Balkan

Devetaška pećina u Bugarskoj

Iako smo za Bugarsku oduvek bili na zapadu, kad je turizam u pitanju, ova drevna država Balkana je nekoliko klasa ispred Srbije. Prvi argument jeste da ona ima more, al i pored toga zimski turizam je fantastično razvijen, kao i seoski, religijski i tako redom.

U ovom postu, nastavljamo sa prirodnim lepotama i raritetnim destinacijama. Već smo govorili o praistorijskoj pećini Maguri pored Belogradčika, a sada vam predstavljamo  Devetašku pećinu.

Kao što obično biva, dobila je ime po najbližem selu, a nalazi se na desetak kilometara severoistočno od Loveča, severni deo centralne Bugarske.

Ova pećina ima još dva imena, Maarata i Oknata, zbog sedam različitih veličina rupa koja se nalaze na plafonu pećine, sa kojih dopire sunčeva svetlost i osvetljava centralni prostor kao i dva njena susedna polja. Slika iznad.

Početkom 1950. godine, počela su ozbiljna istraživanja pećine, sa idejom da se ovaj prostor pretvori u skladište. Istraživanja i studije pokazuju da je pećina bila naseljena, sa prekidima, u skoro svakoj istorijskoj epohi. Najraniji tragovi ljudskog prisustva datiraju još od ranog kamenog doba, oko 70.000 godina pre nove ere. Računa se da je jedna od najvažnijih pećina, kad su u pitanju kulturne zaostavštine iz Neolita (6 milenijum – 4 milenijum pre nove ere).

Glavni ulaz u pećinu je 35 metara širok i 30 metara visok. 40 metara nakon što udjete u pećinu, ona se širi, oblikujući prostranu dvoranu. Visina hale je nekoliko desetina metara, a u nekim oblastima dostiže i do neverovatnih sto metara.

Nakon nekoliko minuta hoda od ulaza, videćete dva tunela koja se račvaju. Levi prolaz je dugačak dva kilometara. Primetićete manju reku koja teče pored glavnog tunela i uliva se u veću reku „Osam“. Desni put je topliji i veoma suv. Ovaj desni hodnik ima visinu od dva metara i širinu nešto više od pet metara. Veoma autentično. Kasnije, prolaz se proširuje u pravougaonu halu, jedna od dvorana je preko petsto kvadrata. Ovaj prolaz se završava sa malom galerijom u okrugloj prostoriji, koja nosi ime „Oltar“.

Pećina je proglašena prirodnim bogastvom od posebnog značaja. Uporediva je sa našom Potpećkom pećinom, pa svi koji simpatišu speleologiju, evo novog izazova. Bugarska je relativno jeftina država, a pećine su zimi tople!

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: