TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

 


Zlatibor
ZlatiborSoko banja smestaj
Soko banja

Kopaonik infoCaričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana 


Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič u Novom Sadu, Mob: 060 0-752-262

Rezervat prirode Zasavica 

Dabar u ZasaviciUkoliko je pred Vama još jedan od onih vikenda kada imate nešto goriva u rezervoaru, puno volje za putovanjem, a ne previše novca u novčaniku, imamo dobar predlog! Na svega 80km od Beograda nalazi se jedan od najuticajnijih gradova Rimskog carstva na ovim prostorima i prelepi rezervat prirode. Spremni? Vodimo Vas u Zasavicu, pa do Sremske Mitrovice.

Zmajevita Zasavica na svega je par kilometara od Sremske Mitrovice. Nakon što dođete do Mitrovice putna signalizacija je odlična i lako ćete naći put zahvaljujući velikim info tablama. Legende kažu da su ovde nekada živeli zmajevi i svojim vrelim dahom prepravljali tok Save i menjali krajolik, ostatak te legende je u jednom od simbola Zasavice kružnom toku prirode koji podseća na stare egipatske simbole gde zmija grize svoj rep samo što je to ovde ... Pa, bolje je da to sami vidite...

rezervata prirode Zasavica
Panorama rezervata prirode

U svakom slučaju Zasavica je specijalni rezervat prirode, u pitanju je stanište dabra (dabrovi su ovde napravili prvu dabrovu branu u Srbiji)  stanište ptica močvarica i stanište magaraca koje predstavlja jedan prelepi močvarni eko sistem na preko 1800ha. Osim što je država štiti kao prirodno blago od izuzetnog značaja Zasavica štiti samu sebe nudeći u kontrolisanim uslovima svoju lepotu turistima na uvid. Ovaj prelepi kraj obogaćen je vizitorskim centrom koji je zapravo jedan ograđeni prostor u kome su Kula vidikovac, pristan za turistički brodić, bircuz kod Dabra, mini zoo vrt, te prostor za pripremu vlastitih jela.Osnovno o Zasavici

Ukoliko dođete u Zasavicu sa željom da pojedete nešto svoje, ovde Vam je besplatno na raspolaganju otvoreno ognjište sa roštiljem plus talandara (vojvođanski vok- nema drugog opisa) pa navalite na spremanje vlastitih specijaliteta. Ako ste ipak malo manje avanturistički raspoloženi u Bircuzu kod Dabra možete probati specijalitete od Mangulice, autohtone svinje sa zdravim  i toliko hvaljenim mesom. Ako ste spremni na korak dalje ovde je farma magaraca pa ste u prilici da probate delikatesni sir od magarećeg mleka ili magareću kobasicu. Iskusnim gurmanima verujem da se već luče sokovi u stomaku.

Ostavite predrasude kod kuće i otvorite se za neke nove ukuse – pobrojani delikatesi su prvorazredni. Pre ručka možete obilaziti vizitorski centar, videti dolap, etno kuću i kupiti koji suvenir, dame mogu obradovati sebe organskom kozmetikom od magarećeg mleka,  a posle ručka imate gde da prošetate po obeleženim stazama.


Zasavica - močvarno stanište od svetskog značaja za više od stotinu biljaka i životinja

Što se tiče zoo vrta moramo vas odmah spremiti da ovo nije klasični zoo vrt sa žirafama i slično. Ovde su izložene balkanske autohtone i pomalo zaboravljene rase životinja pa ako hoćete svom detetu da pokažete kako izgleda podolsko goveče sa rasponom rogova od 1,5 metar, krava Buša koja je blizak rod sa Bizonom ili kako izgleda i kako se zove ovca sa rogovima kao u jarca – ovo je mesto za vas. Ovako egzotične životinje su dragocene za najmlađe i videćete ogromnu radost koju izazivaju u kontaktu sa decom.

A sada, kao što smo Vas i navikli evo malo praktičnih informacija. Parking se plaća, važi za ceo dan i košta 100din. Parking prostor je obezbeđen ispred vizitorskog centra. Ulaz se plaća 150din i to je sve što ćete imati da platite. Naravno, ako želite veću pažnju, turistički vodič će vas koštati oko 150din, a vožnja brodićem u trajanju od oko sat vremena 250din.

Naš savet je uglavnom da se u ove ture ide u proleće kad sve olista ali kako su pred nama lepi i vedri zimski dani izaberite neki pa krenite. Napomenimo da za goste iz unutrašnjosti ovde postoji i uređen kamp za oko 40 vozila sa svim priključcima savremene civilizacije.

Nakon Zasavice, šteta je ne navratiti u Sremsku Mitrovicu, nekadašnju prestonicu rimskog carstva, dom kraljeva i rodno mesto 4 rimska cara. O antičkom Sirmijumu pripremamo posebnu priču.Zasavica u produkciji Memedovića

Na kraju kao po nekoj ustaljenoj praksi jedna nova motivišuća poruka. Vikendi se ređaju jedan za drugim i prolaze često puta u ustaljenim navikama i svakodnevnim aktivnostima. Sa malo energije unestite uvek nešto novo i upoznajte kad god je moguće još jedan deo nama bliske, a ipak neotkrivene Srbije!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.