TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Hrvatska


Ostale države
za vaše
letovanje 2015:


Bugarska letovanje 2015

Letovanje Grcka 2015

Hrvatska Letovanje

Turska 2015
Vi ste ovde: Naslovna >> Turizam >> Letovanje u Hrvatskoj >>

Rijeka Info - turisticki vodič za letovanje

piše: Milan Todorović

Smešten između Istre i Dalmacije kvarnerski zaliv ili samo Kvarner je najveći morski zaliv na hrvatskom Jadranu. Iz zaliva izviru mnogobrojna ostrva među kojima najveća su Krk, Cres, Rab i Pag. Ova ostrva predstavljaju prave planine u moru uzdižući se na oko 500 metara iznad površine mora.

Rijeka Panorama Pored njih, na obali kvarnerskog zaliva, prelamaju se boje dva nova turistička mesta, grada Rijeke i gradića Opatije. Ove destinacije su ovde opisane, pa pogledajte kako izgledaju i šta nude turistima.

U Rijeku, koja se nalazi na oko 200 km od Zagreba, pored privatnog prevoza, možete doći autobusom ili vozom. Cena povratne karte za autobus je 280, a voz oko 150 kuna. Autobuska i zeleznička stanica se nalaze neposredno jedna pored druge na samo 10 minuta hoda od centra grada. Osim ovih, najčešćih vrsta prevoza, u Riječkoj luci svakodnevno dolaze, polaze ili prolaze brodovi na višednevnim krstrenjima od Dubrovnika, preko Splita, Zadra, pa na sever sve do Pule i Rovinja.

Nismo se usudili da pitamo koliko košta ovakav ugođaj, ali obilazak na stotine atraktivnih ostrva i zaliva može da bude odlična ideja za medeni mesec. Budućim mladencima evo teme za razmišljanje. U pred/post sezoni sedmodnevno krstarenje na akcijama može se naći i za 350 evra na bazi polupansiona.

Stigli smo i upoznavanje sa Rijekom je počelo. Prošetali smo centralnom ulicom koja se zove Korzo. Kafenisali smo, ručali ili se osvežili sladoledom čim bi se pojavili prvi znaci umora. Cene su pristupačne, kafa 7, kugla sladoleda 6, parče pice oko 10 Kuna. Ljudi su ljubazni, opušteni. Odustvo gužve je primetno jer Rijeka nije top destinacija. Obišli smo muzeje, pijacu, fotografisali najlepše zgrade, crkve, spomenike i uživali u raskoši arhitekture starog grada. Nadamo se, da će ove sličice lepo preneti atmosferu ako se odlučite da par dana provedete u Rijeci i okolini.

Malo osnovnih informacija: Rijeka sa okolinom ima preko 250.000 stanovnika i predstavlja drugi po površini, a treći grad po broju stanovnika u Hrvatskoj. Zbog svog idealnog geografskog položaja i dubine mora u Kvarnerskom zalivu svojevremeno je bila jedna od najvećih srednje evropskih luka, moćno industrijsko središte i finansijski centar bivše Jugoslavije.

Gradski toranj RijekaJelacicev Trg Srpska Pravoslavna crkva Sv. Nikole
Toranj, Trg Jelačića i Pravoslavna crkva Svetog Nikole

U tranzicionom periodu privreda propada i evidenta je degradaciaj grada, ali u zadnjih pet godina grad se počelo okretati razvoju turizma i uslužnog sektora. Zaustavljen je odlazak mladih, a grad opet počinje da raste i živi. Prema Kepenovoj klasifikaciji klima Rijeka ima umereno toplu vlažnu klimu.

Prosečna temperatura u julu iznosi 23,3°C. Od zanimljivosti valja napomenuti da je 1896. godine otvorena prva fabrika čokolade na Balkanu, a 10 godina pre Zagreba, čak 1899. godine ovde je vozao električni tramvaj. Ovde je izrađen prvi torpedo i prvi put je u istoriji fotografisan let puščanog zrna.
Kapucinska crkva

Od turističkih znamenitosti izdvajamo sledeće:

Korzo je središte Starog grada, njena najpoznatija ulica i mjesto javnih događanja.

Na sredini Korza je Gradski toranj sa satom, sastajalište Riječana i turista. Toranj je izgrađen u barokno doba, ali je tek u 19. veku dobio svoj konačni izgled.

Na njemu je reljef s prikazom austrijskog cara Karla VI. Na Korzou i oko njega nalazi se nekoliko baroknih zgrada i palata sa bogato ukrašenim fasadama živih boja.

 

Pozoriste Ivan ZajcSwarovskiUlica Korzo

Starim gradom dominira Katedrala sv. Vida. Podignuta na mestu srušene crkvice gradskog zaštitnika, Svetog Vida, katedrala je sagrađena prvobitno kao samostanska crkva isusovaca u Rijeci. Projekt je izradio venecijanski graditelj Franjo Olivieri, verovatno po uzoru na znamenitu crkvu Santa Maria della Salute u Veneciji. U crkvi se čuvaju vrijedni barokni oltari, uglavnom rad riječkih kipara. Od drugih sakralnih zdanja treba izdvojiti crkvu Uznesenja Marijina, bivšu katedralu. Podignuta je u 15. veku, a ispred crkve nalazi se zvonik, koji se uslijed sleganja tla s vremenom nagnuo, pri čemu je dobio svoje ime Kosi toranj. Podno tornja nalaze se poznati kasnoantički mozaici iz 5. i 6. veku, koji su nastali u doba Tarsatike, rimskog naselja na području Rijeke. U blizini su i ostaci gradskog bedema, te nedaleko i legendarna Stara vrata ili Rimski luk, do danas obavijen nepoznanicom oko svoga nastanka.

Pomorski i istorijski muzej Hrvatskog primorjaIstorijski muzej Rijeka
Detalji iz istorijskog muzeja

Arhitektura

Od starijih građevina tu se nalazi i barokna pravoslavna crkva Svetog Nikole, s tlocrtom u obliku krsta, dovršena 1790. godine prema projektu riječkog arhitekta Ignacija Henckea.

Guvernerova palata ( Danas pomorski i istorijski muzej hrvatskog primorja)


Na dominantnom položaju iznad Starog grada smeštena je Guvernerova palata, raskošna bivša rezidencija riječkog guvernera, u kojoj je danas smešten Pomorski i istorijski muzej Hrvatskog primorja.

Sagrađena je 1897. godine prema projektu mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna, za potrebe gradske i državne reprezentacije. Danas se u njoj, osim vrednih zbirki iz prošlosti Rijeke, čuvaju izvorni enterijeri s kraja 19. veka: onumentalne mramorne stepenice te dvorane sa štukaturama, oplatama i pokućstvom iz tog perioda. Centar grada zauzima područje zvano Delta, po ušću reke Rječine u more.U jednom trenutku deo ušća Rječine je zatvoren, pa je na njegovom mjestu izgrađen tzv. Mrtvi kanal. Deltom se obično naziva i deo grada oko zgrade Hrvatskog narodnog pozorišta.

Hrvatsko narodno pozorište smešteno je na parkovno uređenom trgu. Raskošna zgrada arhitekata Fellnera i Helmera, čuva dugu pozorišnu tradiciju. U unutrašnjosti se kao raritet mogu izdvojiti rani radovi slavnog slikara Gustava Klimta. Pored nje nalazi se još jedna zgarda od javnog značaja, palata Modello koja je služila za javne priredbe. U ovom delu se nalazi i kompleks gradska pijaca u okviru koje je čuvena riblja pijaca.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Kosi Toranj Kameni stub za zastavuRimski luk
Kosi toranj, kameni stub za zastavu i rimski luk

Srednjovjekovni dvorac i tvrđava na Trsatu pruža najlepši pogled na panoramu grada. Poznat je po Trsatskom kaštelu i brojnim istorijskim crkvama, u jednoj od kojih je pokopan i hrvatski plemić Vuk Krsto Frankopan. Crkva Blažene Djevice Marije na Trsatu - Gospe Trsatske je najstarije hrvatsko marijansko svetište. U njoj se nalazi čudotvorna Marijina slika. U sklopu franjevačkog samostana na Trsatu je i kapela Zavjetnih darova, dok se ispred crkve nalazi kip Jovana Pavla II, nazvan „Trsatski hodočasnik“ podignut povodom njegovog stotog svjetskog hodočašća prilikom kojeg je posjetio Trsat.

Trsat crkvaTvrđava na Trsatu
Crkva i tvrđava na Trsatu

Prema narodnoj tradiciji i pisanim hronikama, na trsatsko brdo 1291. na čudesan je način iz Nazareta stigla rodna kuća Blažene Djevice Marije. Na tome mestu kuća je boravila tri godine i na jednako čudesan način prešla u talijanski gradić Loreto 1294. gde se i dan danas nalazi. Čuvši što se dogodilo, tadašnji vlasnik ovdašnje zemlje krčki knez Nikola Frankapan, osobno je došao na Trsat da se uvjeri u vjerodostojnost onoga što je čuo. Odmah potom izaslao je u Palestinu poslanstvo koje ga je nakon povratka izvestilo što su tamo doznali i vidjeli. Naime, istodobno, Marijina rodna kuća u Nazaretu je nestala i nitko nije znao kako.

Katedrala sv. VidaSpomenikTurizam
Centralni deo starog grada

U Rijeci od jeftinog smeštaja preporučujemo Art i Youth Hostel. Prvi je neposredno pored autobuske stanice, a drugi je blizu plaže. Cena privatnog smeštaja dostiže cifru i do 50 eura, zato budite obazrivi. Noćenje u hostelu sa rezervacijom je 18 eura. Cena poratne karte za gradski prevoz do plaže je 15 kuna, autobus broj 2. Najpoznatije plaža zove se Pećine. Za ljubitelje šopinga predlažemo tržni centar Tower, najveći tržni centra u Hrvatskoj.

Uživajte u lepotama Kvarnera i na travel forumu sa vremenskom prognozom za Rijeku.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.