TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

 


Istanbul
Istanbul

Soko banja smestaj
Soko banja

Justinijana Prima

Felix Romuliana
Gamzigrad

Vremenska prognoza
Sremske Mitrovice 


Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič u Novom Sadu, Mob: 060 0-752-262

Sirmijum - današanja Sremska Mitrovica 

Dabar u ZasaviciKada bi upitali nekog vrsnog poznavaoca antičkih vremena, koji od dole nabrojanih lokaliteta u Srbiji je bio najuticajniji za vreme Rimske vlasti: Vojni logor Viminacijum, Konstantinova Medijana, Justinijanov Caričin grad, ili Felix Romulijana, odgvor bi bio Sirmijum!

Ovom prilikom dodirnućemo Sremsku Mitrovicu, jedno od obaveznih mesta na putu rimskim imperatora kroz Srbiju.

Naime, tokom razvoja rimskog carstva, došlo se do tolike teritorije kojom je bilo nepraktično upravljati samo iz jednog centra. Zato je doneta odluka da se na svakom strateški bitnom mestu postavi po jedan upravljački centar. Simijum, zahvaljujući svom položaju i rastojanju od Rima, posajte jedan od četiri centara rimskog carstva. To su bili slavni dani i to je ujedno obajšnjenje što ovdašnji seljaci kad god krenu u njivu vrate se sa nekim novčićem, fibulom ili parčetom oklopa. Slavni dani, blistavi mozaici  i carski hipodrom leže danas pod gradom! Tehnički posmatrano, bi se otkopali, potrebno je skloniti ceo grad, pa danas su dostupni samo fragmenti. Tajna Sirmijuma čeka neke nove generacije, napori se stalno ulažu, a najverovatnije sačekaće neko bolje vreme. Na slici je prikazana promoterka turističke organizacije Sremske Mitrovice koja svakom zainteresovanom turisti izdaje dokument o državljanstvu Sirmijuma.

Ako dolazire iz Zasavice, naš savet je da se parkirate u Mačvanskoj Mitrovici. Preko pešačkog mosta koji povezuje Mačvansku i Sremsku Mitrovicu, pređete most i pitate lokalce kuda do centra. Na žalost ovde nema signalizacije.  Tek u centru, koji je blizu, dočekaće vas turistička signalizacija koja nudi najmanje dvadeset opcija kuda krenuti. Jedan od priroteta po našoj preporuci je Muzej Srema, koji se nalazi na dve lokacije: Kuća Bajića i zdanje sudbenog stopa. Ova putanja je više zvanična i liči na muzeje na kakve ste navikli, a kuća Bajića je prelepo staro zdanje gde su sređujući muzej naišli na lokalitet starorimske gradske vile.


Arheološki lokalitet Carska palata

Ovakav nalaz je izuzetno redak, i tragično je što država nema sredstava da ga više zaštiti osim prostim krovom. U okviru muzeja moguće je osim impresivne postavke i fantastičnog lapidarijuma (Lapidarijum je mesto gde su postavljeni obično kameni ekpsonati poput nadgrobnih spomenika, stećka, epigrafa, statua, sarkofaga itd. Obično se nalaze u dvorištu ispred ili iza muzeja, na otvorenim nebom) videti i sunčani sat (lokalitet vile) sa likovima Atlasa Herkula i Ifikla koji je osim sata pokazivao i godine.

Od zanimljivih legendi valja spomenuti da je Sveti Metodije (jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja) sahranjen u okolini Mačvanske Mitrovice. Ova činjenica još uvek je u fazi istraživanja. Podsetimo se, da je nedavno oktkriveno Jupiterovo svetilište sa nekoliko neverovatnih statua, a iskopavanje čuvene Zlatne kapije i dalje je obavijeno velom mistike. Lovci za zakopanim blagom znaju da se ovde nalazila i kovnica zlatnika, koja je imala kapacitet 110 kovača i kako su arheolozi izračunali ukupni promet oko 2200 tona zlata za vreme njenog postojanja.

Carska Palata
Ostaci carske palete

Nakon toga prošetajte  do veličanstvene carske palate koja je danas delom otkopana i propisno je zaštićena u okviru modernog centra sa kafeom.Ulaz na lokalitet košta 150 dinara. Još jedna tačka koju ne bi trebalo propustiti jeste Žitni trg sa otkopanim ostacima grada. Istorija u Mitrovici prosto buja i iskače iz zemlje na svakom koraku, čak su i kružni tokovi ukrašeni  originalnim stubovima sa rimskim kapitelima. Naravno, ako posetite ovaj grad u proleće ili leto, valja znati da grad ima vrlo lepo kupalište na Savi i uređen štrand.

Mitorvica je osrednji gradić, ovde postoje nekoliko restorana, jedan moderan fud haus u centru i nekoliko picerija i pekara. Sremci još uvek gaje tradiciju bogate i lepe domaće trpeze pa se i ne ide toliko po restoranima. Ali ako ste ogladneli i spremni da prošetate nekih desetak minuta niz šećer sokak pitajte lokalce gde je hitna pomoć, preko puta nje je najbolje čuvana tajna Sremske Mitrovice: etno restoran Krčma.

Relativno neupadljiv  ambijent, drvo, tesane grede i jednostavan meni, ali zato je ono što se služi dostojno diplomatskog kora. Za stolom do našeg čuli smo komentare kako u Sremu valjda smatraju za krivično delo stavljanje soje i prezli u meso i u potpunosti se slažemo sa njima. Porcija od pola kilograma ćevapa za dvoje sa pićem košta manje od 800 din. Ovo nije mesto za vegetarijance, ali ako bazirate obrok na mleku, u tom slučaju ovde vas čeka vrhunski domaći kajmak i paprike u pavlaci. Prijatan vam boravak u Sremu i uživanje u sremskim mezetlucima!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.