Evropa

Letovanje Rimini: plaža, hoteli, hrana

Pored tradicionalnih letovališta u poslednjih par godina zbog jeftinih avionskih linija Italija biva sve zanimljivija našim turistima, a među njenim destinacijama posebno se izdvaja Rimini. Zašto? Iz oštrog pera punog detalja o Riminiju piše Jasmina Nedić.

Rimini je jedno od poznatijih italijanskih modenskih letovališta. Rivijera Riminija smeštena je na Jadranskoj obali, izmedju reka Marecchia i Ausa. Karakteriše je  15 kilometara duga, poprilično široka, peščana plaža i preko 1000 hotela smeštenih dužinom ove plaže sa velikom ponudom barova, restorana  i diskoteka.

Koncerti na plažama, žurke po barovima , klubovima do svitanja, čine Rimini poželjnom destinacijom za mlade.

U Riminiju se na plaži živi dan i noć. U većini hotela gosti mogu besplatno iznajmiti bicikle. Ulaz na plažu se ne naplaćuje, sportske aktivnosti takodje, ali se plaća suncobran i ležaljka. Ako se opredelite da letujete u Riminiju pogledajte tačno gde vam se nalazi hotel. Severni deo oko Visebella je mirniji, pogodniji za porodice sa decom I starije.

Rimini kao letovalište, baš i nije za moj ukus. U avgustu, kada Italijani koriste godišnji odmor, plaže su prepune. More je plitko. Zbog blizine peščanog dna plava boja mora u priobalju se izgubila.

Rimini sam posetila u zimskom periodu pred Novu godinu. I tad je bio živ i zanimljiv grad. Stari grad Rimini popločan šarenim mozaicima, bio je prelep u svom novogodišnjem sjaju.

Rimini se moze pohvaliti svojom 2200-godisnjom istorijom, koja počinje negde u III veku pne. Svedočanstvo istoriji predstavljaju brojne crkve, palate i drugi spomenici: Hirurgova Kuća-Domus, Augustov slavoluk,  Tiberijev most,  Katedrala Malatestiano iz XIII veka, Castel Sasmondo, Trg tri mučenika. Tu su i Muzej grada i Muzej Frederika Felinija.

Stara riblja pijaca predstavlja Monmart Riminija.

Koncerti, izložbe, filmske, pozorišne manifestacije, performansi, i druge, čak i gastronomske  manifestacije, čine ovaj grad živim tokom cele godine.

Rimini je grad Frederika Felinija. 2013 godina je posvecena Frederiku Feliniju – ” Felinianno 2013”. Dvadeset godina od njegove smrti obeležava se filmskim projekcijama, seminarima, izložbama fotografije iz života ovog umetnika i dr.

Šta treba probati u Riminiju

Svakako La piadina riminese . Dostupna je na svakom koraku, može se i poneti. Najčesće je punjena šunkom i mozarelom, ali moze biti i vegeterijanska, pa čak i čokoladna. Naravno tu su i cipal, skuša, šcampi i dr. U zaledju rivijere Riminija nalaze se bogati vinogradi, te obavezno treba probati i vina iz ovog kraja. Prognoza vremena za Rimini data je ovde.

Uzdravlje
Rimini vas čeka, Uzdravlje!

Iz Riminja možete napraviti dobre izlete: obići državicu San Marino, koja je samo na desetak kilometara udaljenosti od grada. Bolonja i Firenca su udaljene od Riminija na oko 100 kilometara, a do Ravene ima 50-tak kilometara.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Rimini je sjajan, zabavan, divnih plaza i toplog mora, jedino sto nase agencije mahom rade krs hotele oa tu treba biti oprezan

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: