Saveti

Gde izlaze studenti u Beogradu

Piše: Aleksandra Ristić 

Svake godine, u oktobru mesecu, broj stanovnika u Beogradu se uveća za jednu nepoznatu X. Statistika ovde postaje nemoćna, cifre se nižu, ali niko zasigurno ne ume da kaže koliki je broj svežih brucoša koji su pristigli u grad. Kada se ti isti brucoši stacioniraju, plate prvu kiriju, koliko-toliko upoznaju svoj kraj, možete primetiti kako poput mrava brižljivo počinju da šetaju i lutaju gradom u potrazi za dobrim provodom.

Obraćajući se mahom starijim studentima, polako počinju da se upoznaju sa tajnama i kultnim mestima grada koja se ne smeju zaobići.

 KST – klub studenata tehnike

Na prvo mesto stavila bih KST – klub studenata tehnike, koji se nalazi u sklopu zgrade gde su smešteni Arhitektonski, Građevinski i Elektrotehnički fakultet. Ovo je mesto duge tradicije koje okuplja beogradsku omladinu koja izbegava skupa i pomodna mesta, a uživa u zvuku stare dobre gitare.

KST nudi izvanredan muzički program svakog dana u nedelji. Gotičari, metalci, ljubitelji stranih ili domaćih rock hitova – svi oni imaju svoj dan u KST-u.

Ovo mesto organizuje i razne dnevne aktivnosti, a sve su okrenute isključivo interesovanjima studenata – razne radionice, kvizovi, bioskopske večeri, izložbe, i naravno, nezaobilazni maskenbal. KST-ov maskenbal ima dugu tradiciju iza sebe (čak 39 godina), a svojevremeno je bio jedina manifestacija ovakvog tipa u gradu koja je vremenom postala kulturni fenomen Beograda. Pored neverovatno kreativnih maski i ludog provoda, ovo veče je bogato i šarenilom muzičkih stilova.

Kuglaš, Prozor i Čorba kafe

U sličnom stilu, samo sa češćim live svirkama, na raspolaganju stoji i klub Kuglaš. Retro atmosfera, zidovi prekriveni posterima, isečcima iz novima, intervjuima kultnih muzičara i starim gramofonskim pločama zaista oživljavaju duh nekog pređašnjeg vremena koji se savršeno utapa sa bluz, rok i metal zvucima raznih izvođača.

Nedaleko od Kuglaša, prekoputa Botaničke bašte, nalazi se klub Prozor. Ovde se organizuju česte akustične svirke, promocije interesantnih knjiga, i što je najinteresantnije, svakog četvrtka ovde možete na video-bimu pogledati neka od najvećih filmskih ostvarenja. Još jedno od popularnih mesta za izlazak beogradske studentarije je i Čorba kafe, ispod Brankovog mosta.

Zidovi lokala su puni diploma, zahvalnica, trofeja koje je vremenom dobijao kultni bend Riblja Čorba. Ovde se mogu videti  plakati sa njihovih koncerata, ali i gitare na kojima su svirali. Svakog dana u nedelji ovde se organizuju promocije raznih alkoholnih pića i organizuju žive svirke.

Klubovi Freestyler i Molokini

Omiljena mesta za studente u Beogradu svakako su i klubovi Freestyler i Molokini. Freestyler se nalazi na Savskom keju i organizuje nezaboravne house, r’n’b’, disco i hiphop žurke. Ovde se mogu sresti različite generacije gostiju, a vremenom je ovo mesto postalo popularno i među strancima, tako da se i engleski jezik ovde odomaćio.

Klub je organizovan po prstenovima, pri čemu su spolja izdvojeni separei, a centralno mesto zauzima šank oko kog je mesto za igru. Freestyler se otvara u ponoć i velike gužve mu nisu strane, te se za ovaj klub mesto rezerviše unapred. Klub Molokini se nalazi na obodu Kalemegdana, a u njemu gostuju zvezde narodnjačke scene, tri dana u nedelji. Klub je prepoznatljiv po svom specifičnom enterijeru – ogromni akvarijumi koji se nalaze u zidovima. Za nešto „boemskije“ društvo, tu su kafane Druga kuća, Ko to tamo peva, Kapetanov bunar. Starinska atmosfera u kombinaciji sa muzikom tamburaša garantuje provod koji se ne zaboravlja i kome se uvek vraća.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: