Turizam Srbije

5 turističkih znamenitosti opštine Medveđa

Medveđa

Piše: Vlada Jovanović

Posmatrajući turistički potencijal planinsko-kotlinske oblasti južne Srbije, nailazimo na široku ponudu prirodnih i antropogenih turističkih motiva. Na prostoru od 524 km2 u 44 naselja opštine Medvedja susrećemo čitav šaroliki karakter turističkih destinacija i lokaliteta.

Sijarinska banja

Polazimo od glavne turističke destinacije opštine Medvedja i to Sijarinske Banje, koja je udaljena 9 km od Medvedje, i koja na samom ulazu u ovo turističko mesto pruža u ponudi gejzir sa rekreacionim kompleksom mineralnih bazena u sklopu ovog prirodnog vodoskoka.

Inače ovaj gejzir se prvi put pojavljuje 1964. godine pri prvim radjenim istraživanjima, visine je od 8 metara, temperature vode od 72°C, što mu omogućava treće mesto u Srbiji po visini temparature vode.

Tokom turističke sezone glavna atrakcija za sve turiste sigurno predstavlja ovaj gejzir koji sa bazenima i obližnjim hotelom nudi čitav spektar usluga i prostora za uživanje, odmor i rekreaciju svim turistima regiona, zemlje a i inostranstva.

Prelistavajući turistički potencijal Sijarinske Banje ne smemo zaobići mineralne izvore  širom ovog mesta. U

ponudi je 18 mineralnih izvora, od kojih je većina kaptirana, što bi predstavljalo uredjenje samog izvora za turističke posete i konzumaciju vode šireg kruga blagotvornog dejstva. Neki od najznačajnih prirodnih mineralnih izvora vode su: Snežnik, Jablanica, Raj, Spas, Kiseljak, Hisar, Borovac, Suzica

Svedoci delotvornosti ovih izvora su dugogodišnji posetioci i gosti ovog turističkog mesta.

Putokaz
Putokaz

Selo Petrinje i Ćorov vodopad

Završavajući pisano predstavljanje prvog značajnog potencijala opštine Medvedja, krenućemo dalje od Medvedje magistralnim putem M-9  ka selu Maćedonce i zadržaćemo se u manjem selu Petrilje.

Ovde posećujemo relativno novu turističku destinaciju „Ćorov vodopad“ koji upravo ovih dana doživljava svoje uredjenje i potpuno adaptiranje za posete turista u predstojećoj turističkoj sezoni.

Vodopad Ćorava strana
Ćorov vodopad

Vodopadi kao takvi predstavljaju prirodnu turističku atrakciju i fenomen, pa tako i „Ćorov vodopad“  karakteriše da je erozivnog tipa, nastao je na delu toka kraćeg potoka koji se uliva u reku Jablanicu, visine je 20 metara a izdašnost potoka na samom izvoru je dovoljna da ne postoji mogućnost presušivanja tokom cele godine.

Samim tim pruža turističko uživanje svakodnevno dostupno. Pored samog vodopada je uredjeno izletište koje se sastoji od dela za kampovanje, piknik i parking prostora.

Tularska Banja

Nastavljajući tim istim magistralnim putem od sela Petrilje još 9 km ka selu Tulare, dolazimo u Tularsku Banju. Inače ova Banja još uvek čeka dopunu svoje turističke ponude iako obiluje mineralnim izvorima i krajolikim pogledom prirodne sredine.

Trenutno je dostupan i sredjen bazen za kupanje u samom centru sela, betonske konstrukcije sa ravnim dnom, zapremine 3000 litara, inače bazen je ispunjen mineralnom vodom sa konstantnim izvorištem toplote 30°C, koja je postojana tokom cele godine i leti i zimi.

Nedaleko od kao što smo rekli prirodno bogatog Tulara, 3 km van magistralnog puta dočekuje nas upotpunjavanje turističke ponude sa jednim antropogenim izrazom u vidu ruskog manastira „Bogorodica Brainska“ u selu Mala Braina. Ovo svetovno zdanje ovekovečio je srpski car Uroš Nejaki 1355. godine i u njega naselio ruske monahe svetogorskog manastira sv. Pantelejmon.

Manastirao je stradao za vreme turaka, ali od 1997. godine počinje obnova ovog manastira pod inicijativom lokalnih meštana i danas je ovaj manastir u kvalitetnijem zdanju dostupan turistima.

Ovim zaokružujemo reprezentativnu ponudu turističkog potencijala opštine Medveđa i naravno dajemo napomenu da postoji još čitav niz lokaliteta i destinacija kojima je potrebno sredjivanje, uredjenje i adaptacija da bi se uvrstili u turističku ponudu ove opštine.

Preporuka
  • Ocena:

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: