Azija Mistična mesta Putovanja iz snova

Zašto je Tadž Mahal novo svetsko čudo?

Verovatno je svako od vas čuo za „Tadž Mahal„, arhitektonsko remek delo, koje pored toga što je simbol Indije, zauzima i visoko mesto na listi novih svetskih čuda. Ova jedinstvena građevina se nalazi na severnoj strani centralne Indije, južno od grada Agre i predstavlja mauzolej napravljen od belog mermera.

Sagrađen je od strane mongolskog cara Shah Jahana u slavu, ljubav, sećanje i čast na njegovu treću ženu Mumtaz Mahal. Ovo je pravi dragulj muslimanske umetnosti. Ova građevina je u sebe inkorporirala nekoliko stilova arhitekture: Mughal (mongolski), persijski, turski i indijski stil gradnje. Izgrađena je u prvoj polovini XVII veka, pod nadzorom iranskog arhitekte Ustad Ahmad Lahaurija.

Pa krenimo sa zanimljivim činjenicama u vezi Tadž Mahala

– Careva treća žena Mumtaz, umire za vreme porođaja, donoseći na svet carevo četrnaesto dete uz molbu da joj se sagradi mauzolej kakog svet nije video.
– Van zidova “Tadž Mahala” postoje nekoliko manjih grobnica u kojima se nalaze sahranjene ostale žene Jahana Shaha.
– Ubrzo nakon izgradnje ovog prelepog dvorca, Shah Jahan je stavljen u kućni pritvor od strane njegovog sina.
– Konstrukcija koristi precizne geometrijske principe, čak su i kanalizacioni otvori šestougaoni.
– U izgradnji su korišćeni slonovi. Preko 1000 slona je korisćeno da se prebace svi materijali potrebni za konstrukciju.
– Za vreme poslednjih ratova ovo arhitektonsko čudo je štićeno ogromnim skelama od bombardovanja
– Postoje glasine, da je britanski guverner bezuspešno pokušavao da proda Tadž Mahal tokom kolonizacije.
Zidovi su ukrašeni odlomcima iz kurana u kaliografskom dizajnu,
Korišćeno je 28 vrsta dragog kamenja
– Šiljak na vrhu bio je izgrađen od zlata, ali nakom skidanja od strane britanskih kolonista, zamenjen je bronzanim kakav je i danas
– Prvo je završen mauzolej, pa minareti, džamija, džavab i velika kapija, a nakon toga pijaca i odmaralište.
– U zavisnosti od doba dana, usled refleksije, kameni zidovi menjaju boju.

Tadž Mahal je u potpunosti završen 1653 godine. Sam prizor poseduje određenu vrstu magije i može da donese inspiraciju mnogim posmatračima i pustolovima. Danas, Tadž Mahal je jedno od najvećih turističkih mesta u svetu. Ovde dolazi preko 2 miliona turista godišnje. Pod zaštitom UNESCO-a od 1983. godine.

Velika grobnica u kojoj je sahranjena careva žena je centralna i najvažnija prostorija u ovom kompleksu. Oko ove grobnice se prostire veliko dvorište koje je zaista prelepo i privlači jako puno pažnje posetilaca. Putevi presecaju dvorište u tačno šesnaest jednakih delova.

Tadž Mahal kao simbol ljubavi

Tadž Mahal uvek će nositi jedan simbol, a to je simbol ljubavi. Mumtaz je zamolila cara da sagradi nešto nakon njene smrti što će reprezentovati njihovu ljubav celom svetu. Mnogo dragog kamenja sa svih strana sveta je ugrađeno u Tadž Mahal.

Postoji mnogo mitova u vezi Tadž Mahala. Bilo je potrebno oko 20 000 ljudi, 1 000 slonova  i 22 godine da bi se završila ova građevina. Nakon što je zatvoren od strane svog sina odmah nakon završetka ovog remek dela, Jahan je proveo svoje poslednje dane na prozoru gledajući dvorac koji je sagradio. On je od tada živeo u kućnom zarobljeništvu i nikad više nije kročio u svoju kulu.

Posle njegove smrti, telo je prebačeno u Tadž Mahal, i sahranjen je odmah pored žene koju je mnogo voleo. Grobnica predstavlja kuću kraljice koja odseda sada u raju.

Velika vrata

„Great Gate“ ili velika vrata je jedan od najznačajnijih simbola Tadž Mahala, i to su vrata koja vode u mauzolej. Po nekima, najimpresivnije u Tadž Mahalu je glavna kapija. Mesto na kojem se Tadž Mahal nalazi je blizu reke Yamuna.

Arhitektura

Ovo je svakako najveće arhitektsko dostignuće u celoj indo-islamskoj istoriji. Njena priznata lepota od strane mnogih profesionalaca i umetnika, ritmička kombinacija čestica i šupljine, konkavnog i konveksnog, sa laganim senkama i jako lepo estetski urađene kule i lukovi, su samo neke od obeležja ovog čudesnog mauzoleja.

Ova građevina, kao da je živa i kroz vreme kao da menja svoj stav, boje, nijanse i raspoloženje. Sastavljena je od kombinacije mermera, poludragog i dragog kamenja.

Shah Jahan je pre ovog gradio i neke manje građevine i očigledno ima dosta iskustva u ovom poslu. Precizan i genijalan plan koji ga je vodio sve vreme. Potez kao što je stavljanje grobnice na kraju jedne četvrtine, a ne tačno u centru, je samo pokazatelj umeća, jer je time grobnica dobila bolju perspektivu i dubinu u pogledu. Takođe to je jedna od boljih primera podignute grobnice u svetu.

Tadž Mahal je simetrična građevina sa akcentom na bilateralnu simetriju duž centralne ose na kojima su smeštene glavne karakteristike. Za više vizuelnih detalje obavezno pogledajte donje video klipove:

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: