Saveti

Koferi za letovanje

3 plava kofera sa točkovima

Da li ste u potpunosti zadovoljni svojim sadašnjim koferom ili samo želite da kupite novi? Naravno da nijedna osoba ne treba da bude bez kofera – ali ako imate nekvalitetan ili nepouzdan kofer, onda on može da vam stvori više štete nego koristi.

Kako se kofer ne kupuje često i uglavnom ga koriste i ostali članovi domaćinstva, a ne samo vi, prilikom kupovine treba proveriti i proceniti nekoliko parametara kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja na putovanju. Zato u nastavku sledi mala pomoć: vodič kroz izbor idealnog kofera za letovanje, ali i putovanje u širem smislu reči.

Razmislite o tome kako putujete

Kofer sa ključemAko putujete samo avionom, verovatno ne želite da dodatno plaćate za svoj prtljag – onda obratite pažnju da kofer koji kupite bude standardne veličine. Pre kupovine se informišite na internetu koje veličine kofere odobrava avio kompanija kojom putujete. Onda nećete imati dodatne troškove prilikom ukrcavanja na avion.

Ukoliko češće putujete autobusom ili vozom, možda ne bi bilo loše da razmislite o posebnom tipu kofera koji više liči na torbu sa točkićima. U skladu sa tim, ova vrsta kofera je lakša i sa njom se lagodnije možete kretati kroz gužvu na stanicama. Standarde za low cost letove pogledajte ovde.

Dodatne pregrade na koferu

Za sve one kojima je bitno da brzo dođu do dokumenata za putovanje ili sitnica poput knjiga i novina, dobar izbor su koferi koji imaju dodatne džepove i pregrade sa strane. Postoje i koferi sa posebnom pregradom za laptop i tablet uređaje – ako ste često na poslovnim putovanjima, pa vam je pristup tehnologiji neophodan.

Za one koji žele da u potpunosti budu osigurani od krađa, postoje koferi sa skrivenim rajsferšlusima.

Najbolji materijal za kofer

Materijali za kofere se kreću od mekih do tvrdih. Meki su praktičniji jer dozvoljavaju veću manipulacijom prilikom pakovanja i lakši su za nošenje – na primer, možete u kofer spakovati više stvari nego što na prvi pogled izgleda da je moguće.

Tu uvek stane „samo još ova stvar“.

Međutim, tvrdi koferi, iako manje praktični, bolje štite stvari koje su unutar kofera i sa njim ste sigurni da se neki delikatniji predmeti neće slomiti. Koferi od mekših materijala se mogu „iscepati“ usled nepravilnog rukovanja ili prilikom susreta sa oštrim predmetima, što se tvrdim koferima ne može destiti. Tvrdi koferi se ne mogu „iscepati“, ali se vrlo lako grebu.

Kod tvrdih kofera nema dodatnih pregrada i srkivenih džepova.

Treba misliti i na to gde ćete i kako čuvati kofer u svom domu
Treba misliti i na to gde ćete i kako čuvati kofer u svom domu. Ako živite u malom stanu sa ograničenim prostorom za odlaganje stvari, onda je bolje da se odlučite za kofer koji je napravljen od mekših materijala, jer on lakše oprašta „guranje“ i „gnječenje“. Tvrde kofere možete upropastiti ako ih ne skladištite na adekvatan način.

Metalni rajsferšlusi i ručke su izdržljiviji i kvalitetniji od plastičnih – što kofer ima više metalnih delova, to je bolji.

Najizdržljivji je aluminijumski kofer, ali je ujedno i najteži od svih.

Svakog dana se razvija tehnologija proizvodnje, pa se očekuje da u budućnosti bude sve više kofera od vrlo izdržljive, ali i vrlo lake plastike.

Mala napomena: ručke koje se mogu potpuno uvući u kofer su izdržljiviji od onih koje se samo delimično mogu sklopiti u telo kofera.

Žuti koferi sa četiri i dva točka

Boje kofera

Nekada su svi koferi izgledali isto – napravljeni od kože, u netralnoj boji poput crne ili braon. Međutim, sa razvojem industrije došlo je do evolucije dizajna kofera, pa se danas može naći sve – od klasičnih do neobičnih, modernih kofera.

Prednost neutralnih kofera, bez šara i jarkih boja, je to što ih lakše možete uklopiti uz svoje odevne kombinacije. Ako kupujete jedan po jedan kofer u periodu od par meseci ili godina, a ne ceo komplet odjednom, lakše ih možete sve uklopiti da budu koliko-toliko slični. Međutim, ako se odlučite za moderniju verziju, od nekog zanimljivog materijala i sa upadljivom šarom, onda će vam biti vrlo lako da svoj kofer prepoznate kako na aerodromu tako i gde-god da putujete. Takođe, oni su mnogo zanimljiviji od klasičnih.

Kakve točkiće kofer treba da ima?

 

Kofer sa 4 točka
Kofer sa 4 točka

Koferi uglavnom imaju ili dva ili četiri točkića. Verzija sa četiri točkića je bolja ako želite da imate što veću kontrolu nad koferom – možete ga okrenuti za 360 stepeni i lako pomerati ispred, iza ili pored sebe. Takođe su vrlo pogodni za kretanje po uskim prostorima, kao što je uzani hodnik koji vodi do aviona. Baš zbog laganog kretanja ovi koferi mogu da budu malo problematični na brdovitim terenima ili na većim nagibima – lako može da se otkotrlja. Na ovakvim koferima, točkići su namontirani „spolja“, pa je to njegovo ranjivo mesto.

Kofer sa dva točkića, sa druge strane, može da se kreće samo napred i nazad. Manje je ergonomičan od „četvorotočkaša“, ali je praktičniji za korišćenje po gradu i po neravnim površinama. Točkići su uglavnom ugrađeni u samo telo kofera, što je bolja opcija.

Ako vam je jedino bitno da u koferu stane što više stvari – onda se odlučite za kofer koji uopšte nema točkiće. Naime, tako možete iskoristiti svaki centimetar kofera, bez ručki i dodatnih delova koji bi ga takođe trošili.

Idealni kofer za letovanje

Upravo je leto period kada većina nas putuje – što znači da su tada koferi najviše u upotrebi. Kako se pakovanje za letovanje razlikuje od pakovanja za zimovanje, potreban je i drugačiji kofer. Nosimo manje stvari, ili bar manje teške stvari. Nema više jakni, čizmi, opreme za skijanje. Zapravo, sve što jednoj osobi treba za letovanje može da stane u ručni prtljag. Za slučaj da se ipak odlučite za regularan kofer, pročitajte par naših saveta.

Ako planirate da koristite gradski prevoz u mestu letovanja, onda je bolje da se odlučite za što kompaktniji i manji kofer. Kako se veliki broj pljački dešava upravo na letovanju, trebalo bi razmisliti o koferima koji imaju ugrađenu bravu i poseban sistem za zatvaranje. Ukoliko samo vi imate ključ, mala je verovatnoća da će baš vaš kofer biti opljačkan. Uglavnom će se odlučiti za one koje je lakše „obiti“.

Gde kupiti kofer?

Pretraživanje prodavnica i isprobavanje kofera može biti zamorno – posebno ako treba da kupite kofer baš pre letovanja i imate gomilu obaveza. Zato je naš predlog online prodavnica kofera gde vam izabrani kofer donesu na kućnu adresu – a dostava bude besplatna.

Na sajtu Pulseserbia.com imate veliki izbor kvalitetnih kofera koji su napravljeni od 100% polikarbonata. Ovaj materijal putne torbe i kofere čini otpornim na oštećenja uz istovremenu malu težinu. To ih automatski čini pogodnim za avionski saobraćaj, gde postoji ograničenje težine prtljaga na 20-23 kilograma.

Dodatni plus je što uz kofere kupljene ovde dobijate garanciju dve godine. Pogledajte i uputstvo koje je dato za izbor kofera. Sigurni ste da će vas kofer dobro služiti na mnogim letovanjima i putovanjima. Pulse koferi dostupni su u tri dimenzije: veliki – 4kg, srednji – 3,2kg i mali kofer – 2,7 kg. Takođe, postoji dodatna sigurnost u vidu TSA LOCK sistema koji je napredniji metod od katanca sa ključem.

Ukoliko je ono što vas koči u online kupovini to što kofer ne možete da isprobate i vidite uživo, Pulse koferi nalaze se u i maloprodajama širom Srbije. Na vama je samo da izaberete boju i dimenzije.

Promo.

Kvalitet koferaPro
Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Na sajtu Pulseserbia.com imate veliki izbor kvalitetnih kofera koji su napravljeni od 100% polikarbonata. Dodatni plus je što uz kofere kupljene ovde dobijate garanciju dve godine. Članak je napisan u saradnji sa kompanijom Puls.

Sending
User Review
3.67 (6 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: