Turizam Srbije

Najbolji sajtovi za besplatna putovanja

Na putu

Da odmah razjasnimo – kad kažemo besplatna putovanja, mislimo na organizovanje putovanja tako da potrošite što manje novca. Nemoguće je otići na potpuno besplatno putovanje i ne potrošiti tamo ni dinar, sem ako nije reč o nekoj nagradnoj igri sa uplaćenim all inclusive paketom.

Najbolji prijatelj u organizovanju što jeftinijeg putovanja bez sumnje je internet. Zato vam nudimo listu najboljih sajtova za putovanja na kojima nećete potrošiti gotovo – ništa. Pre nego osvežite svoje znanje pogledajte članak o internet marketingu za turističke agencije.

1.   couchsurfing.com

CouchSurfing je društvena mreža namenjena onima kojima treba besplatno prenoćište (ili prenoćišta) kao i onima koji mogu da ponude besplatan smeštaj u svom domu, a postoji od 2004. godine.

Na ideju da osnuje ovaj sajt došao je student Kejsi Fenton 1999. godine kada je imao priliku da kupi jeftinu avionsku kartu od Bostona do Islanda, ali tamo nije mogao da plati prenoćište. Već te godine je kupio couchsurfing.com domen, ali je tek par godina kasnije ideju razvio u potpunosti.

Na sajtu je registrovano 14 miliona ljudi iz više od 200.000 gradova. Nakon što napravite nalog na ovom sajtu treba da obeležite da li imate slobodan kauč u kući za putnika koji je takođe član CouchSurfing zajednice. Ako ste, pak, putnik u potrazi za smeštajem, možete pretražiti bazu korisnika na ovom sajtu i ako nađete ono što vam odgovara vrlo jednostavno se dogovoriti sa nekim.

Dakle, smeštaj organizovan preko ovog sajta nikome ne plaćate, a nemate ni prava da tražite da vama plati neko ko prespava kod vas – sve mora biti besplatno!

Verovatno vam je kod ovakvog načina „rezervisanja“ smeštaja najveći problem to što ne znate osobu u čijem ćete domu biti. Baš zbog toga možete filtrirati korisnike kod kojih bi hteli da budete uz pomoć sledećih parametara: lokacija, godište, pol, interesovanja, tip smeštaja, jezik kojim govori. Takođe, možete postaviti i plan svog putovanja na sajt, pa sačekati da se domaćin sam javi vama nakon što pogleda vaš profil.

Da biste apsolutno bili sigurni da ste izabrali pravu kuću u kojoj ćete odsesti, možete da pogledate komentare i ocene koje su svima dostupne.

2. staydu.com

Sličan sajt CouchSurfingu je StayDu. Međutim, funkcioniše na malo drugačiji način koji će vam možda više odgovarati.

Naime, možete odsesti kod nekog i birati kako ćete to regulisati. Svaki domaćin pored svoje ponude ima crveni, žuti ili plavi krug. Crveni krug znači da nudi smeštaj u zamenu za pomoć koja obično podrazumeva sitne posliće poput čuvanja dece (bejbisiting), uređenja doma i dvorišta, i slično. Žuti krug znači da domaćin želi da mu se za smeštaj plati, a plavi krug znači da nudi smeštaj besplatno.

Postoji i opcija da na svom profilu označite da tražite prijatelja za putovanje, pa da zajedno sa njim putujete i organizujete smeštaj preko StayDu sajta čiji je jedini nedostatak primetno manja baza korisnika u odnosu, na primer, na CouchSurfing. Ima preko 17.000 korisnika iz 120 zemalja.

3. rs.blablacar.gg

Od 2006. godine BlaBlaCar povezuje vozače i putnike širom sveta kojima treba prevoz i voljni su da do zajedničkog cilja podele troškove puta. Sa 35 miliona članova u 22 zemlje, ovo je najveća takva internet zajednica na svetu, a postoji i u Srbiji sa sajtom na našem jeziku. Zanimljivo je da je prosečna razdaljina za deljenje prevoza između dve destinacije 340 kilometara.

Frederik Macela, osnivač ovog projekta, na ideju je došao tokom jednog božićnog dana, kad nikako nije uspevao da nabavi kartu za odlazak kući, a video je mnogo automobila u kojima su se nalazili samo vozači, sa bar još dva slobodna mesta. Da je uspeo da se dogovori bar sa jednim vozačom, kući bi stigao i ranije i jeftinije nego što je planirao.

Onima koji ionako putuju automobilom do neke destinacije, a imaju mesta u vozilu za još ljudi, ovo je idealni način da uštede novac, a odličan je izbor i za one koji hoće da što brže a što jeftinije stignu do određene destinacije, a da usput izbegnu autobus i voz.

Svi oni koji žele da koriste usluge sajta BlaBlaCar moraju na njemu da se registruju, naprave svoj profil i da prihvate da budu ocenjivani od strane drugih članova. Takođe, moraju da povežu svoje naloge na ostalim društvenim mrežama sa ovim, a ocenjuje se i brzina i ton komunikacije sa drugima.

Najpopularnije relacije na sprskom BlaBlaCar sajtu su sledeće: Beč-Beograd (od 2.700 dinara), Beograd-Ljubljana (od 2.800 dinara) i Beograd-Zagreb (od 2.000 dinara). Kao preporučena cena po kilometru navodi se iznos od 3,61 dinara, dok je najviša moguća cena koju vozač može odrediti 5,40 dinara. Dakle, vi birate lokaciju, osobu sa kojom putujete i cenu prevoza, a sve je legalno.

4. hitchwiki.org

Ako ste pravi avanturista i ne plašite se novih izazova i izlaska iz zone komfora, onda je stopiranje možda prava stvar za vas. HitchWiki je kolaborativna zajednica u vidu sajta koji su napravili stoperi širom sveta kako bi pomogli jedni drugima i sa ostalima podelili znanje i iskustvo koje su stekli putujući na ovaj način.

Kako stopiranje nije najsigurniji način besplatnog putovanja, treba vam što je više moguće informacija i saveta, a upravo to nudi HitchWiki, pa zato dobro iščitajte sve što se nalazi na njemu o destinacijama koje planirate da posetite. Uz pomoć ovog sajta možete naučiti kako da na bezbedan način povećate šanse da vas neko poveze, kako da budete u potpunosti sigurni na ovakvom putovanju, kako se u određenim zemljama gleda na stopiranje, i, uopšteno, kako treba da se ponaša jedan stoper.

Ukoliko na sajtu ne nađete odgovor na sve ono što vas zanima, možete se priključiti forumu i pitati neke od iskusnih stopera ono što vas zanima.

Zanimljivo je pročitati šta o stopiranju u Srbiji misle strani stoperi: http://hitchwiki.org/en/Serbia. Ako planirate besplatno proputovanje kroz Srbiju, bacite pogled!

Kako vam se dopada?
  • Ocena:
5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: