Balkan Mistična mesta

Magura – praistorijska pećina Bugarske

Da li ste ikada bili u pećini u kojoj je živeo praistorijski čovek? Verujem da većina nije, pa u ovom postu, nakon čarobnih oblika stena Belogradčika vodimo vas u Maguru, najpoznatiju pećinu ovog tipa u regionu.

Magura, širi prikaz gornje slike
Magura, širi prikaz gornje slike

Magura se nalazi na oko 25 kilometara od Belogradčika.Put je krivudav, ali dobar, signalizacija na visokom nivou, pa prateći kartu ili znake, čak i u odsustvu GPS-a stižete jednostavno za dobrih trideset minuta do sela Rabiš u kome se nalazi pećina. Cena ulaznica košta 5 Leva, tj. nešto manje od 300 dinara u trenutku pisanja ovog teksta. Zanimljivo je, da za one, koji su već bili, omogućen je ulazak i bez vodiča, a organizovane ture kreću otprilike na oko 30 minuta.

Fotografisanje je dozvoljeno, al ne i u dvoranama sa slikama praistorijskog čoveka, koje u principu nisu na raspolaganju turistima. Međutim, zahvaljujući Dragoljubu Notevu, pribavili samo saglasnost predsednika opštine Belogradčik, gospodina Borisa Nikolova, pa ekipa TT Group imala je privilegiju da snimi crteže stare skoro 120 vekova, ili 12000 godina.

Činjenica je, da ne postoje teži fotografski uslovi od fotografisanja pećine. Jaki kontrasti usled velikih senki i blještavih reflektora eliminišu amaterizam. Bez obzira na privilegiju i mogućnost, blic smo isključili, jer poštujemo prirodne znamenitosti. Blenda je stavljena na maksimum, ISO na 2000 na Nikonu D7000, objektiv Nikor 12-24 mm. Naravno ni jedan aparat ne može preneti pravi utisak onog ogromnog prostora, ali u svakom slučaju može pripremiti čoveka za ono što ga čeka.

Stovekovne tajne Magure otvorile su se pred nama.

Ulaz
Ulaz
Prva dvorana
Prva dvorana
Put
Put
Najveći pećinski nakit u Bugarskoj
Najveći pećinski nakit u Bugarskoj
Sunčani kalendar
Sunčani kalendar, jedinstvena skica čije značenje još uvek nije odgonetnuto

 

Praistorijska svadva, tj. ples žene
Praistorijska svadva, tj. ples žena. Dokazano je da su i tada ljudi konzumirali halucinogene pečurke koje su dovodile do izmenjenih stanja svesti
Najpopularniji crtež Magure
Dinosaurusi Magure, najpopularniji crtež koji verovatno prezentuje detalje iz lova

Pitenje za ljubitelje teorija zavere:

Da li su na slici nacrteni dinosaurusi, žirafe ili nešto treće? Kako je moguće da je praistorijski čovek mogao da crta dinosauruse? Inače ovi crteži su oslikani izmetom slepih miševa, nije neki materijal, al to je što je. Slike kasnog Neolita.

Detalji
Detalji
Stalaktiti i stalagmiti Magure
Stalaktiti i stalagmiti Magure

Za kraj još samo par činjenica:

– Magura je stara oko 15 miliona godina, a nastala je u periodu kada je na ovom prostoru postojalo more.
– Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.
– Temperatura pećine leti je između 12 i 13 C, što je više nego osvežavajuće, a celo putešestvije traje nešto manje od sat vremena. Pošto se izlazi na drugoj strani brda, do parkinga nazad možete se vratiti vozićem po ceni od 2 Leva po osobi i usput fotografisati Rabiško jezero.
– Zbog pojačane kondenzacije staze su dosta klizave, pa treba biti veoma oprezan ako želite da izađete čistih pantalona

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: