Turizam Srbije

Utisci sa izložbe Četiri mačora

Piše: Ana Todorović Radetić, fotografija: Zoran Radetić

U galeriji New Moment danas sam imala tu čast da pogledam grafike španskih velikana – Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapijesa. Nije mala stvar videti ove originale u Beogradu. I ne tako česta prilika. Iako ima 50 dela ovih priznatih umetnika, izložba je poprilično mala, ali utisak koji su dela ostavila na mene je bio i više nego snažan.

Ispred galerije New Moment simbolično je postavljena velika statua bika
Ispred galerije New Moment simbolično je postavljena velika statua bika

Sećam se kada sam prvi put videla Pikasova dela, u enciklopediji koju sam volela da listam kada sam bila mala. Pikasove slike su mi se dopale na prvi pogled, zaintrigirale me i razvijale moju maštu onda kada sam pokušavala da i ja nešto slično nacrtam ili naslikam na časovima likovnog… Naročito sam volela i volim period Kubizma.

Kasnije sam tumačila njegova dela na internetu i natenane i pažljivo uživala u njima. Iako na izložbi nema Pikasovih slika, stojeći ispred grafičkih radova crtanih njegovom rukom, osetila sam snažnu energiju i tremu što sam blizu dela koje je moj omiljeni slikar nacrtao.

Zanimljivo je reći o Pikasu da je upisao umetničku školu u Barseloni sa samo 14 godina, i to je bio presedan, budući da su tu školu mogli upisati samo stariji učenici. Međutim, na prijemnom ispitu se pokazao toliko dobro, da su profesori napravili izuzetak.

Miro i Dali su takođe ingeniozni i veličanstveni. Obojicu krase izrazito maštovite kompozicije, potpuno neobične i beskrajno zanimljive. Bar meni. Radovi Tapijesa su mi najmanje poznati, ali izložba je bila povod da se zainteresujem i za njegov rad.

Duhovit je naziv izložbe – Četiri mačora, koja je dobila ime po poznatom kafiću u Barseloni u kome su se čuveni umetnici sastajali, a prvi među njima Pikaso… Ispred galerije New Moment simbolično je postavljena velika statua bika. Tako da izložbu ne možete zaobići, a ne bi ni trebalo.

Ovde možete pogledati fotografije sa izložbe:
Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: