Hrana i vino

Dani Caribrodske šušenice – foto izveštaj

Piše i fotografiše: Milan Todorović

U nedelju 22. novembra, a dan posle Aranđelovdana, na obodu Jugoistočne Srbije, nekada Caribrodu, tj. današnjem Dimitrovgradu održana je jedna konkretna i pragmatično opravdana gastro manifestacija za gramatičke čistunce čudnog naziva „Dani Caribrodske šušenice„.

Šušenica je lokalno odomaćeni naziv za sušenicu tj. pečenicu, tj. za komade svinjskog mesa koji se termički tretiraju dimom. Tradicionalna tehnika iz vremena kada nisu postojali rashladni sistemi, sa ciljem da meso što duže ostane u upotrebi.

Uostalom, da ne nagađam, evo nekoliko fotografija, pa ukapiraćete o čemu se radi, tj. svaka dilema se nedvosmisleno razbija malim eksperimentnom degustacije. Oni koji su posetili manifestaciju znaju o čemu govorim.

Cene šušenica se kreću od 1000 do 1200 dinara za jedan kilogram. Cene slanine oko 700 dinara, a peglane kobasice (pirotski specijalitet u kojem se temperaturno ne tretira meso, već se suši na vetru) oko 3000 dinara. Pored toga, ogroman izbor različitih vrsta dimljenih kobasica varira od  900-1200 dinara.

I dok se nutricionisti natežu oko toga da li je meso zdravo ili ne, ja sam se vratio sa punom kesom ovih delikatesa. Prosudite da li sam imao izbora:

Dani Caribrodske šušenice
Dani Caribrodske šušenice, sportska hala u Dimitrovgradu
Degustacija sušenica
Šušenice spremne za degustaciju
A stremne i za kupovinu
A spremne i za kupovinu
Neki koriste i oficijelne nazive
Neki koriste i oficijelne nazive
Dimljene kobasice za prave gurmane
Dimljene kobasice za prave gurmane
Pirotska peglana kobasica
Pirotska peglana kobasica je odavno „brendiran specijaliet“ i savršeno upotpunjuje i ovu manifestaciju
Udrženje Temštanka sa veoma diferenciranom ponudom
Udrženje Temštanka sa veoma diferenciranom ponudom
Kažu da spremaju sarme od čak 7 vrsta lišća (od vinove loze do lipovog lišća)
Kažu da spremaju sarme od čak 9 vrsta listova (od vinove loze do lipovog lista)
Naravno, etno vegeterijanski specijaliteti
Naravno, etno vegeterijanski specijaliteti, nije ipak sve u mesu
Etno konak Toša
Naš interni pobednik na manifestaciji je ekipa sa štanda „Etno konak Toša„, jer TT Group je ipak turistički portal

Kao dodatnu motivaciju za posetu opštini Dimitrovgrad prilažem i par dodatnih linkova:

http://www.tt-group.net/video/mahala-sumije/
Kanjon reke Jerme
Dragovita
Crkva Svetog Nikole u Planinici
– http://www.tt-group.net/video/posveceno-mom-caribrodu/
http://www.tt-group.net/video/selo-poganovo-u-slikama/

Hvala Srđanu Savovu na pozivu za manifestaciju, a molim vas kroz komentare napišite ko je i zvanično pobedio na takmičenju. Čuo sam da je Lepi Brka u žiriju.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Koliko je meni poznato, s dve kese. Ali nećemo sad da sitničarimo.
    Zahvaljujem na srdačnom gostoprimstvu i odlično odigranoj ulozi vodiča kroz Dimitrovgrad ovog lepog dana koji ni kiša, sumaglica i hladnoća nisu uspele da pokvare.

  • U žiriju pored Lepog Brke bio je Ivan Zvezdev, najpoznatiji bugarski kulinar i šoumen. Pobednik takmičenja za „Naj blagu caribrodsku šušenicu“ je „Pi mes“ iz Pirota, drugo mesto Restoran Sunce iz Dimitrovgrada i treće mesto „Krivako“ iz Pirota.
    Najbolje uređen štand bio je štand Restorana Sunce iz Dimitrovgrada.

  • Ja sam jedan od ucesnika manifestacije dani caribrodske susenice a ujedno i pobednik za Naj blagu Caribrodsku susenicu, i veoma sam zadovoljan samom organizacijom ove uspesne manifestacije sve je bilo na visokom nivou samo imam jednu malu zamerku manifestacija da ne bude nedelja , bila bi veca poseta da je petak ili subota

    • Poštovanje Bane,

      Najpre čestitam, i delim sa Vama svoje skromno mišljenje da je organizacija za po prvi put odlična. Nadam se da će organizatori pročitati Vašu sugestiju i razmotriti je sledećeg puta. Prosto to su organizacione procene i možda ste u pravu, a možda i ne.

      Dodao bih samo da vreme u meteorološkom smislu reči nije išlo na ruku, da je bio lep dan, bilo bi sigurno mnogo više poseta…

      Želim i dalje uspeh u narednim izazovima,
      Milan Todorović

  • Iz ovog za sada skromnog izveštaja od organizatora, stiče se dojam da je manifestacija uspešna, te jasno da je s njome napravljen „proboj“ u turizmu.Ovom manifestacijom ste stavili naglasak na gastreonomiju, a hrana je dobar mamac da privuče turiste. Moj savet bi bio da za sledeću dobrano uključite kao prateće ( ali veoma važne) muziku, pesmu , rukotvorine, jer etnolozi koji se bave specifičnostima jedan narod procenjuju prema nošnji, muzici, gastronomiji i tradicijom koja može biti prikazana gostima kao uspešni perfomans nađeg čoveka.Mi možemo, mi smo specifičan narod koji nesme biti na zaćelju u odnosu na druge-Pozdra<v Tomislav Elenkov KOZARA

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: