TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Hrvatska


Ostale države
za vaše
letovanje 2015:


Bugarska letovanje 2015

Letovanje Grcka 2015

Hrvatska Letovanje

Turska 2015
Vi ste ovde: Naslovna >> Turizam >> Letovanje u Hrvatskoj >>

Iznenađujući Trogir - stvarno lepo za potpuno letovanje na Jadranu

piše: Milan Todorović

Trogirska revijeraNa pitanje koji grad za posetiti iz Zagreba za vikend, većina je spomenula Trogir. Kad sam pitao, zašto, odgovori su bili da se stari grad nalazi na listi UNESCO-ve baštine, da ima prelepe plaže, da je pravi srednjevekovni grad, pa do odgovora zato što je prosto lep. Nije bilo teško skoknuti do Trogira i napraviti par fotografija.

Trogir je mali primorski gradić, na 20-tak km od Splita, smješten je na obali Kaštelanskog zaliva, na ostrvu između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Vrlo očuvan srednjevekovni grad. Bilo da ste u prolazu, letujete u nekom od obližnjih mesta, jednodnevni izlet do Trogira biće pun pogodak.

Prelepa revijera omeđena palmama sa jedne, plavim Jadranom i ostrvom Čiovo sa druge strane spokojno dočekuje oduševljene turiste. Ovo mesto često posećuju umetnici u potrazi za insipracijom i kreativnošću.

Zbog bogatih kulturno istorijskog sadržaja koji su kompaktno uklopljeni tesnim ulicama u grad Trogir dobija mesto na UNESCO-ovoj listi.

Njih čine: Kamerlengo tvrđava, Crkva Svete Barbare, Crkva Svetog Petra, Kula Svetog Marka, Gradska loža, Muzej grada Trogira, izuzetna Gradska vrata sa zaštitnikom grada iznad portala, srednjevekovne zidine, Ćipiko palata, Katedrala, Toranj sa gradskim satom i Zanimljiva zbirka Kairos (po Grčkoj mitologiji Kairos je najstariji sin Zevsa).


Dvorac i kula su okruženi zidinama i čine staro gradsko jezgro. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio majstor Radovan. Zanimljivost je da je ovde 1271. otvorena prva apoteka u Europi. Nalazila se u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože. Originalni dokument koji to potvrđuje je u privatnoj zbirci, a kopija u trogirskom muzeju.

Panorama Trogira
Panorama Trogira - pogled sa tvrdjave

UlazGradske zidineRestorani u Trogiru

Obavezno posetite Kamerlengo tvrdjavu. Ulaznica je 15 kuna, al sa zidina, a posebno sa tornja pruža se najlepši pogled na grad, luku, revijeru, plaže.

Trg Trogir

Za Trogir je karakteristično da nije klasično turističko odmaralište u koje gosti dolaze zbog sunca, mora i plaža. Iako Trogir poseduju sve to, gradić je više prolazna destinacija.

Puno turista it Šibenika ili Splita dolazi na jednodneni izlet. Do devedesetih godina nije postojala težnja za izgradnjom velikih turističkih kapaciteta, jer je ekonomski razvoj zavisio od brodogradnje i ribolova.

Hotel Medena sa 1300 kreveta jedini je hotel značajnijih smještajnih kapaciteta. Uz njega postoji i desetak manjih hotela, sa kapacitetom od 20 do 50 kreveta.

U poslednje vreme Splićani su izgradili puno letnjikovaca po obodu Čiove, pa privatni smještaj nije teško naći. Postoje i tri auto-kampa, sa kapacitetima od 3000 mjesta.

Zbog brzog širenja nautičkog turizma, na području Trogira izgrađene su dve savremene marine koje posjeduje mogućnost smeštaja i preko 100 brodova tokom cele godine. Avanturistički turizam je u usponu, tako da uz klasične oblike iznajmljivanja sportskih plovila za jednodnevna krstarenja, postoji i ronilačka škola poznata širom Europe.

 

 

 

Pogled na ostrvo Čiovo
Pogled na marinu i Ostrvo Čiovo

Tvrdjava KamerlengoTesne Ulice TrogiraCrkva Svetog Petra
Detalj iz grada - kliknite za uvećan prikaz

Pogledajte fotografije Trogira koje smo pripremili, a svaki komentar i utisak je dragocen na Travel forumu.

Kula sa satom
Kula sa satom - centralni deo starog Trogira

Uživajte u lepotama Jadranskog mora na obali Dalmacije sa tačnom vremenskom prognozom za Hrvatsku.


Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.