DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Vremenska prognoza
Turska


Ostale države
za vaše
novo letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2015

Turska 2015


Vi ste ovde: TT Group >> Letovanja >> Letovanje u Turskoj >>Belek leto Turska: plaže, hoteli, izleti


Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262


Hotel sa bazenom u BelekuUkoliko ste razmišljali da svoj odmor provedete u Turskoj ali ste odranije posetili mnoga mesta tipa Antalije, Sarimsaklija, Bodruma i slično, verovatno ste čuli za Belek kao dobru alternativu već isprobanim letovalištima.

Belek ostavlja podeljen utisak na posetioce. Neki mu zameraju to što se gotovo ceo sastoji od hotelskih kompleksa i ima relativno mali gradski centar, dok je nekima (pogotovo roditeljima sa malom decom) upravo to interesantno. Naime, Turski hoteli su odavno poznati po visokom nivou usluge, opremljeni su do savršenstva i mnogi od njih obezbeđuju celodnevne zanimacije za decu pa se roditelji mogu prepustiti odmaranju.

Prilikom rezervacije jedino treba proveriti da li izabrani hotel prima decu, jer je donedavno postojala politika da pojedini hoteli ne primaju male goste. Dobra stvar je što postoji bukvalno gomila hotela, na kraju krajeva ovaj resort se sastoji od njih i naći ćete alternativu brzo i lako.

U svakom slučaju, bilo kojoj grupi da pripadate kroz ovaj tekst ćemo vam pokazati da se u Beleku može pronaći ponešto za svakoga.

Atrakcije: Golf i ronjenje u Beleku

Tereni za golf

Ukoliko ste tip turiste koji voli dešavanja na odmoru, toga vam ovde neće manjkati. Uz malo dobre organizacije, možete birati između aktivnosti koje se nude u hotelima (tenis, bazeni streličarstvo i slično).

Dalje, Belek je turski ali i regionalni centar golfa pa se ovde možete do mile volje prepustiti čarima ovog sporta.

Ronjenje (diving)Diving (ronjenje) je takođe odlična opcija, naravno ukoliko ponesete svoju osnovnu opremu, i ronite u blizini obale nećete videti mnogo, međutim ukoliko se odlučite za neki od ronilačkih izleta gde vas brodom voze do atraktivnih lokacija, spremite dobar podvodni fotoaparat jer će vam trebati.

Ukoliko unajmite kola možete sebi naraviti fantastične izlete do Koprulu Kanjona, koji je na nekih pola sata vožnje, gde je u krugu od 100km najbolja lokacija za rafting.

 

Antička zaostavština Beleka

Rimski most OlukluUkoliko ste od onih kojima svaki odmor mora biti ispunjen posetom nekim spomenicima kako prirode tako i istorijskim, na već pominjanom izletu do Kuprulu Kanjona, koji se treba i to reći nalazi u nacionalnom parku, možete videti fascinantni rimski most Oluklu (slika levo) a nedaleko je i most Bugrum.

Oba mosta su u svoje vreme bili vrhunski inženjerski dometi nešto kao Stari most u Mostaru. A kad vam otkažu noge od hodanja po prelepom nacionalnom parku tu su fenomenalni riblji restorani uz reku. Neizostavno je probati lokalnu pastrmku, pravi sveže ulovljen specijalitet. Sa druge strane, ako ste rešili da provedete ceo dan ovde, a imate vodiča, pustolovni duh ili ste se bar dobro opremili mapama i informacijama iz hotela, predlažemo nešto što naše agencije još nisu uvrstile u ponudu.

Rimski lokalitet Selge

Koprulu kanjon i nacionalni parkSvega desetak kilometara od Koprulu nacionalnog parka, pruža ne samo fantastičan čas iz istorije, o prosperitetnom lokalitetu i gradu Selge koji je propao zbog problema sa vodom već i mogućnost za fotografisanje sa fantastičnih vidikovaca, hiking, biciklizam pa i prenoćište.

Naime lokalni seljani su polako počeli da razvijaju turizam, pa će vas rado ugostiti u svojoj kući ako imaju mesta. Eto vam prilike da provedete malo vremena u nekom drugačijem seoskom domaćinstvu i probate lokalnu organsku hranu.

suton nad plažom
Antički grad Selge, slika iznad i nacionalni park kanjona Korpulu, slika desno

Grad Perge i Aspendos

Antički grad PergeLjubitelji spomenika i istorije, koji pak igraju na sigurno, će svakako obići antički grad Perge, koji je nekada smatran jednim od najlepših gradova u starom svetu, a potom će obići i Aspendos.

Aspendos je amfiteatar koji se nalazi na nekih 11 kilometara od Beleka i u njemu se u zadnje vreme odigravaju lažne borbe gladijatora po uzoru na nekadašnje borbe. Ukoliko Vam je ovo ipak malo previše i borbe gladijatora vam nisu zanimljive treba znati da se ovde u julu i avgustu svake godine održava festival baleta i opere a nisu retke ni pozorišne predstave. Sa druge strane ako vas i ovo ne zadovoljava svetski poznata plesna trupa Vatra Anadolije (Anadolu Atesi) ovde održava svoje atraktivne nastupe. Od trbušnog plesa do modernog baleta te pozorišta u njihovim nastupima je sve kombinovano i nije potrebno poznavati jezik, da bi se u potpunosti uživalo u njihovim zaista vatrenim nastupima. Ovo je standardna destinacija za sve koji svoje leto provode u Antalijskoj oblasti.

Ukoliko vam je pak samo do laganog ručka i izleta u manje divlju prirodu imate i Kursunlu vodopade. Prelepi vodopadi su na svega pola sata vožnje od Beleka. Sat vremena vam je dovoljno da obiđete sve atraktivne lokacije a potom birajte gde ćete da se zasladite nekim mezetlukom. Domaćini su odavno prepoznali ovaj lokalitet pa tako restorana i kafea sa vidikovcima ne manjka.

Plaže u Beleku i aktivnosti na njima

Plaže u Beleku su posebna priča, nekih 17 kilometara sitnog peska i kristalno čistog mora čeka na vas. Naime, ovdašnje plaže nose plavu zastavicu te su prema tome označene kao oblast izuzetne čistoće. Ovde se legu i zaštićene Kareta Kareta kornjače, pa je to jedan od razloga zašto je ronjenje popularna aktivnost, videti ih u njihovom prirodnom staništu je neprocenjljivo.

Plaže u Beleku
Primer plaže u Beleku

No, ako vas priroda ne očarava i na plaži tražite opuštanje, u svakom momentu možete da odete u hamam na plaži, bogazkent hamam beach. Za nekih 30 evra se dobija full ugođaj turskog kupatila, i masaža celog tela mirisnim uljima a sve traje 90 minuta.


Zeynep Golf Resort, karakteristični hotelski tip smeštaja za Belek

Raspitajte se u svom hotelu (uglavnom svi hoteli sarađuju sa njima) gde se nalaze od vaše lokacije i ako ste kojim slučajem udaljeni od hamama, dovoljno je da obavite poziv sa recepcije i oni dolaze po vas svojim kolima i prevoz ne plaćate.

Sam grad Belek, kao što smo rekli ostavlja podeljen utisak. Naravno ukoliko vam je ostalo snage od izleta, domaće hrane, plaža i hamama, naravno da ćete hteti i sami da formirate utisak o ovoj novoj Budvi, kako je neki naši turisti zovu zbog užurbane šoping atmosfere i mnogo betona. Ovo se donekle ublažava novim replikama rimskih akvadukta i kapija kojima se pokušava dočarati duh onoga što se nekada ovde nalazilo.

Šoping

Verovatno ćete se uputiti ka lokalnoj šoping zoni Kadriye, gde ćete u glavnoj ulici moći da birate od jeftinih suvenira kakve nalazimo svuda pa do dobre turske kožne galanterije, povoljnog srebra i ulične hrane koja je izuzetna. Da Belek ipak nije samo jedno od sličnih letovališta u svetu i da se se ipak u ovde može doživeti Turska pokazuje i lokalna pijaca kadriye. Među začinima koje jedva izgovaramo, lokalnim proizvodima i šarenilom voća i povrća povremeno se nađu i lokalne žene koje na velikim panjevima ručno razvlače kore za pite, gozleme i pide te ih peku na licu mesta. Zgodno za predah i sumiranje utisaka o Beleku.


Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2024, All Rights Reserved.