Turizam Srbije

Turizam Odžaka

Opština Odžaci je smeštena na severozapadu Srbije. Ona obuhvata zapadnobački okrug  u kom su pored Odžaka svešteno i osam naselja njene opštine.

Dakle, pored Odžaka tu su i Bogojevo, srpski Miletć, Bački Brestovac, Bački Gračac, Lalić, Ratkovo, Deronje i Karavukovo. smatra se da je ime Odžaci poteklo od slovenske modifikacije turske reči Odžak (tur. vojna posuda). Tek nakon Prvog svetskog rata (preciznije, 1920. godine) mesto se “preimenovalo” u Odžaci, čiji je naziv ostao i do danas.

Arheološka nalazišta i Muzejska jedinica u Odžacima

Ovde se živelo još u doba praistorije. Što upravo potvrđuju arheološka nalazišta, među kojima je najpoznatije neolitsko naselje Donja Branjevina (u blizini Deronja tj. udaljeno 10km). Do lokaliteta se stiže asfaltnim putem. Za vreme poplava 1965. godine ovo praistorijsko nasellje otkrio je i sačuvao Sergej Karmanski sa svojom grupom.

Ovde su istraživanja vršili i javnost upoznali sa pronalascima eminentni arheolozi, kao što su Srejović, Trbuhović, Garašanin, Benac, Brukner. Iskopine sa ovog lokaliteta većinom se nalaze u Muzejskoj jedinici u Odžacima. Najistaknutija i najznačajnija iskopina do danas je statua i simbol plodnosti “Crvenokosa boginja” čije je starost procenjana u rasponu od 7000 do 8000 godina. Ona je zatitnica zemljoradniče culture, a pronađena je u vosoni od 38cm. Ova statua se čuva u sefu odžačke banke u samom centru ovog naselja.

Muzejsku jedinicu sačinjava istorijsko i arheološko odeljenje. Oba odeljenja imaju značajnu i veoma bogatu prikupljenog materijala. Sačuvano je nekoliko hiljada predmeta, a najreprezentativniji I najznačajniji su predmeti sa lokaliteta Donja Branjevima. Arheološki materijal je hronološki zastupljen u svim fazama.

Takođe, zastupljenost istorijskih i vrednih predmeta je nezaobilazna (na primer, raspis sreskih poglavarima, pisan na srpskom jeziku I čirilicom, iz 1850. godine, koji je samo godinu ranije postao jedan od zvaničnih jezika u Habzburškoj monarhiji; ili, sačuvane fotografije stanovnika Odžaka iz tadašnjih popularnih fotografskih radnji; itd.).

Etno kuće i slaši

U blizini arheološkog nalazišta “Donja Branjevina” nalazi se mnogobrojni salaši među kojima je najpoznatiji Vukov salaš poznat po dobrom vinu, konobi i prijatnom ambijentu.

Brojna kulturno-umetnička društva do danas su sačuvala tradiciju I kulturu raznih etničkih zajednica. Tako da, osim po lokalnim manifestacijama sva ta multukulturalnost može se osetiti tj. doiveti i u etno kućama (etno sobama) koje su locirane po selima odžačke opštine (Bogojevo, Deronje, Lalić, Ratkovo, Bački Brestovac, Karavukovo).

Tako svako od ovih mesta u kome su etno kuće, prezentuju različitu kulturu. Dakle, prisutne su na ovom području nemačka, slovačka, vranjska kultura, kao i običaji i kultura Like I Bosne.

Umetnost i festivali (manifestacije)

Odžačka opština je veoma manifestacijski živa tokom cele godine, pošto su zastupljene razna kulturno-umetnička dešavanja i festivali. Među njima su najznačajniji:

Slikarska kolonija u Deronju, koja je u sklopu umetničke galerije “Svetog Rafaila” (galerija je osnovana 2007. godine, gde je stara osnovna škola u Deronju adaptirana u ovu galeriju. U njoj se nalaze slike slikara i ikonopisaca).

Privatna MAS galerija (otvorena 1998. godine) u Odžacima, sa festivalom IMAF (međunarodni festival multimedijalne umetnosti, osnovan takođe, 1998. godine).

Haiku festival je, takođe, međunarodnog karaktera koji obuhvata izbor najboljih haiku pesama sa objavom haiku zbornika svake godine I obeležavanjem haiku književne večeri.

Fijakerijada je defile fijakera koji se organizuje na ulicama Odžaka I takmičarskog je tipa.

Moto fest se održava u Odžacima u obliku moto defilea, moto akrobacija, druženjem I rok koncertima.

CACIB je međunarodna izložba pasa (svih rasa) koja se održava svake godine u Odžacima.

Nošnja bal je tradicionalna manifestacija koja se organizuje u Laliću. Ova manifestacija predstavlja nošnju, običaje I kulturu raznih nacionalnih manjina, pre svega, onih koji su zastupljeni u Vojvodini.

Gitarijada se održava u Ratkovu. To je muzička manifestacija mladih neafirmisabih bendova, takmičarskog karaktera.

Tamburaški sabor se održava u Deronju. Reč je o manifesaciji nacionalnog tipa gde se takmiče tamburapki orkestri, a cilj ove manifestacije je promovisanje tamburaškog naseđa naše zemlje.

TID u Bogojevu je manifestacija tj. doček međunarodne veslačke regate (tradicionalno se održava još od 1956. godine). Okuplja međunarodne veslače od Nemačke do Bugarske.

Rakijada u Odžacima je takmičarskog tipa, gde se vrši rangiranje najbolje rakije u više kategorija.

  • Ocena:
4

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: