Turizam Srbije

Rudarski kafić Ok.no (Okno) sa najboljom kafom na Obilićevom vencu

Piše: Aleksandra Ristić

Okno
Okno, Izvor:beogradokno.com

U samom centru Beograda, ušuškan između bučnog Zelenog venca i pešačke zone Knez Mihailove ulice, nalazi se Obilićev venac, ulica koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući velikom broju kafića. Ta je popularnost dovela do toga da se sam naziv „Obilićev venac“ više ne koristi toliko kao naziv ulice, koliko kao sinonim za jedan ogromni kafić gde se može provesti finih par sati opuštanja sa društvom uz omiljeni napitak.

Tu i na takvom mestu, između šarenih lokala i izloga, nalazi se i kafić Ok.no. Ovo je mesto prijatne atmosfere, dobre muzike i neverovatnog enterijera.

Ok.no je lokal koji nije podlegao uticaju modernizacije poput drugih kafića. Sa radom je počeo pre trinaest godina, s proleća 2000.g, ali svoj stil kroz godine nije menjao; tematika lokala je ostajala ista, uz sitne promene enterijera.

Na prilazu Oknu dočekaće Vas bašta koja je zimi sa jedne strane pokrivena, a između stolova i stolica su postavljeni veliki grejači koji omogućavaju gostima da uživaju na svežem vazduhu čak i pod niskim temperaturama. Unutrašnjost lokala podseća na pravo „rudarsko okno“.

Alija Sirotanović
Alija Sirotanović

Mesto je skromno, ali neverovatno maštovito uređeno. Stolovi i stolice izrađeni su od drveta, galerija takođe.

Umesto kvaka, na vratima stoje rudarski krampovi. Zidovi lokala su puni interesantnih detalja – tu se mogu videti flaše pića, rudarski šlemovi, slike rudara i rudnika smeštene na galeriji, umetničke fotografije žena u prizemlju lokala; malo pažljiviji posmatrači uočiće i natpis „mine“ na nekoliko mesta u kafiću, a na jednom mestu se nalazi čak i Titov lik urađen u bronzi.

Na jednom od prolaza u kafiću stoje poređane rudarske kutije za užinu, a u jednom delu šanka se može videti i starinska gvozdena kasa za keš.

U malo „zavučenijem“ delu kafića nalazi se fliper. Jedan detalj u Oknu mi je posebno privukao pažnju, a to je cenovnik. Na njemu se nalazi slika novčanice od deset dinara od pre nekih 40-50 godina. Na novčanici stoji slika Alije Sirotanovića, jednog od najpoznatijih rudara sa naših prostora koji je bio ponos posleratne Jugoslavije.

Osoblje koje radi u lokalu, osim što je izuzetno ljubazno i prijatno, takođe je obučeno u „maniru“ kafića. Konobari nose rudarske uniforme, koje u jednom uglu imaju naziv lokala pored kog stoje dva mala ukrštena krampa kao simbol za rudarstvo. Dobila sam informaciju da su u najavi i neki dodaci kada je uniforma u pitanju, u vidu rudarskih šlemova i pojaseva, što bi svakako bilo interesantno videti. U Oknu možete čuti strane rok hitove ’70ih i ’80ih godina, ali i videti figure-karikature izvođača po policama.

U ponudi je raznovrsna karta pića, topli napici, alkoholna i bezalkoholna pića, energetska pića, vina, kokteli, razne vrste sladoleda i sendviča. Lokal organizuje i razne promocije, gotovo svakog dana u nedelji – rakija, tekila, kokteli, točena piva. Svakodnevni počasni gost lokala je ruska plava mačka, izuzetno pitoma i umiljata.

Ok.no je pravi izbor za sve one koji beže od kafića koji jure za nekom urbanošću i modom. Ovo je skromno mesto „starog kova“, sa kvalitetnom muzikom, dobrom kafom, sjajnim osobljem i gotovo kućnom atmosferom. Idealno je za one koji požele da se osame, ali i za one koji bi da par sati provedu uz piće sa prijateljima, sakriveni od buke i galame Beograda. Ne sećam se tačno kada sam prvi put kročila u ovaj lokal, ali mora da je bilo kao da me je „iz prve“ kupio, jer mu se nekako uvek iznova vraćam. Dovoljno sam otkrila. Sada je red na vas, a za više impresija posetite ovo mestašce i okusite jednu od najboljih kafa na Obilićevom vencu!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: