Balkan Turizam Srbije

Spomenik Staniše Stošića u Vranju

Za one koji ne znaju, Staniša Stošić (1945 — 2008) je jedan on najpoznatijih pevača domaće narodne muzike sa juga Srbije. Poznat je po interpretacijama vranjanskog melosa, a njegov najveći hit je kompozicija „Lela Vranjanka“. U žargonu, za njegov lik i delo se vezuje nadimak, tatko za južnjački melos.

Ćilj ovog posta nije promocija ovakvog vida muzike, već pažnja koju mu je posevtio grad Vranje izgradnjom spomenika na najlepšem mestu u gradu.

Staniša Stošić, spomenik ispred narodnog muzeja
Staniša Stošić, spomenik ispred narodnog muzeja

Bista Staniše Stošića u prirodnoj veličini nalazi se na platou ispred zgrade Narodnog muzeja u Vranju, autentičnog izgleda. Ovaj Trg se sada zove Trg Staniše Stošića. Da je sve lepo uklopljeno, svedoči i donji video klip.

Staniša Stošić u prirodnoj veličini, Vranje
Staniša Stošić u prirodnoj veličini, Vranje

Kako vam se dopada ideja i realizacija spomenika ovom zaslužnom Vranjskom umetniku? Za više detalja pogledajte reportažu o turizmu Vranja.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Da su mu spomenik postavili ispred rodne kuće bilo bi bolje i za njega i za familiju i za rodno selo i za turizam. Na kraju bilo bi korisno za sve u pčinjskom okrugu. Staviti spomenik Staniši Stošiću ispred muzeja u Vranju koji je pun eksponata je samo još jedan eksponat a ne i ono što treba taj spomenik da promoviše: samog pevača i njegovo delo.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: