Turizam Srbije

Zvorničko jezero i Mali Zvornik

Reka Drina, pomalo divlja i neukrotiva, može biti veoma atraktivna za odmor. Posebno je zanimljiva u delu oko Malog Zvornika, gde je izgradnjom hidroelektrane stvoreno veštačko jezero, koje predstavlja raj za ribolovce, ali i sve druge ljubitelje prirode.

Mali Zvornik je grad u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali Drine, koji čitav svoj razvoj vezuje za reku i jezero. Njegov dobar gografski položaj i relativno mala udaljenost od većih centara, Beograda ( 170 km ) i Novog Sada, čini ga primamljivim za turiste.

Najviše oživi tokom letnjih meseci, kada se na jezeru održavaju brojne sportske i turističke manifestacije, pod zajedničkim nazivom ,,Drina je smisao života,, od kojih su najpoznatije ,,Somovijada,,  i  „regata na Drini„. Čak i oni koji na putu do mora žele samo na kratko da se zaustave i odmore, mogu se lepo provesti i u nekom od restorana na samoj obali i uživati u specijalitetima od tek upecane drinske ribe i pogledu na jezero.

 Zvorničko jezero

Reka Drina je duga 364 km, nastaje spajanjem Pive i Tare i na kraju svog toka se uliva u Savu. Ćudljiva i krivudava, delimično je ukroćena na delu oko Malog Zvornika, gde je izgradnjom hidroelektrane Zvornik 1958.g. nastalo veštačko jezero, dugo 25 km. Ukupna površina jezera je 8,1 ha, a najveća izmerena dubina je 39 metara.

Okolna brda se ogledaju u jezeru darujući mu tamno zelenu boju sa srebrnastim odsjajem. Ukoliko želite da malo bliže upoznate jezero, šetnja na obali ili vožnja čamcem će vam svakako prijati. Rečni brzaci predstavljaju pravi izazov za sve plivače.

Jezero je bogato ribom, a najviše su zastupljeni štuka, skobalj, smudj…Najtraženiji su svakako drinska mladica i som. Neki od zaista kapitalnih primeraka uhvaćeni su na ovom delu Drine.

Upravo zato se, tokom jula meseca već 15 godina tradicionalno održava Somovijada, najpoznatija i najposećenija manifestacija u Malom Zvorniku, koja ima medjunarodni karakter. Ribolovci su uglavnom oduševljeni uslovima na jezeru i često mu se ponovo vraćaju, neki od njih u nadi da će ponoviti uspeh svojih prethodnika i uloviti neki od kapitalnih primeraka.

Regata na Drini svake godine privlači sve veći broj posetilaca. Uzbudljivim spustom čamcima u dužini od 20-ak kilometara najbolje se upoznaju sve prirodne lepote ovog kraja. Oni koji nisu toliko odvažni mogu sve to posmatrati sa obale.

Smeštaj u Malom Zvorniku

Prenoćište se može pronaći u hotelu ili u privatnom smeštaju na samoj obali Drine, što je idealno za one koji vole kupanje, sunčanje i pecanje, jer su od reke udaljeni tek nekoliko koraka. Posebna atrakcija su sojenice na jezeru, potpuno opremljene za boravak turista. Naravno, najzainteresovaniji za ovakav odmor su ribolovci, ali i svi drugi zaljubljenici u prirodu, koji žele da dožive ovakav nesvakidašnji odmor.

U video produkciji turističke organizacije Malog Zvornika potencijali ovog kraja izgledaju ovako:

Odavde je moguće otići na izlet u Radaljsku banju, koja je od Malog Zvornika udaljena 12 kilometara. Banja je u podnožju planine Boranja, i privlači posetioce najviše zbog svojih lekovitih voda i prelepe prirode.

Istorija, mitovi i legende iz Zvorničkog kraja

Pored toga što je bogat prirodnim lepotama, za ovaj kraj se vezuju i mnoge zanimljive istorijske priče. Mali Zvornik je od davnina naseljeno mesto. Postoje ostaci rimskog kastruma Ad Drinum, koji je povezivao obe drinske obale.

Pažnju svih posetilaca Malog Zvornika privlače ostaci utvrdjenja na brdu sa leve obale Drine, u Zvorniku (BiH), nazvani Jerinin grad. Tvrđava je izgradjena u 13. Ili 14. veku. Legenda kaže da ju je gradila prokleta Jerina, žena Đurađa Brankovića, u narodu omražena zbog svog raskalašnog života.

Jerina je naredila da se kamen za gradnju grada dovlači iz naselja koje je bilo udaljeno 12 kilometara, tako da je taj deo puta kojim je kamen prenošen nazvan – Put kamena. Postoji i Jerinina staza strasti, put od gradske kapije do njenih odaja gde je zavodila mlade junake a kasnije ih bacala sa vrha Velike kule kako ne bi otkrili njene tajne…i još mnogo legendi koje govore o surovosti, ali i lepoti Jerininoj.

Podzemni grad u Malom Zvorniku

Podzemni grad u Malom Zvorniku je nekada predstavljao veliku tajnu za koju je znalo samo nekoliko ljudi, a danas je otvoren za javnost, mada i dalje nedovoljno istražen.

Splet podzemnih prostorija uklesanih u brdu napravljen je kao sklonište za Vrhovnu komandu u slučaju ratnog stanja. Postoji oko 70 prostorija i brojni hodnici, kao i nekoliko izlaza. Izgradjen je 1931. godine, a u njemu je 1941. g. svoju poslednju noć u Srbiji proveo Petar II Karadjordjević.

Bilo da ste ljubitelj prirode, ribolovac ili avanturista, Mali Zvornik je interesantna destinacija u kojoj ima još puno toga za doživeti i istražiti. Zato vam preporučujemo da ga obavezno posetite, jer ćete svakako uživati. Tekst napisala  Biljana Tadić.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: