Putovanja iz snova

Aerodromi u Istanbulu

Kao što već svi znamo, najbrži i najkomforniji način da se stigne do najvećeg grada Turske je avionski prevoz. Zahvaljujući mnogobrojnim promo akcijama sada je moguće putovati za 99 evra u oba smera, pa zašto ne uštedeti vreme i ostaviti ga za carigradske atrakcije.

Istanbul ima dva aerodroma, prvi i omiljeni je Ataturk Havalimani. Nije omiljen samo stoga što nosi ime predsednika kog i danas poštuju već stoga što je bliže gradu i bolje je opremljen.

Drugi je Sabiha Gokcen, iako nosi ime po usvojenoj kćerki omiljenog predsednika Ataturka, predstavlja opciju b ili nešto što vam savetuju ako baš morate. Razlog je njegova lokacija na Azijskoj strani, udaljenost  pa samim time i nešto slabija opremljenost.

Evo par uputstava za sve one koji bi krenuli avionom, ali se boje kako stići od aerodroma do grada.

Aerodrom Ataturk

Imate opciju Metro koju bih vam zdušno preporučila da probate iz više razloga.

– Prvi je taj što je metro odmah ispod aerodroma (sam aerodrom ima više nivoa) pa ne putujete uokolo,
– Drugi  je taj što je brz i siguran način da dođete na odredište ,
– Treći je taj što ćete za relativno malo novca u startu krenuti da lepo upoznajete Istanbul i
– Ćetvrti – na štandu koji prodaje karte možete odmah pazariti svoju istanbulkard ili pak akbilj (dato je kako se čita i njega toplo preporučujem).

Pak akbilj je karta za prevoz elektronskog formata koja podseća na štapić sa čipom na kraju. On je validan u svim vidovima javnog transporta uključujući i pomorski.

Ukoliko promenite prevoz u roku od 120 minuta  Akbilj ne računa punu cenu karte već obračunava popust, sve je vidljivo na displeju pored kog očitavate svoj čip pa tako uvek znate koliko vam je novca ostalo. Ukoliko planirate kratak poset uzmite akbilj sa 20 – 30 lira kredita (prva kupovina koštaće par lira više ali dalje u tekstu će biti objašnjeno kako to vratiti).

Ukoliko ostajete duže, dobro je znati da su štandovi koji prodaju karte za prevoz jasno obeleženi, uglavnom su pored stanica i tamo možete i dopuniti svoj čip. Pre odlaska iz Istanbula, možete vratiti akbilj (piše se akbil) na bilo koji prodajni punkt i povratiti svoj novac koji ste dali u startu za izdavanje karte.

Do centra možete da se izgubite jedino ako baš želite da se izgubite ili ne znate ni reč engleskog. Mapa metroa je data jasno i pregledno, u samom prevozu obaveštenja idu na Turskom i Engleskom, jasna i glasna i za sve one koji ne govore Engleski neka obrate pažnju kada operaterka izgovori next station Zejtinburnu.

To je znak da stanete pored vrata i sačekate sledeću stanicu na kojoj silazite. Pre otvaranja vrata operaterka će još jednom ponoviti Zejtinburnu (piše se Zeytinburnu)  i tu silazite. Odmah odatle možete hvatati prevoz za Taksim ili sami centar modernog grada  (jasno je obeležen).

Na putu do Taksima imaćete priliku da siđete i ranije ako ste smešteni kod Plave džamije (dosta hotela sa kojima naši turisti  rade su upravo u tom kraju) i tu stanicu će operateri prozvati kao Sultanahmet – Blue mosque.

Dalje imate i opciju taksija. Tu je potrebno obratiti pažnju na nametljivce koji se motaju po aerodromu i ulaze u samu zgradu. Ukoliko vam se jedan takav prikači i ponudi da vam i nosi torbe samo da idete sa njime gotovo je sigurno da je reč o prevarantu. Pravi taksisti su uredno poređani ispred zgrade aerodroma, jasno su obeleženi i najbitnije kad uđete u taksi start treba da bude između 3 i 4 lire a svaki kilometar da se plaća oko 2 lire.

Primera radi vožnja do Sultanahmeta treba da vas izađe od 40 – 50 lira, a do Taksima 50 do 60 lira. Napomena, kao i u svakom velikom gradu servisne informacije su podložne promenama i uputno je par dana pre polaska pročitati naš tekst o putovanju u Istanbul i proveriti najsvežije informacije na internetu.

Aerodrom Sabiha u azijskom delu Istanbula

I ovde ćete imati napred opisanu opciju taksija, sa time što su cene višestruko veće do centra ( u proseku 100 lira ili oko 50 evra)  iz prostog razloga jer je aerodrom zaista daleko, pa razmislite da li vam se isplati kupovati obično jeftiniju kartu koja ide preko Sabihe ili investirati u nešto skuplju kartu do Ataturka.

Međutim, za onekoji ne mare da malo pričekaju postoji relativno jeftin način da se dokopaju centra grada preko aerodroma Sabiha.

U pitanju je Havataš prevoz ( pun naziv im je Havatas yolcu servisi) i jasno su istaknute njihove oznake po aerodromu. Ukoliko ne uspete da ih nađete iz prve obratite se nekom službenom licu (policajcu, obezbeđenju, nekome na šalteru) jer su aerodromi obično mesta na kojima vas naoko dobronamerni prolaznik može prevariti da on pripada određenoj firmi i posle olakšati za lepu svotu novca ( u najboljem slučaju).

Dakle, Havataš je firma koja ima svoje autobuse koji saobraćaju direktno do Kadikoja ako idete na azijsku stranu i to će vas koštati oko 10 lira i saobraćaju do Taksima za oko 15 lira. U cenu je uključen i prtljag.

Oni takođe voze i sa Ataturka, jedina im je mana što polaze na svakih pola sata i ne saobraćaju od 1 do 4 ujutro pa ako dolazite kasnim letom moraćete da čekate.

Ukoliko imate konkretnih pitanja, forma za komentare data je ispod. Vaša Aleksandra Trifković.

Preporuka
  • Ocena:
5
Sending
User Review
3.67 (3 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Zašto predlažete da se izađe na stanici Zeytiburnu ako se ide metroom kad je bolja opcija Aksaray i odatle sa T1 ???

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: