Foto Blog Turizam Srbije

Vodopad Damjanik

Postoji kineska poslovica koja kaže da na vrhu nema ništa. U nekoj dubljoj analizi možda je to i tačno, al svakako ne znači ostati u podnožju i ne probati popeti se.

Evo jedne umereno avanturističke priče o odličnom jednodnevnom izletu za sve ljubitelje naprednog planinarenja. Ako niste u kondiciji, dobar savet je da se prvo oprobate u višekilometarskom pešačenju, pa onda da izaberene ovo odredište…

Prvi lep prolećni dan ove 2013. ‘te, a kako naša ekipa odavno planira da poseti vodopad Damnjanik, želje i mogućnosti su se poklopile pa novo upoznavanje sa prirodom Srbije je pred nama. Vodopad Damjanik teritorijalno pripada gradskoj opštini Vranjska banja, a nalazi se verovatno na obodu atara sela Nesvrte i Jelašnica.

Kako do vodopada?

Od Vranja do odvajanja za selo Nesvrta, na putu ka Krivoj Feji, traba vam oko 30 minuta kolima. Put je u sve lošijem stanju, al valjda će biti bolje. Kad dođete do putokaza da ste u Nesvrti (za one koji ne kapiraju južnjački ne svrtaj znači ne svraćaj) vozite još nekoliko kilometara dok ne dođete do putokaza za Damnjanik.

Na njemu piše da do vodopada ima 6.5 kilometara ili 2.5 časova hoda. Ovde se parkirajte i na dalje nastaviti pešice. Ako ste terenskim vozilom putešestvije možete skratiti za još 2 kilometara puta. Putničkim vozilima ne predlažemo, imate proširenje uz put za parking.

Staza je dobro trasirana, široka, sa dobrom signalizacijom koju samo treba da pratite. Ali poslednji kilometar, kada je uspon (tj. nizbrdica) sigurno 70 stepeni, treba izdržati. Naš savet je, još jednom, početnici ne treba da se upuštaju u ovaj izazov. Treba doste kondicije, obuće za planinarenje, puno tečnost, ali i hrane, jer ceo performans traje bar 7-8 sati. Statistike radi, možete stići za 2.5 sati, al ne i vratiti se. Za povratak, treba vam bar četiri sata. Vodu nosite za jedan pravac, za drugi vam ne treba, poslužiće vas vodopad!

Posle iscrpljujućeg prohoda kroz bukovu šumu, čujete huk vode, a onda se ukazalo njegovo visočanstvo, sigurno jedan od top 5 vodapada Srbije, Damjanik. Naše procene su da je najveći slap visok bar 6 metara, a kako smo bili Aprila, kad je vodostaj maksimalan, voda je ključala, pa je imao čime da se pohvali i pozira kako treba.

Za one koje vole fotografiju, najbolje ja da oko podneva budu na vodopadu, jer tada svetlo odlično pada, pa sa poralizacionim filtrom, možete da izvučete zanimljive informaciju iz dubine vode. Kažu da ovaj vir broji preko 4 metara dubine i da je pun potočnom pastrmkom.

Kako god nekoliko slika i video klip pred vama:

Vodopad Damjanik
Vodopad Damjanik

 

Paperjasti mlaz, na blendi F14 i manja
Paperjasti mlaz, na blendi F14 i manja
Slapovi
Slapovi

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: