuse, gde ujedno mogu dobiti i uslugu unutrašnjeg i spoljašnjeg pranja i čišćenja vozila. BAS realizuje sve vrste autobuskih prevoza – izlete, posete sportskih događaja, turističke ture i aranžmani (Vrnjačka Banja, Lukovska Banja, Zlatibor, Tara, Apatin, Lepenski vir, Bečići, Đenovići). Prevoz koji organizuju je po pristupačnim cenama; nude veliki izbor autobusa svih tipova, visok kvalitet usluge u zemlji i inostranstvu. Pored ovoga, BAS prodaje i avio-karte na i do 6 mesečnih rata.

Na stanici postoji mnoštvo restorana, kafana, trafika i drugih trgovačkih objekata. Na svakom koraku sebi možete kupiti nešto od peciva, roštilja, flašicu vode, sladoled u vrelim letnjim danima ili suvenir koji ćete poneti svojim najdražima kao uspomenu na Beograd. Kod dolaznih perona nalazi se  park, koji je idealno mesto za predah onih koji su tek pristigli u grad, ali je omiljen i za šetače pasa. Odmah prekoputa stanice nalaze se hoteli Belgrade City i Mr President, za sve one koji su u potrazi za smeštajem.

Red vožnje

Autobuska stanica u Beogradu se nalazi na adresi Železnička 4. Broj telefona centrale je 011/ 66 44 455, a broj za rezervaciju karata je 011/ 26 36 299. Više informacija o polascima i red vožnje možete pronaći na specijalizovanij strani na sajtu BAS-a www.BAS.rs.

Pogledajte i ove linkove:

Red vožnje Niš Beograd za Niš Ekspres i Lastu

Red vožnje autobusa: Beograd – Novi Sad i Novi Sad – Beograd

Red vožnje autobusa Kragujevac Beograd

Podsetimo vas da rezervaciju telefonom možete izvršiti u bilo kom trenutku, a ista važi 30 minuta do pred polazak, kada se lično morate pojaviti i regulisati finansijski deo. Povratna karta kod pojedinih prevoznika je jeftinija i do 40%, pa ekonomično planirajte svoj prevoz. Poslednji savet je da pri kupovini povratne karte, nikad ne razdvajte dirktni deo od povratne. Ukoliko ih fizički razdvojite po sitnim isprekidanim rupicama, pojedini prevoznici praviće problem.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: