Saveti

Od turističke fotografije na platnu do uradi sam projekata

Fotografija na platnu je novi izazov. Po povratku sa određene desitnacije donosite i prelepe trenutke, a sa pojavom digitalnih kamera većina njih je odlično dokumentovana na fotografijama.

Fotografija Sopoćana
Fotografija Sopoćana, idealna za šampu na platnu

Ovako dragocenosti najčešće završe na harddisku, memoriji mobilnog telefona ili tableta, a samo obazrivi urade i profesionalno skladištenje svih podataka.

Ali suština je da svoje najlepše trenutke možete učiniti mnogo vidljivijim. Fotografija na platnu spojiće naizgled dve kompatibilne celine: zanat i umetnost.

A preduslov za ovo je tačno izabrano platno i dobar štampač.

Ukoliko po prvi put štampate na platnu, naš savet ja da posetite lokalnu štampariju (ima ih i online) i od njih dobijete detalje o vrstama i dimenzijama platna, cenama, osobinama i uradite za početak bar jednu sa profesionalcima.

A onda nastupate vi, vaša kreativnost i vaš štampač.

Iako je svakom prva asocijacija na štampače štampanje važnih poslovnih dokumenata u kancelarijama, to je samo predrasuda. Naime, štampači imaju svoju zabavnu i otkačenu stranu koju bi bilo šteta ne iskoristiti u potpunosti.

„Uradi sam“ projekti na štampačima nisu komplikovani, ne zahtevaju mnogo novca i utrošenog materijala, a jedino što vam je neophodno da biste bilo koji ovakav projekat realizovali jeste – običan štampač. Ovo mogu biti zanimljivi načini da se zabavite sa svojom decom i da im pomognete oko nekih školskih radova. Uz pomoć DIY (Do it yourself) projekata možete da oplemenite enterijer vašeg doma, pa čak i da sami napravite unikatne poklone za bliske osobe u vašem životu koji će vredeti mnogo jer su napravljeni od srca.

"Uradi sam" kvaterarna kompozicije fotografije na platnu sa putovanja
„Uradi sam“ kvaterarna kompozicije fotografije na platnu sa putovanja

Za sve one koji žele da probaju i zabavne mogućnosti koje štampači nude, tu je par ideja koje mogu u potpunosti da promene način na koji koriste kućni štampač.

Nalepnice

Na sve strane viđamo razne nalepnice i stikere. Nalaze se na maskama mobilnih telefona, ukrašavaju laptopove, frižidere, ali i školske sveske i knjige, a ima i onih koji ih koriste za ručno pravljeni nakit i notese. Samo jedna nalepnica pruža mnogo zanimljivih mogućnosti za upotrebu, bilo da ih koriste deca za igru i ukrašavanje školskog pribora, bilo da vi sami želite da ih upotrebite. Ne treba zaboraviti da stikeri mogu služiti i u poslovne svrhe, na primer, za promociju neke vaše ideje ili logoa.

Najbolja stvar u vezi nalepnica je to što se lako i jednostavno prave. Potreban je jedino samolepljivi papir za štampače koji se može naći u knjižarama. Nakon što izaberete šta će se na stikerima nalaziti, možete da ih koristite za šta god želite. Deca će se obradovati likovima iz crtaća i video igara koje sad imaju, na primer, na svojoj školskoj futroli, a vi možete da logo vašeg omiljenog benda ili neki citat koji vas motiviše i inspiriše stavite na poleđinu mobilnog telefona, na kompjuter na kom radite svakodnevno ili rokovnik u kom se nalaze sve obaveze i poslovi koje morate da obavite. Takođe, nalepnice mogu biti praktičan način za obeležavanje zimnice, odnosno tegli sa raznim vrstama ajvara i džemova, da ne bi došlo do zabune.

Salvete

Ovo je ideja koja će biti hit na raznim proslavama koje organizujete, na slavama i rođendanima, pa i na nekom svečanom ručku ili večeri. Verovatno će se svi gosti pitati kako vam je pošlo za rukom da nabavite dizajnirane salvete, ali odgovor je vrlo jednostavan. Papirne salvete sa natpisom i slikom koju želite možete napraviti uz pomoć najobičnijeg inkdžet štampača i bilo kakvih salveta. Na salvetama može biti odštampano šta god hoćete, pa čak i ime rođendanka, a to je nešto što se ne može naći ni u jednoj prodavnici, koliko god da lepih salveta imaju u svojoj ponudi.

Papirne kese

Papirne kese u koje možete upakovati rođendanske poklone, ali i poklone za raznorazne druge prilike, takođe se mogu kastomizovati uz pomoć štampača. Najobičnija papirna kesa može lako biti pretvorena u divnu uspomenu. Naravno, mogućnosti su ogromne. U papirnim kesama koje dizajnirate sami deca će rado nositi užinu u školu. Na njima mogu biti odštampana njihova imena ili omiljeni likovi iz crtaća. Ukoliko organizujete „filmsko veče“ možete napraviti specijalne papirne kese za kokice kojima će se svi koji dolaze obradovati. Vašem partneru možete pokloniti papirnu kesu punu slatkiša na kojima će pisati nešto što znate da će nju ili njega obradovati i nasmejati.

Pozivnice

Svi znamo koliko cene pozivnica za rođendane ili svadbe mogu biti visoke. Što se rođendanskih pozivnica tiče, to i nije veliki problem, jer se one daju manjem broju ljudi. Međutim, pozivnice za svadbu i venčanje šalju se na stotine adresa, i nije nimalo jeftino, a ni jednostavno, dobiti pozivnice kakve ste oduvek hteli.

Zar nije onda praktičnije i lepše da sami osmislite pozivnice, a onda ih u svom domu, uz pomoć štampača i papira koji ste sami odabrali, odštampate? Često je to bolje rešenje od stresa tokom biranja pozivnica u specijalizovanoj radnji, kao i brige oko toga da li će ispasti baš onako kako ste zamislili. Ovako sami upravljate štampanjem i izgledom pozivnica, pa je lako izmeniti dizajn ili papir koji koristite ukoliko je to baš ono što vam se ne dopada. Možete ih malo po malo, vikendima pre venčanja, štampati, što je za mnoge bolja opcija od čekanja i pritiska koji mogu osetiti u radnji prilikom biranja odgovarajućih pozivnica. Najbolja stvar je što niko neće imati pozivnice kao vaše niti će ih moći iskopirati, biće unikatne i pokazaće vaš talenat i kreativnost.

Pravljenje pozivnica za rođendane vaše dece zajedno sa njima može biti divno iskustvo koje će postati jedna od najlepših uspomena, a to može i da se pretvori u tradiciju koju ćete zajedno sa njima poštovati pred njihove rođendane. Naime, pomažući deci da sami naprave i osmisle izgled pozivnica za rođendan podstičete razvoj njihove mašte i samostalnosti. Na primeru im pokazujete da je neke stvari mnogo lepše napraviti i potruditi se oko njih nego jednostavno otići u prodavnicu i kupiti, jer su uglavnom sve pozivnice koje se razmenjuju među decom iste ili bar slične.

Zidni ukrasi

Sigurno ste surfujući internetom nailazili na raznorazne tutorijale o uređenju životnog prostora koji uključuju i štampanje. Postoji mnogo načina za ukrašavanje zidova vašeg doma za koje su potrebne odštampane slike i ilustracije. One mogu postati deo nekog zidnog kolaža ili mozaika. Možete uz pomoć štampača praviti raznorazne šablone koje ćete iskoristiti za stvaranje nekog vašeg malog umetničkog projekta.

Uglavnom, ne treba biti lenj. Uz pomoć štampača koji imate kod kuće i interneta možete stvoriti mnogo divnih stvari koje će vas malo koštati, a kojima će se svi diviti.

Napisala: Sonja Todorović

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: