Azija Mistična mesta Putovanja iz snova

Nacionialni park Zhangjiaji u Kini

Nakon Velikog kineskog zida, sledeće prirodno čudo iz Kine je svakako oblast Zhangjiaji. Čudnog zvučanja, još čudnijeg izgleda, donekle podseća na grčke meteore, ali još izazovnije, strašnije i egzotičnije.

Ovo je prvi nacionalni park šuma u Kini, proglašen 1982. godine, sa površinom od skoro 5.000 hektara.

Zhangjiaji National Forest Park je deo većeg kompleksa koji iznosi 397 km2, pod nazivom Wulingyuan Scenic oblast. Od 1992. godine, Wulingyuan je i zvanično priznat i sada je pod zaštitom UNESCO-a.

Posle toga sledila je afirmacija i promovisanje od Kineskog Ministarstva Prirodnih Resursa i obeležena je teritorija “Zhangjiajie Sandstone Peak Forest National Geopark”. Od 2004. godine Zhangjiajie Geopark se nalazi na listi UNESCO svetskih geoparkova.

Najznačajnije geografske karakteristike parka su formacije uzdignutih kamenih stubova koje dominiraju parkom. To je rezultat višemilionske erozije. Tokom cele godine, vlažnost vazduha je velika i lisće je veoma gusto.

Ovi vertikalni stubovi uglavnom su posledica erozije, ali i rezultat širenja leda u zimskim uslovima. Ove dramatične stenčuge su obeležje kineskog pejzaža i mogu se naći u mnogim drevnim slikama.

„Avatar Hallelujah Mountain“ je jako zanimljiv deo ovog kompleksa i pojavljuje se u čuvenom filmu Avatar, nakon kojeg je i dobio jedinstveno ime. Prema ljudima iz uprave ovog parka, fotografije ovih prelepih pejzaža, inspirisale su plutujuće planine, koje se mogu videti u filmu.

Vožnja žičarom i fotkanje sa vidikovca su svakako aktivnosti koje se bez dileme mogu svrstati u pravom smilu reči u putovanje iz snova. Naravno, pored planinarenja, postoje još nekoliko znamenitosti: obližnje jezero, prvi prirodni most na svetu, spomenici kineskim herojima i tako dalje. Evo dobrog video klipa u kome je sve ovo objedinjeno.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: