Saveti

Najlepši novogodišnji pokloni za 2015

Evo nas pred još jednim izazovom. Novogodišnji praznici su svuda u svetu vreme darivanja. Treba sesti i dobro razmisliti ko su osobe koje nam posebno znače u životu i zaslužuju da im simboličnim gestom, kao što je poklon, to stavimo do znanja. Ali tu počinju nove nedoumice koje se mogu izraziti sa dve reči koje svako za sebe izgovara u ovoj situaciji: šta kupiti?

Poklona ima raznih, i jeftinih i skupih, i uobičajenih i originalnih, i materijalnih i nematerijalnih. Postoje čitava naučna istraživanja koja se bave ovom problematikom i istražuju kakvi pokloni proizvode kakav efekat.

Za početak, svako mora kupovati u skladu sa svojim platežnim mogućnostima. Zatim, poklon mora biti prikladan situaciji i osobi kojoj je upućen (ne dao bog da pomešate upakovanu kutiju poklona namenjenog devojci sa onim namenjenim baki). Poklon ne sme biti ni preskup, jer onda dovodimo u neprijatnu situaciju ljude kojima smo samo hteli izmamiti osmeh na licu i proizvesti jednu prijatnu povratnu reakciju. A ne sme biti ni prebanalan, pokupljen sa tezge uličnih prodavaca.

Šta, onda, činiti?

Novogodišnji pokloni iz izloga

Svako voli da zna da ste se oko njega posebno potrudili i iskazali svu svoju kreativnost smišljajući ili praveći njegov novogodišnji poklon. Međutim, nekada zaista nemamo vremena za takve stvari, kasno se setimo, loše organizujemo, ili jednostavno ne možemo da dođemo na neku sasvim kreativnu i posebnu ideju za originalan novogodišnji poklon dragoj osobi koja ga svakako zaslužuje.

Dakle, prinuđeni smo da na brzaka rešavamo problem. Naravno, to nas može i više iskoštati. Najbitnije, nemojte kupiti prvu stvar iz izloga ili sa ulične tezge koju će osim vas kupiti još milion ljudi. Koliko god bili u škripcu sa vremenom, ne smete sebi dozvoliti da  poklon pokupite kao dnevnu štampu sa kioska u komšiluku.

Koliko poznajete neku osobu možete pokazati i tako što ćete kupiti pravi odevni predmet za nju ili možete staviti do znanja da pažljivo slušate time što ćete kao iznenađenje upakovati u svoj novogodišnji poklon predmet neke davno izrečene želje, makar i bila posve bezvredna stvar u materijalnom smislu.

Kada biramo neki deo garderobe i pritom pogodimo ukus osobe kojoj je namenjen, mi ne dodajemo samo još jedan ofinger u nečiji ormar. Iako sve ima cenu i može se opipati, poklon u vidu marame savršenog dezena, idealan model haljine ili donjeg veša pokazuje kako nekoga zaista poznajemo, razumemo šta voli i šta uz njegov ili njen karakter ide ili ne ide. Propusti na ovom polju znaju biti ponekada i uvredljivi. Stoga, budite pažljivi.

Ukoliko se ne biste usudili da rizikujete sa garderobom, razmislite o gedžetima iz neke prodavnice tehnologije. I ovde govorimo o velikom rasponu novogodišnjih poklona kada je u pitanju cena i simbolika. Prednost kupovine neke tehnološke sitnice ili krupnije stvari jeste u tome što teško možete da promašite.

Nisu samo tehno gikovi oni koji će uživati u ovim poklonima. Svakome dobro dođe novi par slušalica, prenosivi hrad disk, USB zavrzlama u vidu ventilatora, lampe i td. Ukoliko ste spremni da izdvojite više novca, možda i da obradujete svoje dete za praznike, novi džojstik je super ideja ili, ako biste ipak više voleli da ga usmerite ka znanju nego ka igri, Kindlov e-čitač može biti pravi izbor.

Na kraju krajeva, nikada nije loš trenutak za novi mobilni telefon, bilo da se kupuje uz dogovor oko modela ili treba da bude potpuno iznenađenje. Izbor modela je svakako, u svakom ternutku, ogroman i ima ponečega za svačiji ukus. Statistike govore da je mobilni telefon jedan od najomiljenijih poklona. Galaxy varijante pametnih telefona obradovaće i najzahtevije pojedince, a odličnu lepezu ovih smartphone-ova u režiji mobilne telefonije Srbije pogledajte ovde.

Izlozi knjižara

Put oko sveta, Isidora Bjelica
Put oko sveta, Isidora Bjelica

Na kraju, tu je i stara dobra poseta knjižari. I u ovom slučaju imate priliku da vaš poklon bude više od poklona, tj.da njime izrazite koliko vam je stalo do neke osobe. Ukoliko se setite da je neka knjiga na spisku želja onoga kome kupujete poklon, u dobroj ste situaciji.

Tako ćete pokazati da slušate i pamtite, a to dosta govori o značaju koji neka osoba ima u vašem životu. Ako se ipak ne setite takve informacije, razmislite šta bi bio najbolji izbor. Da li je neki od omiljenih pisaca vama drage osobe izdao novi roman?

Možda se pojavilo novo, obogaćeno i ekskluzivno izdanje velikog klasika ili bi neka bogata monografija bila pravi izbor? Bilo da ste ljubitelji čitanja ili ne, postoji uvek neka knjiga koja će obradovati svakoga od nas.

Kreativni novogodišnji pokloni

I poklon, kao i slika, nekada govori više od reči. Kada dobijemo poklon u koji je uloženo puno truda i vremena, to je već siguran znak da je nekome do nas zaista stalo. Ono što je pravljeno sa velikom ljubavlju i pažnjom, ima sentimentalnu vrednost nemerljivu novcem.

Naravno, ne možemo baš svakome napisati pesmu ili naslikati sliku. Upravo zbog toga je poklon u vidu jednog umetničkog dela nešto posebno. Jasno je da se ne mora raditi o vrhunskoj poeziji – niko to od nas i ne očekuje. Oni koji nas razumeju, i kojima značimo koliko i oni nama, umeće da cene naš trud, ideju i posvećenost. Možete pisati banalne ljubavne stihove, patetično rimovati velike reči ili duhovito napraviti osvrt na događaje iz godine na izmaku. I da, ne bacajte bisere pred svakog – radite to samo za one koji će umeti da vrednuju vaš trud i izdvojeno vreme.

Ukoliko niste nimalo vešti sa rečima ima još mnogo opcija. Ne morate biti Pikaso da biste napravili novogodišnju čestitku svojom rukom, ma kako to nevešto izgledalo. Niko od vas i ne očekuje novu Mona Lizu. I obična novogodišnja jelka sa ispisanim lepim željama i nekoliko zvezdica okolo biće dovoljno vredan poklon da bude večno čuvan. Ugledajte se na decu. Ne morate biti nimalo veštiji sa bojama od njih.

Foto kolaž
Foto kolaž

A tu su i nove tehnologije. Jednostavni za korišćenje i besplatni programi na internetu omogućiće vam da napravite divne kolaže sa fotografijama iz protekle godine. Mogu to biti zajedničke fotografije praćene duhovitim komentarima ili skenirane stare fotografije koje će svako voleti da poseduje u novoj formi. Da ponovimo, izdvojeno vreme i trud mnogo su veći znak pažnje i ljubavi od uloženog novca i ljudi će to zaista umeti da prepoznaju.

Novogodišnji pokloni koji zahtevaju i vreme i novac i kreativnost

Svako bi voleo da je u situaciji da svoju kreativnost može podržati i novčanim sredstvima. Kada se te dve stvari spoje, dobijemo nezaboravan novogodišnji poklon.

Ali pravi poklon u sebi sadrže još jednu dimenziju. Pored vrednosti koja je individualna, vremenski resurs jednog poklona je apsolutan. Koliko neko ima za vas vremena govori mnogo više od bilo čega drugog. U tom smilu mogućnosti su razne. Možemo se samo jednog dana pojaviti sa kartama za novogodišnji koncert čuvenog benda, bez najave, ali pažljivo birajući vrstu muzike. Nakon tog iskustva ostaće sačuvana samo polovina karte na nekoj polici u stanu, ali i lepa uspomena koja će biti uvek vezana za vaše ime.

U kategoriju kreativnih poklona koji iziskuju i vreme i novac spadaju i putovanja. Za početak, lep je gest pokazati nekom da želimo da provedemo vreme sa njim ostavljajući sve obaveze kod kuće i ne brinući ni o čemu.

Iako ima tako puno novogodišnjih aranžmana, izbor između njih u skladu sa željama i interesovanjima osobe koju ćemo povesti sa sobom je takođe kreativan zadatak. Naravno, ako smo željni veće avanture možemo samo napuniti rezervoar i krenuti u jednu romantičnu avanturu, usput birajući sledeću stanicu uzbudljivog putovanja.

A sada, brže-bolje donesite svoju odluku o novogodišnjem poklonu, jer vremena nema još mnogo. Nova 2015.-ta hita ubrzanim koracima.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: