Turizam Srbije

Zanimljive igre u dečijim igraonicama

Devojcica u beogradskoj igraonici

Piše: Valentina Branković

Svaka generacija dece je imala neke svoje igre, pesme, pravila ponašanja i učenja.

Svaka generacija je imala svoje igre posle škole – lastiš, badminton, igre kartama, loptom… Mojoj generaciji su jednako zabavne i vesele bile i zabave i igre na rođendanskim proslavama koje su se uvek organizovale u našim kućama i dvorištima. Ali, decenije je prošle, došle su neke nove igre, kompjuteri, konzole. Odavno su dečje igraonice u Beogradu postale deo odrastanja gde se deca na miru mogu zabaviti i veseliti bez brige da li će prosuti na tepih sok, umazati zavesu tortom ili polomiti mamin omiljeni ukras sa ormana.

Postoji bezbroj igrica koje deca mogu igrati na rođendanima i zabavama ne samo u prostranim igraonicama već i u dvorištu ili u velikom dnevnom boravku. Evo  nekoliko predloga.

Vestern parti

Nije tako teško napraviti divlji zapad u domaćoj radinosti. Pozivnice možete napraviti od starog špila karata – prelepite belim papirom znak i broj i na njemu napišite ime deteta koga pozivate.

Za pravljenje ambijenta i scenografije od materijala iskoristite sve što vam padne na pamet: zvezdice za šerifa isecite od papira, ponekad je dobra ideja napraviti ih od marcipana kao kolačiće u boji, deca bi bila iznenađena idejom; izvucite iz ormana sve šešire, marame, široke kaiševe za koje zadenete plastične pištolje; od drvenih gajbica napravite stolove i šank.

Postavite  stolicu na sred sobe – od kanapa napravite laso za hvatanje i deci dajte zadatak da ukrote „divljeg konja„.

Napravite od dvorišta ili igraonice mali salun sa crveno belim stolnjacima i drvenim stolicama. Naravno, neizbežne su i karte za igranje pokera, kao u pravim salunima na divljem zapadu! Jednostavno, napravite pravi mali kaubojski ambijent sa šeširima, odelima i „konjićima“ koje možete deci napraviti od štapa i kanapa sa grivom od vunice i običnom maskom glave konja od papira ili kartona. U nekom delu sobe ili dvorišta neka bude „stanica za vodu“ gde ćete napojiti „konjića“ i usput popiti limunadu.

Piratski brod

Veliki komad kartona lako postaje brod za plovidbu do tajnog ostrva. Možete na njemu iscrtati sve detalje gusarskog broda i nalepiti gusarsku zastavu od platna (zalepite je na vrh tog velikog broda-kartona).

Rebraste plave trake nalepite na zid – za pozadinu mora i neba. Podelite razne komade kostima gostima koji dođu na zabavu: zakrpe za oči i zavoje, marame za glavu i za pojas, široke košulje i  obavezno slikajte decu za uspomenu!

Napunite veliku plastičnu posudu sa peskom i u nju ubacite „dragulje“ – mini igračke i one male čokolade zamotane u zlatne folije koje liče na zlatnike i deca mogu da krenu u lov na zakopano blago!

Džungla

Za ambijent džungle opet možete iskoristiti velike papire i kartone sa postavku pozadine, scenografije. A ostalo: maske životinja, hranu, drveće i lijane možete napraviti sami.

Na primer: napravite krznene repove od platnenih krpica koje ćete tačkicama iscrtati i u koje ćete umotati parčiće vate; masku od papira izrežite u obliku glave majmuna ili leoparda pa kroz dve rupice levo i desno provucite tanak lastiš da je možete navući detetu na glavu. Napravite i male fišeke od papira za hranu koje ćete iscrtati tačkicama, dezen leoparda i drugih mačaka iz džungle.

U njih naspite krekere, perece, kokice i druge grickalice. Neka svako dete izabere lik neke životinje i neka proba i samo da je napravi. Da biste im napravili potpunu zabavu trebaće vam i obične trake za glavu, lažni listovi drveća (mogu se naći u radnjama sa tapetama ili knjižarama) tuba lepka, makaze, beli tvrdi papir, hamer, četkica i razne boje za detalje koje će im pasti na pamet na temu džungle.

A evo i nekoliko igara koje smo mi kao deca igrali u grupama od po šestoro, ponekad je umelo da se okupi i celo odeljenje!

Ko sam ja?

Igra je za tri i više igrača. Deca posedaju na pod u krug. Na papirićima koji se lepe sa jedne strane (post-it) napišite za svakog igrača po jedan pojam ili nacrtajte neki oblik ili lik. Taj pojam je zagonetka koja se zalepi na čelo i dete koje ga nosi na glavi ima zadatak da otkrije koji je pojam ili biće napisano na papiru.

Dete drugoj deci u krugu postavlja pitanja: da li je to zanimanje, životinja, kućna stvar, igračka, hrana i sl. U svakom krugu igre izaberite drugu temu.

Da bi igra bila smešnija dozvoljena su i pitanja poput: “Da li imam četiri noge i njušku?” ako je tema životinja. Igra je zabavna, tera na razmišljanje, zabavu i smeh.

Rodjendanski anagram

Ova igra idealna je za decu od 10-12 godina. Igra se može igrati i na engleskom jeziku pa tako vežbate i taj strani jezik. Pravila su jednostavna, podelite deci slova izrezana iz novina ili ako slučajno imate slova posebno iseckana iz neke stare društvene igre možete ih iskoristiti.

Zadajte im da pronađu reči koje se dobijaju premeštanjem slova i tako se pretvaraju u druge reči.

Dete koji najbrže složi drugu reč dobija bodove. Nagradu smislite sami.

Deca će se zabaviti, smejati, izmišljati nove reči, a odlična je i kao prava vežba razmišljanja i kombinovanja reči.

Bez kapi vode

Ovo je veoma zabavna igra koja se igra napolju u dvorištu. Pravila su jednostvna: napunite dve kante vode (važno je da u njima ima ista količina vode). Postavite kante na jedan kraj dvorišta, a dve čaše stavite na stolicu na 20-ak metara udaljenosti od kanti.

Igra se može igrati u timu ili pojedinačno gde svaki tim ili dete mora uzeti sunđer, natopiti ga u kantu sa vodom i brzo otrčati do čaše ili posude u koju će iscediti sunđer.

Cilj je da što manje vode  iscuri iz sunđera dok se trči do stolice. Ako se čaša sruši, kreće se od početka. Ako se igra u grupi onda svaki član tima mora barem jedanput otrčati sa sunđerom vode od kante do cilja.

Drugi način kako možete igrati ovu igru je da se članovi ekipe dodaju jedan drugom sunđer preko glave… tako je zabavnije i deca će se malo više nakvastiti!

Igra je zabavna, prepuna smeha i idealna za letnje vrele dane!

Igra sa tanjirima od papira

Svi koristimo papirnate tanjiriće za dečje rođendane, a da li ste znali da od njih možete napraviti odlične igre? Mogu se crtati omiljeni likovi, mogu se praviti satovi sa kazaljkama, iseći u sredini pa ih bacati na neki maleni valjak kao disk (uzmite ambalažu od folije ili ubrusa i uspravite kao stalak). Deca mogu nabacivati te malene okrugle diskove na taj „stalak“ a onda brojati bodove. Takođe, od papirnatih papirića može se napraviti i složenija maketa ribice, cveta, mačke ili držača za olovke.

Pogodi limenku ili lopticu

Za ovu igru potrebne su vam prazne limenke i loptice (možda i ping-pong loptice) i pištolji na vodu.

Može se igrati na dva načina: posložite prazne limenke jednu na drugu, deca ih trebaju sve srušiti bacajući lopticu ili posložite ping pong loptice koje će deca pokušati da obore pucajući iz pištolja na vodu. Naravno, smislite  nagrade za sve učesnike i glavnu nagradu za pobednika!

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
3.33 (3 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: