Evropa

Jokulsarlon Lagoon – najhladnija plaža na svetu

Iako su prve asocijacije kada se spomene plaža  – more, vreli pesak i sunce, nisu sve plaže baš “tople”. Sada vas vodimo na jednu “hladnu” plažu koja zbog svojih nestvarnih oblika sa pravom zaslužuje mesto na listi najpoznatjih plaža sveta. Možda čak i najhladnija.

Jokulsarlon   – u bukvalnom prevodu “glečerska rečna laguna” – je najveće glečersko jezero na Islandu koje se nalazi na južnom kraju glečera Vatnajokil, između nacionalnog parka Skaftafel i Hofn, u jugoistočnom delu Islanda. Između 1934. i 1935. godine islandski glečeri su počeli da se lome u komade i odvajaju sa ivica Atlantskog okena, kada je počelo i njihovo topljenje.

Kao posledica toga u tom period se pojavilo jezero koje je tada zauzimalo površinu od 7,9 km2. Od tada površina jezera neprekidno raste zbog topljenja islandskih glečera, što je direktna posledica globalnog zagrevanja planete.

Laguna je sada udaljena 1,5 km od okeana ,a do 1975. godine površina mu se povećala više od dva puta pa sada zahvata površinu od 18km2. Nedavno je jezero Jokulsarlon  postala najdublje jezero na Islandu sa dubinom od 248 m, jer se površina glečera koji se tope proširila.

Veličina čitave lagune se četvorostruko uvećala od 70-ih godina prošlog veka i danas se smatra jedinom od prirodnih čuda Islanda.

Do lagune se dolazi rutom 1 koja ide između Hofna i Skaftafela. Jokulsarlon je jako blizu okeana, a kombinacija delovanja glečera, reke koja ističe iz jezera i uticaja okeana mogu na kraju dovesti do toga da se ovo jezero pretvori u neku vrstu vodenog rukavca mora.

Postoje planovi da se ovakav scenario spreči jer jedini put kroz ovu oblast ide preko kopnenog suženja u blizini lagune pa bi ovo spajanje sa morem izazvalo njegovo potapanje.

Veliki komadi leda koji otpadaju sa ivica glečera Vatnajokill visoki su i do 30m.

Oni pune lagunu pravim ledenim gromadama od kojih neki ledeni bregovi imaju fantastične oblike koje je priroda sama izvajala, pa je kontrast plave vode i beline leda fascinantan. Zbog toga je ova laguna više puta bila scenografija poznatim holivudskim filmskim hotivima poput filmova o Džemsu Bondu “A View to Kill” i “Die Another Day” kao i filmova “Tomb Rajder” i “Betmen”.

Posle snimanja filma “A View to Kill” počela je i najezda turista, a najveća atrakcija za njih je polučasovna vožnja brodićem po laguni.

Na obali ovog jezera tokom leta treba paziti na velike galebove, skuas, čija su gnezda na plaži pa povremeno mogu postati i agresivni u želji da ih odbrane.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: